Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 2. 2017,
17.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

boks Dejan Zavec Aljaž Venko Denis Lazar Jan Sekol Tomi Lorenčič Andrej Bakovič Igor Pertot

Torek, 21. 2. 2017, 17.10

6 let, 6 mesecev

Dejan Zavec predstavil serijo "gala večerov", s katero želi pomagati slovenskemu boksu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Dejan Zavec boxing gala | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Najboljši slovenski boksar vseh časov, nekdanji svetovni prvak Dejan Zavec, se je po končani karieri poklicnega borca prelevil v trenerja in zdaj še boksarskega promotorja. Letos bo organiziral štiri gala boksarske večere, amaterske turnirje, na katerih se bo izbor mladih in perspektivnih slovenskih borcev pomeril s tekmeci iz tujine. Na prvem, 11. marca v Grand hotelu Union v Ljubljani, se bodo Slovenci merili z Italijani.

V Zavčevi ekipi je šest slovenskih amaterskih boksarjev, med njimi pa najbolj izkušen in javnosti poznan Aljaž Venko, ki je tudi najvišje uvrščeni slovenski boksar na lestvici mednarodne zveze za amaterski boks (Aiba). Na tej Venko zaseda 28. mesto in ima izkušnje tako z evropskih kot tudi svetovnih prvenstev.

"V veliko čast mi je, da sem lahko del te ekipe. Prepričan sem, da nam bodo borbe na teh gala večerih koristile v nadaljnji karieri in že zdaj se veselim prvega obračuna z italijanskim boksarjem," je dejal 23-letni Venko.

Venko je član Zavčevega kluba Dejan Zavec Boxing, na najavljenih boksarskih večerih pa mu bosta družbo delala še klubska kolega Tomi Lorenčič in Jan Sokol. Šesterico izbrancev sestavljajo še Denis Lazar (Ring Ptuj), Andrej Bakovič (Portorož) in Igor Pertot (Tivoli).

Z leve: Denis Lazar, Jan Sekol, Dejan Zavec, Tomi Lorenčič in Aljaž Venko. | Foto: Vid Ponikvar Z leve: Denis Lazar, Jan Sekol, Dejan Zavec, Tomi Lorenčič in Aljaž Venko. Foto: Vid Ponikvar

"Če ne bi bili garači, jih ne bi bilo tu"

"V ekipi so tisti, ki so si to zaslužili z odnosom do treninga. Če ti fantje ne bi bili garači, jih danes ne bi bilo tu. To je moja rdeča nit, saj zelo dobro vem, kako zadeve potekajo in da brez pravega odnosa do treninga ni rezultata. Ali je izbor pravilen, bo pokazalo posamično državno prvenstvo, ki bo aprila, prepričan pa sem, da bodo ti fantje dali vse od sebe, da bodo pokazali pravi odnos do boksa in da bodo s temi borbami pridobili na kakovosti," je izbor komentiral nekdanji svetovni prvak velterske kategorije po različici IBF.

Najprej z Italijani, nato Hrvati, Avstrijci, Madžari?

"Serija se bo odvijala po hotelih in v živo si jo bo lahko ogledalo omejeno število ljudi." | Foto: Vid Ponikvar "Serija se bo odvijala po hotelih in v živo si jo bo lahko ogledalo omejeno število ljudi." Foto: Vid Ponikvar "Ker si želim, da boksarji v Sloveniji zrastejo v osebnostno in tekmovalno kakovost, so nujno potrebni dogodki, kakršni se bodo zgodili 11. marca v Ljubljani. S temi turnirji želim fantom omogočiti pridobivanje izkušenj. Zamislili smo jih tako, da bi se na teh štirih turnirjih slovenski borci pomerili s tujimi. Na prvem z Italijani. Na ta način se bodo naši borci imeli priložnost spoznati z najboljšimi iz drugih držav," je danes na predstavitvi boksarskega projekta povedal Zavec.

Dodal je, da za slovensko šesterico iščejo dostojne tekmece: "Želim si nasprotnike, ki ne bodo v podrejenem položaju, tako da bo šlo za najvišji kakovostni razred boksarjev v Sloveniji in Italiji."

Na vsakem dogodku bodo tekmeci iz druge države, a kot pravi Zavec, še ni vse dorečeno: "Za naslednje turnirje se še dogovarjamo s Hrvati, morda nato z Avstrijci ali Nemci, Madžari … Malo je še v zraku, nenazadnje tudi tujci malo čakajo, da vidijo, kdo in kaj ti Slovenci sploh so."

Prvi turnir bo v soboto, 11. marca v ljubljanskem Grand hotelu Union. Naslednji bo nato 22. aprila v Thermani Laško, nato bo daljša prekinitev do 30. septembra, ko bodo boksarji nastopili v Casinu Mond Šentilj, zadnji pa bo 18. novembra v hotelu Bernardin v Portorožu.

Ekskluziven dogodek za največ 400 gledalcev

Na prvem turnirju v Ljubljani bo v vlogi napovedovalca v ringu nastopil legendarni slovenski igralec Boris Cavazza, gre pa za relativno ekskluziven dogodek, je še opozoril legendarni Trdobojec: "Serija se bo odvijala po hotelih in v živo si jo bo lahko ogledalo omejeno število ljudi. Vsak dogodek od 300 do 400 ljudi." Vstopnica za turnir stane 20 evrov, za premierni dogodek v Ljubljani pa so že v prodaji.

V Tokio želijo poslati vsaj enega slovenskega boksarja

Na današnji predstavitvi sta zaradi šolskih obveznosti manjkala Bakovič in Pertot, preostali štirje pa so poudarili, da so počaščeni, da so bili povabljeni k sodelovanju. Dodatni dvoboji s kakovostnimi tekmeci iz tujine lahko slovenskim amaterjem zgolj koristijo, jasno pa je, da so njihovi cilji usmerjeni na največja tekmovanja. Poleg evropskih in svetovnih prvenstev je eden najpomembnejših srednjeročnih ciljev seveda olimpijski turnir v Tokiu leta 2020.

Ob predstavitvi dogodka in ekipe tekmovalcev so borci še malo potrenirali. Takole vešča sta Zavec in Venko: 

"Končni cilj je, da bi vsaj en slovenski boksar nastopil na olimpijskih igrah v Tokiu. Če nam to ne bo uspelo, to ne bo neuspeh, bomo pa dobili informacijo, kako lahko zadeve popravimo. Pot do Tokia bo dolga, vendar sem prepričan, da realno lahko pričakujemo vsaj enega slovenskega boksarja na prihodnjih olimpijskih igrah. Tudi to je eden od namenov boksarskih večerov po slovenskih hotelih," je še pojasnil Zavec.

Ne spreglejte