Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 9. 2022,
10.39

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Gorazd Hren Milan Preskar Vita Lukan Mia Krampl Luka Potočar Janja Garnbret Janja Garnbret težavnostno plezanje športno plezanje

Torek, 27. 9. 2022, 10.39

1 leto, 2 meseca

Sanjski zaključek v Džakarti: Janja in Luka skupaj na vrhu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
janja garnbret luka potočar | Sezona težavnosti v rokah Slovencev: Luka Potočar in Janja Garnbret sta zmagovalca skupnega seštevka sezone v težavnosti.  | Foto Lena Drapella/IFSC

Sezona težavnosti v rokah Slovencev: Luka Potočar in Janja Garnbret sta zmagovalca skupnega seštevka sezone v težavnosti.

Foto: Lena Drapella/IFSC

V Džakarti v Indoneziji je v ponedeljek padel zastor na letošnjo sezono v težavnostnem plezanju. Izkupiček? Še ena zmaga Janje Garnbret in tretje mesto Mie Krampl ter dvojna slovenska zmaga v skupnem seštevku te discipline. Garnbretova si je novo krono zagotovila že v Edinburgu, Potočar pa prav na zadnji postaji. Še ena izjemna sezona za slovensko plezanje. 

"Zaključek sezone v težavnosti je bil točno takšen, kot sem si ga želela. S smermi na tekmah v Džakarti nisem bila zadovoljna, ker so bile prelahke, a sem vesela, da sem ponovno stala na stopničkah. To je res popoln zaključek sezone," je iz Indonezije sporočila Janja Garnbret, ki so jo ljubitelji plezanja v Džakarti na vsakem koraku cukali za rokav za skupno fotografijo ali avtogram.

Garnbretova je bila edina, ki je v finalnem večeru splezala do vrha smeri, in to edina v obeh konkurencah, saj je bil zadnji del smeri enak za dekleta in fante. 

Janja Garnbret, magnet za navijače:

Drugo mesto kot motivacija, ne kot poraz

"Po dveh drugih mestih (V Kopru in Edinburgu je zmagala Japonka Ai Mori, ki je tokrat ni bilo v konkurenci, op. a) si vsekakor še bolj želiš zmagati. Dobiš dodaten zagon. Zdi se mi, da potrebuješ tudi kakšno drugo mesto, kakšen 'poraz', da se potem še bolj veseliš novih zmag in dobiš spet tisto motivacijo. Ta druga mesta niso bila prav nič napačna, zdi se mi, da se je moralo to zgoditi, in zato je bila zmaga še toliko slajša," se je smejalo 23-letni tekmovalki iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je sinoči v svojo statistično zbirko dodala 23. zmago svetovnega pokala v težavnosti in 36. v karieri, sezono pa že petič končala kot zmagovalka skupnega seštevka v težavnostnem plezanju.

To je bila tudi njena zadnja letošnja tekma. Varovanka Romana Krajnika si bo zdaj vzela nekaj premora, priprave na novo sezono pa bo začela v začetku novembra.

Garnbretova je v finalu edina dosegla vrh smeri. Zadnji del smeri je bil enak za moške in ženske.  | Foto: Lena Drapella/IFSC Garnbretova je v finalu edina dosegla vrh smeri. Zadnji del smeri je bil enak za moške in ženske. Foto: Lena Drapella/IFSC

Janja Garnbret Džakarta 2022 | Foto: Lena Drapella/IFSC Foto: Lena Drapella/IFSC

Češnja na vrhu sezone za Potočarja

Sezono s tekmo v Džakarti, kjer je osvojil 7. mesto, končuje tudi Luka Potočar. Za 20-letnim Jeseničanom je izjemna sezona. Poleg tega, da je v Münchnu postal evropski podprvak v težavnosti in dobil zaposlitev v Slovenski vojski, kar v teh časih pomeni ogromno, je dosegel tudi svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, in to prav na tekmi, ki po čustveni plati šteje največ, tekmo pred tisoči domačih navijačev v Kopru, in prvič zmagal v skupnem seštevku v težavnosti.

Luka Potočar v finalni smeri. Višina 25+ je zadostovala za zanj skromno 7. mesto.  | Foto: Lena Drapella/IFSC Luka Potočar v finalni smeri. Višina 25+ je zadostovala za zanj skromno 7. mesto. Foto: Lena Drapella/IFSC

"Ta skupna zmaga je res nekaj posebnega. Pokazalo se je, da sem bil konstanten v vsej sezoni. Zagotovo gre za češnjo na vrhu torte letošnje sezone," je dejal Potočar.

"Finale ni bil tako zelo težak, zaradi napake sem padel, res mi je žal tega finala, lahko bi pokazal več, na koncu pa je bila zmaga v skupnem seštevku toliko več vredna," je bil s končnim izkupičkom zadovoljen Potočar.

Potočar je prav na zadnji tekmi prehitel Japonca Taiseia Hommo, ki je z 12. mestom ostal brez finala in zapravil mesto vodilnega, ter si zagotovil zmago v skupnem seštevku. | Foto: Lena Drapella/IFSC Potočar je prav na zadnji tekmi prehitel Japonca Taiseia Hommo, ki je z 12. mestom ostal brez finala in zapravil mesto vodilnega, ter si zagotovil zmago v skupnem seštevku. Foto: Lena Drapella/IFSC

Kramplova odlično izkoristila nepričakovano vstopnico

V finalu je odlično plezala tudi Mia Krampl, ki je mesto med osmerico finalistk dobila šele po pritožbi slovenske reprezentance. Finalno vstopnico je odlično unovčila. Priplezala je do višine 35+, višje sta v nadaljevanju finala zmogli le dve, Korejka Čaehjun Seo, vodilna po polfinalu, ki je na koncu z doseženo višino 40 osvojila drugo mesto, in zmagovalka Garnbretova.

Dve Slovenki na zmagovalnem odru: zlata Janja Garnbret in bronasta Mia Krampl v družbi srebrne Korejke Čaehjun Seo | Foto: Lena Drapella/IFSC Dve Slovenki na zmagovalnem odru: zlata Janja Garnbret in bronasta Mia Krampl v družbi srebrne Korejke Čaehjun Seo Foto: Lena Drapella/IFSC

"Današnja tekma je bila zelo napeta, saj dolgo nisem vedela, ali bom lahko nastopila v finalu. Po pritožbi so mi namreč dodelili plus na smeri in postala sem finalistka. Res nisem pričakovala, da bom na koncu tekme pristala na zmagovalnem odru. Zadovoljna sem s finalnim nastopom in še kar ne morem verjeti, da imam bronasto medaljo," se je po tekmi smejalo vedno dobro razpoloženi Gorenjki.

Kramplova je odlično izkoristila finalno vstopnico, ki jo je prejela šele po pritožbi slovenske reprezentance.  | Foto: Lena Drapella/IFSC Kramplova je odlično izkoristila finalno vstopnico, ki jo je prejela šele po pritožbi slovenske reprezentance. Foto: Lena Drapella/IFSC

Hren dočakal več Slovencev v finalu

Z razpletom tekme in sezone v težavnosti je bil zadovoljen tudi slovenski selektor Gorazd Hren, ki vedno poudarja, da si želi več Slovencev v finalu. "Tokrat se je izšlo čisto po načrtu, točno tako, kot sem si želel. Vedno rečem, da si želim več naših finalnih uvrstitev, tokrat jih je bilo več. Res so se odlično odrezali. Končni rezultat: Luka zmaga v skupnem seštevku, Janja zmaga v skupnem seštevku, Janja zmaga na sami tekmi, Mia na stopničkah, tudi Vita je bila odlična. To je bilo to, kar sem lahko upal."

V finalu je nastopila tudi Vita Lukan, ki je osvojila 6. mesto. | Foto: Lena Drapella/IFSC V finalu je nastopila tudi Vita Lukan, ki je osvojila 6. mesto. Foto: Lena Drapella/IFSC

Zaključek sezone s kombinacijo

Kramplova bo v nasprotju z Garnbretovo in Potočarjem konec oktobra (20.-22. 10.) v Morioki na Japonskem nastopila na tekmi v kombinaciji. Gre za nov olimpijski format, ki kombinira balvansko in težavnostno plezanje in bo v taki obliki na sporedu na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024.

Kombinacijo so uradno predstavili na EP v Münchnu, Kramplova je tam dosegla odlično drugo mesto, medtem ko je njena reprezentančna kolegica Garnbretova tudi tam zmagala in si zagotovila še tretji naslov na istem prvenstvu.

V finalu zadnje tekme v težavnosti je nastopila tudi Vita Lukan, ki je z višino 34+ osvojila šesto mesto, Milan Preskar pa je z višino 27 ostal brez finala na 17. mestu.

Džakarta, težavnost, končni rezultati: (finale, Ž) 

Uvrstitev Ime  Priimek Država Višina
1. JANJA GARNBRET SLO top

2.

CHAEHYUN

SEO

KOR

40

3.

MIA

KRAMPL

SLO

35+

4.

HANNAH

MEUL

GER

34+

5.

LAURA

ROGORA

ITA

34+

6.

VITA

LUKAN

SLO

34+

7.

RYU

NAKAGAWA

JPN

29+

8.

NATSUKI

TANII

JPN

19+

Japonec Jurikusa Ao je sezono težavnostnega plezanja kronal s prvo zmago v svetovnem pokalu.  | Foto: Lena Drapella/IFSC Japonec Jurikusa Ao je sezono težavnostnega plezanja kronal s prvo zmago v svetovnem pokalu. Foto: Lena Drapella/IFSC

Džakarta, težavnost, končni rezultati: (finale, M) 

Uvrstitev Ime Priimek Država  Višina 

1.

AO

YURIKUSA

JPN

29

2.

MASAHIRO

HIGUCHI

JPN

28

3.

SEBASTIAN

HALENKE

GER

28

4.

HIDEMASA

NISHIDA

JPN

27+

5.

SATONE

YOSHIDA

JPN

27+

6.

DOHYUN

LEE

KOR

27+

7.

LUKA

POTOČAR

SLO

25+

8.

RAVIANDI

RAMADHAN

INA

22+

Težavnostno plezanje v sezoni 2022, končni vrsti red (Ž):

Uvrstitev  Ime Priimek Država Število točk
1. JANJA GARNBRET

SLO

5805
2. CHAEHYUN SEO

KOR

4405
3. NATALIA GROSSMAN

USA

3370
4. LAURA ROGORA

ITA

3345
5. BROOKE RABOUTOU

USA

3250
6. NATSUKI TANII

JPN

3075
7. MIA KRAMPL

SLO

2385.0
8. RYU NAKAGAWA

JPN

2320
9. VITA LUKAN

SLO

2235
10. JESSICA PILZ

AUT

2149

 Težavnostno plezanje v sezoni 2022, končni vrsti red (M):

Uvrstitev Ime Priimek Država Število točk
1. LUKA POTOČAR

SLO

3860
2. TAISEI HOMMA

JPN

3835
3 JESSE GRUPPER

USA

3812
4. AO YURIKUSA

JPN

3239
5. YANNICK FLOHÉ

GER

2910
6. COLIN DUFFY

USA

2845
7. SATONE YOSHIDA

JPN

2660
8. SASCHA LEHMANN

SUI

2635
9. YOSHIYUKI OGATA

JPN

2540
10. MASAHIRO HIGUCHI

JPN

2295
Ne spreglejte