SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ropret: Nihče me ne bo prepričal, da so tuji trenerji zagotovilo za uspeh

2

termometer

Po ustoličenju novega odbojkarskega selektorja v članski izbrani vrsti smo za nekaj misli na to temo in o prihodnjih akcijah poprosili tudi predsednika Odbojkarske zveze Slovenija Metoda Ropreta.

Le tri dni po njegovem prihodu na predsedniški stolček zveze, kjer je zamenjal Matjaža Kovačiča, je v slovo pomahal selektor moške izbrane vrste, Črnogorec Veselin Vuković, tako da se je že na začetku znašel pred zahtevno nalogo poiskati novega. Ko se je formiralo še predsedstvo, so se začeli intenzivni pogovori s kandidati, katerih ni bilo malo, na koncu pa je pretehtalo dejstvo, da se ta funkcija zaupa domačemu, slovenskemu strokovnjaku Luki Slabetu. "Moram reči, da je bila odločitev, kdo bo novi selektor moške članske reprezentance, zelo težka. Predsedstvo OZS ni imelo lahkega dela, saj je moralo preučiti vse možnosti, obenem pa gledati še na tisoč in eno stvar, tudi na finančne zmožnosti zveze. Na koncu smo se soglasno odločili, da nalogo zaupamo domačemu strokovnjaku. Menim, da je Luka odlična izbira, ki bo znal iz fantov potegniti maksimum."

Imamo generacijo, ki je zanimiva tudi drugim strokovnjakom

Ropret je tudi potrdil, da so se naglas o sodelovanju pogovarjali tudi z italijanskima priznanima trenerjema Albertom Giulianem in Emanuelejem Zaninijem. "Stik je bil, tudi želja na strani Italijanov za prevzem naše reprezentance je bila zelo velika, a kot sem že rekel, smo uresničili idejo od začetka mojega mandata, da na mesto selektorja vrnemo slovenskega strokovnjaka. Govori se, da sta bila Italijana predraga, a ta tema nikakor ni bila v ospredju, nobeden od njiju ni ničesar zahteval. Očitno tudi tuji strokovnjaki verjamejo v našo izjemno generacijo, ki ima še veliko pred sabo," je obrazložil predsednik zveze, ki dodaja: "Nihče me ne bo prepričal, da so tuji strokovnjak zagotovilo za velike uspehe. Generalno gledano so se vse velike športne zgodbe v Sloveniji, zelo radi jih poimenujemo 'pravljice', zgodile pod taktirko domačega stratega. Naj bo to Srečko Katanec, Jure Zdovc, Boris Denič, Tone Tiselj, mogoče sem še koga pozabil, a zakaj ne bi tudi v odbojki svoj vrhunec dosegli pod vodstvom Slovenca? Nikakor ne podcenjujem tujcev, saj so vsi vrhunski trenerji, a dvomim, da bi se znašli v okolju, kjer ni vse samoumevno. Tukaj so sredstva omejena in kaj hitro bi lahko prišlo do slabe volje, na eni in na drugi strani. Slovenci smo navajeni takih pogojev, kdaj pa kdaj znamo stisniti tudi zobe."

Pogovor smo "zapeljali" tudi na temo o prvi prihajajoči akciji, ki bo za slovensko ekipo izrednega pomena. To so dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo na Danskem in Poljskem. Bo imel Luka dovolj časa, da s fanti preskoči oviro z imenom Hrvaška? "To si seveda vsi želimo in tega ne skrivamo. Nikakor pa ničesar ne pogojujemo, to v tem trenutku nikakor ni pošteno. Mislim, da ni čas za postavljanje imperativov. Tudi če se nam ne uspe uvrstiti na EP ne bo konec sveta, a vem, da se tako Luka kot fantje, katerih kakovost ni sporna, dobro zavedajo, kaj je njihova naloga."

Slovenija v lov za svetovnim prvenstvom

Slovenska reprezentanca se drugo leto zapored ne bo udeležila evropske lige, ki bo v tej sezoni imensko zelo močna. Prav škoda je, da bodo slovenski odbojkarji prikrajšani za cel kup močnih tekem in priložnost pridobivanja še kako pomembne kilometrine na najtežjih tekmah. Pred dvema letoma je Slovenija v tem tekmovanju zasedla odlično tretjo mesto. "Res je, po premisleku smo se odločili, da se ne prijavimo za nastop v evropski ligi. Tukaj pa vzrok tiči predvsem pri financah. Čaka nas cel kup reprezentančnih akcij, ne samo z moško člansko ekipo, pač pa tudi ženskami ter tudi mlajšimi selekcijami. Fante čakajo dodatne kvalifikacije, nato evropsko prvenstvo, seveda, če se uvrstijo, prvič smo se prijavili tudi na kvalifikacije za svetovno prvenstvo, punce odhajajo na sredozemske igre. Pred obema kadetskima selekcijama je evropsko prvenstvo, mladinke pa čakajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Vse to moramo pokriti sami, teh stroškov ni malo, zato smo jih morali malce zreducirati."

Preko evropske lige 2014 v svetovno ligo

Ropret še poudarja, da se bo že naslednje leto zaveda spremenila in se bo slovenska odbojkarska reprezentanca zagotovo udeležila evropske lige, ki je edina pot, ki vodi v svetovno ligo, kar je tudi prvi velik cilj v bližnji prihodnosti. "Stvar bo drugačna že prihodnje leto. Slovenija bo zagotovo nastopila v evropski ligi, cilj pa je nastopiti tudi v sloviti svetovni ligi. To je eden glavnih ciljev, ki ga hočem realizirati v času mojega mandata. Vem, da so ti fantje to sposobni." Pot do svetovne lige je zelo trnova, saj je treba za ta podvig najprej dobiti evropsko ligo, le zmagovalec se nato uvrsti v dodatne kvalifikacije, kjer se pomeriš z reprezentanco z ameriške zveze NORCECA, če si uspešen, pa te čaka še ena izmed zadnjih dveh uvrščenih ekip prejšnje izvedbe svetovne lige. A če v ta podvig verjamejo na zvezi, moramo tudi mi, vprašanje pa je, kje se bo našel denar, če ga ni že sodelovanje v evropski ligi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin