Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
24. 11. 2013,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

odbojka Srbija

Nedelja, 24. 11. 2013, 12.40

8 let

Odbojkarski vitez in samuraj Vanja Grbić

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji vrhunski odbojkar Vanja Grbić je dognal, koliko pomeni lik športnika za mlade in njihove vrednote.

Srbska odbojka je v zadnjem obdobju del svetovnega vrha. Njene reprezentance so v zadnjih dveh desetletjih osvojile 23 kolajn na velikih tekmovanjih. Odbojkarji, uradno tretji na svetu in v Evropi, in odbojkarice so dosegli veliko prepoznavnost in uspešno prodrli v medije.

Vladimir oziroma Vanja Grbić je tudi del te zgodbe in primer, kako se nekdanji uspešni športnik lahko prelevi v uspešnega funkcionarja. Leta 2009 je član odbojkarske hiše slavnih končal kariero, zdaj je podpredsednik zveze. Dvainštiridesetletni brat še vedno aktivnega Nikole je z reprezentanco osvojil 13 kolajn. Med drugim zlato na olimpijskih igrah leta 2000, tedaj so ga razglasili tudi za najboljšega odbojkarja planeta, in evropskem prvenstvu leto pozneje. Vanja in Nikola izhajata iz odbojkarske družine, saj je bil že oče jugoslovanski reprezentant, ki je leta 1975 osvojil evropski bron.

Starejši izmed bratov se spominja, kako mu je ravno oče pri devetih letih dal pomembno športno in življenjsko lekcijo. ''Poklical me je na rob odbojkarskega igrišča, mi pokazal črto in dejal, da ta ločuje dva svetova. Eden je svet površnih ljudi, ki svoje delo opravljajo le zato, da je narejeno. Drugi pa svet vitezov in samurajev, ki vsak svoj korak napravijo stoodstotno, kot da bi povsod predstavljali svojo ekipo, državo, narod,'' je ob svojem nastopu na konferenci Sporto razkril Vanja. Na vprašanje, za katero stran se je odločil, pa odgovarja že njegova kariera. Opozoril je tudi na srečanje z nekdanjim odličnim košarkarjem Draganom Kičanovićem, ki ga je prav tako zaznamovalo in navdihnilo, zato se zaveda, kaj lahko da z osebnim stikom otrokom kot odbojkarska ikona in ambasador specialne olimpijade. ''Ne da bi postali svetovni prvaki. Rad bi dosegel, da otroci postanejo ljudje, ki se bojujejo zase, za svojo ekipo, družino, državo na pravi način. Ta socialna odgovornost je moje poslanstvo.'' Vse naloge, tako v poklicnem kot zasebnem življenju, sprejema kot veliko odgovornost: naučiti otroke, da gredo z nasmehom skozi življenje, da se bojujejo in učinkovito komunicirajo. Vsak dan je priložnost za preseganje sebe in svojih dosežkov, je poudaril nekdanji odbojkarski prvak.

Ne spreglejte