Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 1. 2008,
16.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 1. 2008, 16.57

8 let

Pistorius se bo pritožil na odločitev IAAF

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ponedeljek bo sprejeta odločitev o tem, ali sme južnoafriški invalidni sprinter Oscar Pistorius, ki teče s protezami, nastopiti na olimpijskih igrah v Pekingu.

Toda 21-letni paraolimpijski prvak iz JAR je že napovedal, da se bo pritožil na pričakovano negativno odločbo krovne atletske organizacije.

IAAF pred ponedeljkom ne želi razkriti, kakšna bo njena odločitev. Neuradno pa je že nekaj časa znano, da bodo Pistoriusu najverjetneje prepovedali nastopiti v Pekingu na olimpijskih igrah, ker naj bi bil po ugotovitvah nemškega profesorja Gert-Petra Brügemanna s posebnimi karbonskimi protezami hitrejši kot neinvalidni športniki.

"Mislim, da je moja dolžnost, da trdno zastopam svoja stališča. Tako v svojem imenu kot v imenu vseh ostalih športnikov invalidov. Ne morem dovoliti, da neka organizacija prepove uporabo pripomočkov, brez katerih ne morem niti hoditi, kaj šele teči. Ne bom se predal," je v domači Pretorii dejal Pistorius.

Mladi sprinter je napovedal pritožbo na najvišje športne organe, če bo odločitev IAAF takšna kot jo mnogi pričakujejo - da zaradi domnevno neupravičene prednosti pred ostalimi, neinvalidnimi tekmeci, ne bo smel nastopiti na olimpijskih igrah na Kitajskem. Ne glede na odločitev IAAF Pistoriusov nastop še ni zanesljiv, saj bo moral, tako kot vsi ostali kandidati za državno reprezentanco, nastopiti v kvalifikacijah na državnem prvenstvu. Pistorius - ne glede na razplet njegovega olimpijskega primera - načrtuje tudi nastop na septembrskih paraolimpijskih igrah v Pekingu, največjem tekmovanju za športnike invalide, kjer bo branil tri medalje iz Aten 2004.

IAAF je potrdila, da je prejela pismo Pistoriusa, naslovljeno na predsednika Lamina Diacka in člane sveta IAAF, ki bodo odločali o primeru Pistorius. "Za nas to pismo ne spremeni ničesar. Odločitev bomo sporočili v ponedeljek," so sporočili iz krovne atletske organizacije.

Ne spreglejte