Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 3. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Tokio boks Dejan Zavec Aljaž Venko

Četrtek, 2. 3. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Aljaž Venko, trenutno najboljši slovenski boksar

Naslednik Dejana Zavca, ki si želi na olimpijske igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Aljaž Venko Dejan Zavec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po upokojitvi najboljšega slovenskega boksarja vseh časov Dejana Zavca, je prvo ime tega športa pri nas postal 23-letni borec iz Slovenske Bistrice Aljaž Venko. Ta bi rad amatersko kariero kronal z nastopom na olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020, nato pa prestopil med profesionalce.

Venko bo tudi prvo ime serije boksarskih večerov, ki jih bo letos v Ljubljani, Laškem, Šentilju in v Portorožu organiziral Zavec.

Biti naslednik Dejana Zavca je pritisk

Pa vloga naslednika šampiona, ki je Slovenijo zapisal na svetovni boksarski zemljevid prinaša pritisk? "Pozitiven pritisk," odgovarja Venko, na lestvici Mednarodne amaterske boksarske zveze (AIBA) najvišje uvrščeni Slovenec do zdaj (27. mesto v kategoriji do 75 kilogramov) in dodaja: "V ekipi se že veselimo dvobojev v Ljubljani in tudi prihajajočih v seriji boksarskih večerov."

Serija boksarskih večerov bo odlična popestritev tekmovalnega programa, še pravi mladi as, ob nastopih v državnem prvenstvu, državni boksarski ligi in na mednarodnih turnirjih vesel vsakega dodatnega preizkusa, dodaja pa, da bo "pozitivna tudi v smislu promocije tega športa in spoznavanja konkurentov."

Dober preizkus bodo že Italijani ...

Prvi od štirih turnirjev bo že 11. marca v ljubljanskem hotelu Union, tam pa se bo slovenska šesterica – poleg Venka še Tomi Lorenčič, Jan Sokol, Denis Lazar, Andrej Bakovič in Igor Pertot – spopadla z Italijani. "Spoznali bomo Italijane, ki dobro delajo in imajo dobre rezultate s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger. To bo pravi test. Videli bomo, kje smo in kako dobro delamo," pravi Venko.

Vsaka priložnost za spopad z borci iz boksarsko precej bolj razvitih držav, kot je Slovenija, je nadvse dobrodošel, še meni perspektivni slovenski amater, ki počasi, a vztrajno nabira izkušnje: "Pred kratkim smo bili v Debrecenu na enem močnejših turnirjev v Evropi, kjer sem premagal moldavskega prvaka in kasneje v četrtfinalu izgubil s škotskim predstavnikom, ampak sem s prikazanim zadovoljen, zato se veselim naslednjih tekem."

Venko je lani prestopil v klub Dejana Zavca in pod vodstvom slavnega Ptujčana napreduje. Kako visoko lahko posežeta? | Foto: Vid Ponikvar Venko je lani prestopil v klub Dejana Zavca in pod vodstvom slavnega Ptujčana napreduje. Kako visoko lahko posežeta? Foto: Vid Ponikvar

... želijo pa si tudi še močnejših tekmecev

Zavec si je v vlogi promotorja zamislil izjemno zanimiv koncept, s katerim bo poskušal pri razvoju slovenskega boksa izkoristiti tudi geografsko lego naše dežele. Že naše sosede, Italija, Hrvaška, Madžarska, pa tudi Avstrija, so boksarsko precej razvitejše kot Slovenija, zato bi bili že dvoboji z borci iz teh držav odlična priložnost za ambiciozne slovenske mladce.

"Tudi Nemčija je blizu," še dodaja Venko, ki si obeta še večje izzive: "Pa tudi Francija, Nizozemska in tudi kakšna Belorusija in Ukrajina niso tako strašno daleč, da njihovi tekmovalci ne bi mogli priti k nam. Potni stroški ne bi smeli biti previsoki. Slovenija tako ima potencial za razvoj tudi v tem pogledu. Veliko je držav, s katerimi se da sodelovati in ki v svetovnem boksu pomenijo veliko."

Olimpijske igre so "sveti gral" amaterskega boksa

Močni mednarodni turnirji so nedvomno popestritev programa, a jasno je, da v amaterskem boksu največ pomenijo olimpijske igre. Tudi Venko si želi nastopiti v Tokiu leta 2020: "Eden od mojih kratkoročnih ciljev je bil turnir v Debrecenu, kjer sem si želel narediti dober rezultat. Naslednji je aprilsko državno prvenstvo, pa nato evropsko in svetovno prvenstvo, ki sta v roku treh mesecev. Nek srednjeročni cilj so pa vsekakor olimpijske igre v Tokiu."

Mnogi svetovni zvezdniki so med profesionalce prestopili po tem, ko so se izkazali na olimpijskem turnirju, in Venkovi načrti so v tem pogledu "standardni". "Razmišljam v tej smeri. Vsekakor imam nekakšen cilj oziroma željo ali namen, da bi se po olimpijskih igrah v Tokiu preizkusil med profesionalci. Takrat bom star 27 let. Tudi leta 2021 še ne bi bilo prepozno zame. Nekje tisti čas se vidim med profesionalci. Imam pa do takrat še kar nekaj amaterskih ciljev. Ti so nastop na olimpijskih igrah in kolajna z enega večjega tekmovanja."

Utrinek Venkovega boksanja s svetovnega prvenstva leta 2015 v Dohi:

"Občutek imam, da lahko z Dejanom doseževa še veliko"

Venko je od lani Zavčev varovanec. Prestopil je v njegov klub na Ptuju in zdaj z veliko žlico zajema znanje in izkušnje, ki si jih je slavni Ptujčan pridobil v dolgoletni profesionalni karieri. A kot amater Zavec ni bil tako uspešen …

"V amaterskem boksu ni bil tako uspešen, ker ni imel takšne podpore, kot jo imamo danes. Mogoče mu je tudi bolj ležal profesionalni boks, ki je z več rundami zgodba zase in morda zahteva drugačne vrline," nam je hitro pojasnil Bistričan, pa nato spregovoril tudi o razlikah med obema, amaterskim in profesionalnim boksom.

"Vsekakor je velika razlika med olimpijskim in profesionalnim boksom. 12 rund zahteva drugačen način priprav, treninga. Vse se razlikuje. Pomembna je taktika, pomembni sta psihična in fizična pripravljenost. Psiha je drugačna. Dejan mi je pomagal že kot tekmovalec, zdaj mi kot trener še bolj in občutek imam, da lahko skupaj doseževa še veliko."

"Brez čelad je veliko bolje"

Sta si pa amaterski, olimpijski boks in profesionalni postala bolj podobna v vsaj eni podrobnosti. Leta 2014 na svetovnem prvenstvu v Kazahstanu so namreč amaterski boksarji odvrgli zaščitne čelade, spremembo pravil pa je amaterska boksarska skupnost pozdravila domala soglasno. Novost je razveselila tudi Venka: "Čelade so sicer ukinili samo pri moških in še to samo pri članih. Pri kadetih, mladincih in v ženski konkurenci jih še uporabljajo, ampak mislim, da jih bodo kmalu tudi tam opustili."

"V sodelovanju z zdravstvenimi organizacijami so namreč naredili nekaj raziskav in ugotovili, da je s čelado še večja možnost pretresa možganov in je zato v bistvu boks s čeladami še nevarnejši kot brez njih. Res pa je, da je zdaj brez čelad večja nevarnost zunanjih poškodb. Več je počenih arkad, odrgnin in podobno. Te na dolgi rok niso nič hudega, je pa zato manj poškodb možganov. Meni je precej boljše brez čelade. Tudi pregled nad borbo imaš dosti boljši. Čelada je bila samo ovira in dala je občutek velike glave. Z njo si bil tudi veliko večja tarča in te je bilo lažje zadeti. Res je dosti boljše brez nje," se je še razgovoril v tem trenutku najboljši slovenski boksar Aljaž Venko.    

Ne spreglejte