Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
14. 4. 2017,
16.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

1

Natisni članek

Švica kanu kajak Eva Terčelj

Petek, 14. 4. 2017, 16.11

6 let, 6 mesecev

Prvi šok je doživela, ko je plačala 8 evrov za kavo

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

1

Eva Terčelj | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Eva Terčelj, vrhunska slovenska kajakašica na divjih vodah, se je pred časom vrnila iz Švice, natančneje iz Züricha, kjer je tri mesece opravljala prakso. Eva, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Londonu, je namreč tudi izredno pridna študentka arhitekture, zato je šla v lov na izkušnje tudi v tujino.

Za pot v Švico se je odločila sama, saj si je želela pridobiti izkušnje tudi na tem področju. Eva je v času svoje športne kariere videla velik del sveta, nam pa je zaupala tudi nekaj zanimivih izkušenj iz Švice. Ljubljančanka v "obljubljeni" deželi se ni ukvarjala le z arhitekturo, ampak je tudi trenirala.

Če morda pri nas še vedno velja osemurni delovnik, pa je v Zürichu stvar malo drugačna. | Foto: Sportida Če morda pri nas še vedno velja osemurni delovnik, pa je v Zürichu stvar malo drugačna. Foto: Sportida Ljudje večinoma vidijo le visoke plače

Eva je priznala, da je v Švici doživela lepo izkušnjo in ji ni žal, da je odšla tja. "Kar se same Švice tiče, lahko rečem, da je tam veliko več priložnosti za delo oziroma tudi za druge stvari. Vendarle se mi zdi, da oni niso občutili zadnje gospodarske krize. Njihov standard je zelo visok … Ljudje večinoma vidijo visoke plače, vendar je treba vedeti, da so tudi sami stroški izredno visoki."

Če morda pri nas še vedno velja osemurni delovnik, pa je v Zürichu stvar malo drugačna. "Tam so že na splošno daljši delovniki, kar pomeni, da niso dolgi osem ur, ampak vsaj devet. Lahko rečem, da ljudje v povprečju delajo več kot pri nas. Tudi šole se pozneje končajo, pravzaprav otroci končajo hkrati s starši. Razlika pa je tudi, da otroci doma nimajo nalog. Morda se sprva to sliši grozno, vendar ko pridejo domov, si lahko vsi vzamejo čas za družino," je povedala Terčeljeva, ena izmed mnogih, ki poudarja, da se v Sloveniji ne zavedamo, kaj imamo.

Možnosti za hobije in rekreacijo je veliko. | Foto: Osebni arhiv Možnosti za hobije in rekreacijo je veliko. Foto: Osebni arhiv

Ne izključuje možnosti, da bi se vrnila Eva Terčelj meni, da je v  Švici veliko več možnosti za delo kot pri nas. | Foto: Osebni arhiv Eva Terčelj meni, da je v Švici veliko več možnosti za delo kot pri nas. Foto: Osebni arhiv

"Načeloma mi je bila Švica zelo lepa. Tudi narava in hobiji ti dopuščajo veliko možnosti. Čeprav, ko se enkrat vrneš v Slovenijo, se mi zdi, da se še vedno ne zavedamo, kaj vse imamo, tako da nisem pogrešala samo prijateljev in družine. Ne izključujem pa možnosti, da se enkrat ne bi vrnila. Predvsem zaradi tega, ker je tam več priložnosti za delo in razvoj. Odprta sem za vse možnosti, ampak vseeno mislim, da nam v Sloveniji ni tako slabo.

Od Švicarjev je pričakovala, da bodo bolj hladni, a je doživela ravno nasprotno. Bili so ji pripravljeni pomagati in tujcev ne gledajo prav nič postrani. Tudi sicer so do tujcev prijazni. Tam je namreč veliko priseljencev in zavedajo se, da jim lahko prinesejo veliko kakovosti in novega znanja. "Veliko je tudi ljudi iz nekdanjih jugoslovanskih republik, vendar ne izstopajo. Lepo so se vključili v njihovo družbo."

V Švici se je nekajkrat usedla tudi v čoln. | Foto: Osebni arhiv V Švici se je nekajkrat usedla tudi v čoln. Foto: Osebni arhiv

Visoke cene, zato je veliko kuhala sama

Zaradi res visokih cen si je Terčeljeva večinoma kuhala sama. Preizkusila je tudi njihovo kulinariko in spoznala, da je hrana podobna slovenski. Prvi večji šok je doživela, ko si je naročila kavo in zanjo plačala osem evrov. "Mislim, da je podobna cena tudi za malo pivo. Alkohol in meso sta kar precej draga, medtem ko kruh in preostala standardna živila niso tako draga.

Meni, da v kajaku še ni rekla zadnje besede. | Foto: Nina Jelenc Meni, da v kajaku še ni rekla zadnje besede. Foto: Nina Jelenc Motivacijo ima še za nekaj let

Čeprav čolna ni jemala s seboj, ni sedela križem rok, ampak je večinoma opravljala suhe treninge. Trening je letos nekoliko drugače zastavila. "Trenirala sem nekoliko manj kot po navadi, ker sem bila večino časa v službi. S trenutno formo sem tam, kjer sem pričakovala. Mislim, da imam še dovolj časa, da se pripravim do začetka pomembnejših tekem," nam je zaupala Eva, ki pravi, da ima še veliko motivacije za trening.

"Trenutno usklajujem obe področji, ker nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi v življenju. Koristno je razmišljati za naprej, zagotovo pa imam v športu še dovolj motivacije in zdi se mi, da še nisem dosegla tistega, česar sem sposobna."

Ne spreglejte