Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2008,
15.57

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 15. 11. 2008, 15.57

8 let, 2 meseca

Pegan drugi na svetovnem pokalu, Šajnova sedma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Aljaž Pegan in Adela Šajn sta odlično nastopila v finalih zadnje letošnje tekme svetovnega pokala v Stuttgartu.

Pegan je na drogu dobro izpeljal težjo sestavo in z visoko oceno 15,8 točke moral priznati premoč le svetovnemu in evropskemu prvaku domačinu Fabianu Hambüchnu (16,275). Šajnova pa je bila v izjemni konkurenci na gredi sedma (14,3).

"Že pred tekmo sem vedel, da če 'Fabi' (nemški telovadec Hambüchen, op. p.) v vaji ne bo naredil večje napake, bo pred domačim občinstvom gotovo zmagal, saj ima izhodišče 17,1 točke. To se je tudi zgodilo, a sem sem izjemno vesel in zadovoljen, da mi je lepo uspela težja sestava z izhodiščem 16,8 točke in sem v tako močni konkurenci svetovni pokal pred velikim finalom v Madridu zaključil na stopničkah," je po nastopu povedal 34-letni Ljubljančan, ki sta mu tokrat na tradicionalnem 26. pokalu Nemške gimnastične zveze (DTB), najprestižnejši tekmi karavane svetovnega pokala, na stopničkah družbo delala stara znanca. Pravzaprav so bili na prvih treh mestih trije svetovni prvaki; aktualni Hambüchen (2007, Stuttgart) pred Peganom (2005, Melbourne) in Avstralcem Philippejem Rizzom (2006, Aarhus).

"Res je, dobra družba smo. Vaja mi je dobro uspela, naredil sem povezavo pegan-ribalko, spet sem imel sicer nekaj težav pri zvinku, a sem jo dobro odnesel. Seskok po trojni skrčeni salti je bil dober, a spet očitno zelo blizu droga, saj so v dvorani spet zavzdihovali in sem slišal kar nekaj prestrašenih krikov s tribun," je v šali povedal dvakratni zaporedni svetovni podprvak (2006, 2007) Pegan, ki je bil zadovoljen tudi z visoko oceno, ki jo je prejel. V dvorani Hans Martin Schleyer se odlično počuti, saj je na tekmi v Stuttgartu doslej že štirikrat zmagal (1995, 1998, 2005, 2006), ob tem pa vknjižil številne uvrstitve na stopničke.

Telovadec Trnovega je tudi izpolnil svoj cilj pred odhodom v Nemčijo, saj je bil zanj nastop v Stuttgartu zadnji preizkus forme pred velikim finalom svetovnega pokala dveh sezon, ki bo sredi decembra v Madridu.

Tam bo Pegan nastopil kot številka 1 na lestvici svetovnega pokala Mednarodne gimnastične zveze (FIG). V naslednjih tednih ga tako čakajo treningi in seveda resno razmišlja tudi o tem, da bi sestavo še nadgradil. "Načrt je takšen, da bi do finala dveh sezon še za dve desetinki otežil vajo. Po mojem bi se spodobilo. In če bi mi uspela vaja z izhodiščem 17 točk, menim, da bi se lahko z vsakim od telovadcev udaril za zmago. A tudi tekmeci ne bodo počivali in nekateri že obljubljajo precej težje vaje. Bomo videli, kako bo, a upam, da mi bo uspelo; če ne zaradi drugega, že zato, da bi mi bilo prihodnje leto lažje," se dobro zaveda izkušeni telovadec.

Odličen zaključek Šajnove

V Stuttgartu se je odlično predstavila tudi najboljša slovenska telovadka Šajnova, ki si je tudi na najmočnejši tekmi svetovnega pokala sezone najprej pritelovadila finale na gredi, nato pa sezono končala s sedmim mestom. Zmagala je večkratna olimpijska in svetovna prvakinja Kitajka Cheng Fei (15,425). "Vesela sem, da sem se na tako močni tekmi uvrstila v finale in znašla v tako odlični družbi. Sama veliko rajši tekmujem na takšnim 'močnih' tekmah. Sama vaja je bila 'še kar' - jaz pravim, da bi lahko vedno bilo še boljše, a daleč od tega, da bi bila slaba. Prve povezave sicer nisem naredila; vmes sem se premislila, ker bi gotovo padla z orodja, a ostalo je bilo z izjemo nekaj manjših napak dobro," je zadovoljno povedala 18-letna telovadka Zelene jame, ki so jo navdušile tudi povsem polne tribune in izjemno vzdušje.

"Za konec sezone je bil super nastop. Bila bi kar malo žalostna, če bi jo končala tako, kot sem jo začela; jesenski del namreč," je še povedala Šajnova, ki bo decembra nastopila tudi na državnem prvenstvu, nato pa jo končno čaka nekaj oddiha, saj je bila sezona, v kateri je nastopila tudi na olimpijskih igrah v Pekingu, izjemno dolga in naporna. "Počitka ne bo veliko, saj bo prihajajoče leto izjemno naporno; poleg številnih svetovnih pokalov bodo na sporedu tudi sredozemske igre, evropsko in svetovno prvenstvo. Zame bodo precej pomembni tudi nastopi na svetovnih pokalih, saj bo po novem finale vsako sezono in ne le enkrat na dve leti, FIG pa pripravlja tudi novo točkovanje, po katerem bodo šteli le svetovni pokali in ne več tudi svetovna prvenstva in olimpijske igre," je še pojasnila Šajnova.

Telovadce v nedeljo čaka še prestižna tekma, na kateri si bodo najboljši mnogobojci razdelili za gimnastične razmere velik nagradni sklad; zmagovalec preizkušnje bo prejel 15.000 evrov.

Ne spreglejte