Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 12. 2008,
12.51

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 12. 12. 2008, 12.51

8 let, 2 meseca

Pegan in Bertoncelj dobre volje pričakujeta finala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija bo imela v dvorani Telefonica Arena kljub odpovedi poškodovanega Mitje Petkovška na gimnastičnem spektaklu dva telovadca.

Že pred časom si je nastop kot številka 1 na drogu zagotovil Aljaž Pegan, tik pred zdajci pa si je nastop na velikem finalu svetovnega pokala dveh sezon v Madridu priboril še Sašo Bertoncelj na konju z ročaji.

Tako izkušeni as Pegan, ki bo tudi v Madridu eden glavnih kandidatov za zmago ob koncu sezone, kot njegov mlajši reprezentančni kolega Bertoncelj, za katerega bo nastop na finalu svetovnega pokala sploh prvi v karieri, sta v Madridu, kjer bo nastopilo le po najboljših osem telovadcev in telovadk na posameznem orodju v minulih dveh sezonah (2006/07, 2007/08), že preizkusila orodja in dobre volje pričakujeta svoja nastopa.

Dobri prvi treningi

Štiriintridesetletni Ljubljančan se je na finale uvrstil kot najboljši z lestvice svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG) zadnjih dveh sezon na drogu. Potem ko se mu je nastop na olimpijskih igrah v Pekingu zaradi togih pravil FIG izmuznil iz rok, je finale svetovnega pokala nedvomno njegov vrhunec sezone. Za nedeljski nastop je pripravil še težjo sestavo kot ponavadi, saj jo bo skušal izpeljati s točem za cel obrat in tako izhodišče dvigniti na okroglih 17 točk. "V bistvu sem dobro treniral, tudi zadnji trening pred odhodom v Španijo, ki si ga je prišel ogledati tudi moj nekdanji vzornik Lojze Kolman, mi je dobro uspel. Zato lahko optimistično pričakujem tekmo, a kljub temu je še dolga pot do zmage, saj je treba to težko sestavo najprej izpeljati brez napak," je v pogovoru iz Madrida sporočil Pegan.

"Prvi treningi tu so potekali dobro, edina težava je, ker so blazine ob drogu takšne belkaste kremne barve, tako da se med vajo hitro lahko zmedeš in ne veš več, kje je gor in kje dol. Najbrž pa bo v tekmovalni dvorani drugače, ker bo bolje osvetljena in upam, da si bom pravilno zapomnil, da je tam, kjer se bolj blešči, 'nebo'," je v smehu dejal telovadec Trnovega, ki večkrat rad poudari, da pri zahtevnem seskoku z orodja, ko za konec vaje izvaja trojno skrčeno salto, vedno šteje: zemlja - nebo - zemlja - nebo - ..., da ve, kdaj mora doskočiti.

Zdaj je bolj navdušen

Prireditelji prav za nedeljski finale na drogu napovedujejo, da bo vrhunec dvodnevnega spektakla, saj se bodo med seboj udarili sami asi svetovne gimnastike. Nekdanji svetovni in evropski prvak Pegan ter aktualni svetovni podprvak na drogu Pegan bo tako meril moči z Avstralcem Philippom Rizzom (svetovni prvak iz Aarhusa 2006), Italijanom Igorjem Cassino (olimpijski prvak iz Aten 2004), Nizozemcem Epkejem Zonderlandom, Francozom Yannom Cucheratom, Švicarjem Cristophom Schärerjem, četrtim mnogobojcem z OI v Pekingu Japoncem Hirojukijem Tomito in Brazilcem Mosiahom Rodriguesom.

In medtem ko je Pegan v Madrid pripotoval kot številka 1 in ima vse možnosti, da osvoji tudi finale, pa je njegov deset let mlajši kolega iz reprezentance Bertoncelj do nastopa prišel tik pred zdajci, ko so ga v torek z mednarodne zveze po nekaj odpovedih obvestili, da si je kot osmi zagotovil nastop med elito. In če je vso sezono kazalo, da Škofjeločan pač nima športne sreče, saj je na svetovnih pokalih ob nekaj izjemnih uspehih zbral tudi kar precej "nesrečnih" devetih mest - v finale se uvrsti le najboljša osmerica -, pa se je na koncu vse obrnilo v njegov prid. Ko na nastop v Madridu že dolgo ni več računal, je izvedel, da je v finalu mesto tudi zanj. "Tako zelo sem se vso sezono trudil, trdo delal in stremel k uvrstitvi na finalni zaključek sezone, na koncu pa mi je zaradi smole na nekaj tekmah vse skupaj padlo v vodo, da sem zdaj toliko bolj navdušen," je zatrjeval telovadec Narodnega doma, ki je v Madridu prav tako že preizkusil orodje.

Zadržal je formo

Čeprav se za nastop ni posebej pripravljal, zatrjuje, da je njegova forma dobra, saj je k sreči v začetku decembra nastopil še na državnem prvenstvu.

"Očitno sem zadržal formo, saj mi je na DP uspela dobra sestava z izjemo nekaterih manjših napak. Sestavo na konju z ročaji z izhodiščem 16,5 točke bom skušal prikazati čim bolje, z rezultatom se ne bom obremenjeval. Morda to, da te dni nisem toliko treniral, niti ni tako slabo, saj sem se končno malo spočil," je še povedal Bertoncelj, ki lahko z dobro izvedeno sestavo poseže tudi med dobitnike kolajn. V finalu ta čas nekoliko izstopata le vodilni na lestvici svetovnega pokala Madžar Krisztian Berki, ki tako kot Pegan in še nekateri asi zaradi togih meril FIG ni mogel nastopiti na OI v Pekingu, ter zmagovalec svetovnih pokalov v Mariboru in Barceloni Kitajec Zhang Hongtao, med osmerico pa se bodo v soboto za kolajne udarili še Britanca Louis Smith in Daniel Keatings, Hrvat Robert Seligman, svetovni podprvak iz Aarhusa 2006 Avstralec Prashanth Sellathurai ter Belgijec Donna-Donny Truyens.

Ne spreglejte