Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

šah svetovni pokal

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 12.25

7 let, 12 mesecev

Šahisti spet 'boksajo' v Sibiriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Hanti Mansijsku se je začel svetovni šahovski pokal, na katerem sodeluje 128 šahistov, ki se po izločilnem sistemu borijo za tri mesta na kandidatskem turnirju za izzivalca svetovnega prvaka.

Sibirsko mesto postaja vse bolj pomembno šahovsko središče, saj že četrtič gosti svetovni pokal (28. 8. - 20. 9.), na katerem so zbrani šahisti z vsega sveta. Cilj je znan – tri vstopnice za kandidatski turnir, poleg tega pa so vabljive tudi denarne nagrade. Igralci, ki izpadejo v prvem krogu, dobijo 6000 dolarjev, v drugem krogu 10.000 dolarjev, v tretjem krogu 16.000 dolarjev, v osmini finala 25.000 dolarjev, v četrtfinalu 35.000 dolarjev, polfinalisti dobijo 50.000 zelencev, poraženec v finalu 80.000 dolarjev in veliki zmagovalec 120.000 dolarjev.

Do finala potekajo izločilni dvoboji v rednem delu na dve partiji, v primeru neodločenega izida pa sledijo podaljški v pospešenem oziroma hitropoteznem tempu, finalista pa bosta o zmagovalcu odločila v štirih partijah. Nastopa kopica zvenečih imen, prvi nosilec je domačin Sergej Karjakin, četrti s svetovne lestvice, izmed najboljše deseterice pa nastopajo še Ukrajinec Vasilij Ivančuk, Azerbajdžanec Shak Mamedjarov in Ukrajinec Ruslan Ponomarjov.

V prvem krogu večjih presenečenj zaenkrat ni bilo, saj so skoraj vsi favoriti gladko opravili svoje delo. Izjema je le Madžar Peter Leko, ki je presenetljivo izgubil proti malo znanemu in veliko nižje rangiranemu ameriškemu velemojstru Samuelu Shanklandu. V nadaljevanje se je uvrstila njegova rojakinja in najboljša šahista v zgodovini, Judit Polgar, čudežna kitajska najstnica, in svetovna prvakinja Hou Yifan pa je morala priznati premoč Armencu Sergeju Movsesjanu. Od zvezdnikov bosta morala v podaljške Američan Gata Kamski proti Brazilcu Diegu Di Berardinu in Rus Aleksander Morozevič, ki se po dolgi odsotnosti na velika vrata vrača med najboljše, a bo moral tokrat svojo kakovost še potrditi proti Grku Steliosu Halkiosu.

Že v naslednjem krogu si lahko obetamo spopad nekaterih najboljših, celo ožji krog favoritov za končno zmago pa je v tako izenačeni konkurenci težko napovedati, v preteklosti so namreč tekmovanja po ''knock out'' sistemu že postregla z velikimi presenečenji.

Ne spreglejte