Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2008,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 6. 2008, 15.56

8 let

Rekordnih 450 judoistov in judoistk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Celje bo prihodnji konec tedna že četrto leto zapored gostilo svetovni pokal kategorije B, tako imenovani Dax Cup. V mesto ob Savinji bo pripotovalo kar 450 judoistov in judoistk.

Na blazinah v celjski dvorani Golovec, tekmovanje se bo prihodnje leto zaradi obsežnosti najverjetneje preselilo v precej večjo dvorano Zlatorog, se bo pomerilo rekordnih 450 borcev in bork iz 30 držav. Sodelovalo bo kar 18 državnih reprezentanc, 48 tujih klubov in 14 slovenskih klubov. Ti bodo v Celje pripeljali 52 slovenskih judoistov in judoistk, med njimi bo tudi vseh pet borcev in bork, ki imajo izpolnjeno olimpijsko normo.

Slovenski olimpijci Roki Drakšič, Aljaž Sedej, Matjaž Ceraj, Urška Žolnir in Lucija Polavder bodo nedvomno imeli zelo močno konkurenco, saj bo v Celju na blazinah moč videti kar nekaj evropskih, svetovnih in olimpijskih prvakov ter prvakinj. Najverjetneje se bo turnirja udeležil tudi Francoz Tedy Rinner, svetovni in evropski prvak v kategoriji nad 100 kilogramov, ki je kljub rosnim 18 letom na olimpijskem turnirju v Pekingu eden glavnih favoritov za zmago.

Skrajšane borbe

Med 52 slovenskimi tekmovalci bo poleg petih olimpijcev moč videti tudi stare znance slovenske ekipe, Petro Nareks, Vesno Đukić, Tino Razinger, Regino Jernejc, Simona Mohoroviča, Klemna Ferjana, Denisa Imamovića, Matjaža Terbovca, Marka Fafljo in Denisa Štiha. Zaradi operacije bo manjkal Primož Ferjan, prav tako pa je svoj nastop v Celju odpovedala Raša Sraka.

Ker je tekmovalcev in tekmovalk izredno veliko, bodo borbe v predtekmovanjih skrajšane na štiri minute, medtem ko bodo polfinalni in finalni dvoboji trajali pet minut, kot to velevajo pravila juda. V soboto bodo na sporedu ženske kategorije do 48, 57, 63 in nad 78 kilogramov, ter moške do 60, 73, 90 in nad 100 kilogramov. Finali se bodo začeli ob 18. uri. V nedeljo bodo končne odločitve na sporedu uro prej, nastopala bodo dekleta v kategorijah do 52, 70 in 78 kilogramov, ter moški v kategorijah do 66, 81 in 100 kilogramov.

"Gre za najmočnejše tekmovanje v zadnjih štirih letih, odkar obstaja. Ker je ta turnir le dober mesec dni pred OI, bo dober preizkus forme za mnoge olimpijce," je na novinarski konferenci povedal sekretar Judo zveze Slovenije Franc Očko in dodal: "Da je turnir res močen priča tudi dejstvo, da je avstrijski olimpijski komite njihovi judoistki Claudii Heill, ki že ima olimpijsko normo, naložil osvojitev odličja v Celju, sicer na OI ne bo potovala." Predsednik organizacijskega komiteja Marjan Fabjan pa je razložil, da bi lahko B pokal v Celju z lahkoto postal A pokal, a si tega ne želijo, saj bi bil finančni strošek tudi do 200 odstotkov večji.

Fabjan je med drugim še povedal, da bo slovenska reprezentanca po celjski tekmi s pripravami nadaljevala doma, se nato odpravila v Španijo in se tik pred potjo v Peking morda preizkusila na turnirju v Braunschweigu, kjer bi šlo še za zadnje piljenje forme. Ekipa bo v Peking odpotovala 1. avgusta, da se bo v miru pripravila na najpomembnejše tekmovanje sezone, ki se bo z najlažjo kategorijo (Roki Drakšič, do 60 kg op. p.) začelo v soboto, 9. avgusta, torej dan po slovesnem odprtju iger.

Ne spreglejte