SiolNET. Sportal Drugi športi
7,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neprijetni prizori, Japonko oživljali. Alenka: Čutila sem, da se bo to zgodilo! #video

7,31

termometer

Hanako Hirose
Foto: Francesca M. Owings

Želja po slavi in rekordih je ravno zadnji dan tekmovanja Vertical Blue 2018 na Bahamih poskrbela za prizore, ki se jih pri globinskem potapljanju tako bojimo. Žrtev je bila Japonka Hanako Hirose, ki je v lovu za novim svetovnim rekordom - 107 metrov - v disciplini potop s monoplavutjo (CWT) okoli 15 metrov pred prihodom na površje izgubila zavest in doživela tako imenovani BO (black out).

Reševalci so jo hitro potegnili na površje in jo morali celo oživljati, k sreči so jo hitro spravili k sebi, a za zdaj ni jasno, kakšne posledice je pustila izguba zavesti, a po besedah naše šampionke, ki ni sprejela igre Alessie Zecchini in Hirosejeve ter se je prej umaknila, pravi, da to ne pomeni nič dobrega.

"Ta potop ji bo pustil posledice za vedno"

Alenka Artnik je pokazala veliko zrelost in se umaknila, ko je čutila, da je izpolnila svoj cilj. Alenka Artnik je pokazala veliko zrelost in se umaknila, ko je čutila, da je izpolnila svoj cilj. Foto: Samo Jeranko ''Čutila sem, da se bo to zgodilo. Ta potop ji bo pustil posledice za vedno. Zelo težko ga bo zbrisala iz glave. S telesna vidika so podvodni potopi izredno nevarni in samo upam, da nima t. i. 'lung squeeza' ali po naše stiska pljuč. To je resnejša poškodba pljuč in za popolno rehabilitacijo potrebuje telo več tednov,'' je neprijetne prizore za Sportal komentirala slovenska šampionka Alenka Artnik.

Japonka se je že nekje 30 metrov pod površjem začela zelo počasi gibati in je kazala znake nemoči, a varnostna služba, ki skrbi za potapljače na vdih, se ni odzvala, vse dokler ni povsem otrpnila.

Pravilo, ki temelji na norosti

''Gre za pravilo AIDA, in sicer da varnostni potapljač ne sme pomagati tekmovalcu, dokler ne začne kazati znakov BO. To se pokaže po izdihu zraka ali na primer, če se začne vleči po vrvi. Zato so Japonko le gledali, namesto da bi ukrepali, kar je po mojem mnenju norost, gor bi jo morali potegniti vsaj 5-7 sekund prej,'' je kritična Artnikova.

Svetovni rekordi pod okriljem mednarodne organizacije Aida:

Moški:
Monoplavut (CWT): 130 m (Aleksej Molčanov)
Brez plavutk - prsna tehnika (CNF): 102 m (William Trubridge)
Prosto potapljanje - vlečenje po vrvi, prav tako brez plavutk (FIM): 125 m (Aleksej Molčanov)

Ženske:
Monoplavut (CWT): 107 m (Alessia Zecchini)
Brez plavutk - prsna tehnika (CNF): 73 m (Alessia Zecchini)
Prosto potapljanje - vlečenje po vrvi, prav tako brez plavutk (FIM): 97 m (Sajuri Kinošita)

Vedela je, da bosta Japonka in Italijanka pritiskali do konca

Slovenska morska ribica, kot radi rečemo simpatični Koprčanki, je v soboto s potopom 105 metrov izenačila svetovni rekord Zecchinijeve, ta pa od srede ni bil več aktualen.

Zdaj je rekord celo 107 metrov, ki ga je italijanska zvezdnica dosegla ravno pred nesrečnim potopom Japonke. Čeprav je Artnikova globino 105 metrov dosegla brez težav, se je držala svojih načel in se je pri tej globini ustavila.

''Odločila sem se, da se ustavim pri potopu na 105 metrov. Ne glede na to, da je bil potop izredno suveren in s še veliko rezerve. Za letos sem si zamislila to globino, za globlje potope se pa želim še bolje pripraviti in, kar je najbolj pomembno, telesu želim dati več časa za adaptacijo na te ekstremne razmere,'' je odgovorila Alenka, ki je le dokazala, kako zrelo razmišlja. Ni želela sprejeti igre Italijanke in Japonke. 

Varnostni potapljači ti pod okriljem Aide pomagajo šele, ko kažeš znake black-outa. Varnostni potapljači ti pod okriljem Aide pomagajo šele, ko kažeš znake black-outa. Foto: Kalindi Wijsmuller

''Na mojo odločitev je vplivalo tudi dejstvo, da sta obe, tako Japonka Hirose kot Italijanka Zecchini, izredno tekmovalni in bi verjetno pritiskali z najavami do konca tekmovanja. Temu se želim jaz izogibati ter pri najavah ostati zvesta svoji presoji. Menim, da je taksno razmišljanje dolgoročno v ekstremnih športih izredno pomembno, če ne ključno,'' je še sklenila Primorka. Ob zadnjih dogodkih ji lahko za tako odločitev le čestitamo. Ne glede na to, da ni več rekorderka.

Potop, ki ti vzame sapo, Artnikova in njenih veličastnih 105 metrov:

Po počitku priprave na svetovno prvenstvo

Večkratna svetovna in evropska prvakinja si bo zdaj vzela dva tedna počitka, nato pa se bo začela pripravljati na svetovno prvenstvo pod okriljem CMAS v Turčiji. V tej organizaciji ima kar dva svetovna rekorda, in sicer v disciplini z dvojno plavutjo (85 metrov) in v disciplini z monoplavutjo (95 metrov).

Preberite še:

Alenka Artnik Sportal Presenečenje: Alenka Artnik ni več svetovna rekorderka! #video Alenka Artnik Sportal Tukaj je neverjetni posnetek: Alenka Artnik in njen nori svetovni rekord! #video Alenka Artnik Sportal Velik dan za Italijo, Alenka znova v slogu morske deklice #video Alenka Artnik 1 Sportal Kakšen potop: Alenka Artnik nova svetovna rekorderka!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 110
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin