Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
15.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vasilij Žbogar Tina Mrak Veronika Macarol

Petek, 21. 11. 2014, 15.51

7 let, 12 mesecev

Naši jadralci sproščeno na finale svetovnega pokala v Abu Dabiju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jadralci Vasilij Žbogar ter dvojec Tina Mrak in Veronika Macarol se na finale svetovnega pokala v Abu Dabiju po letošnjih rezultatih, ko so že dosegli olimpijsko normo za Rio, odpravljajo sproščeno.

Predstavniki jadralne zveze so ob tem potegnili črto pod iztekajočo se sezono, kjer so v vzponu zlasti mladinci.

Slovenski jadralci so v letošnji sezoni dosegli dve mednarodni olimpijski normi, kar je velika odrešitev, saj se bodo lahko posvetili nastopu na igrah v Riu in podredili vse načrte temu cilju, zveza pa jim bo morala omogočiti maksimalno podporo, je na današnji novinarski konferenci Jadralne zveze Slovenije poudaril predsednik strokovnega sveta za vrhunski šport Stanislav Žbogar.

Možnosti za olimpijsko medaljo je dovolj Tako Mrakova in Macarolova kot Žbogar so namreč sposobni prinesti domov olimpijsko medaljo. Tisti jadralci, ki še niso dosegli norme in imajo možnosti za to, pa bodo prav tako morali omogočiti nastope na kriterijskih regatah. Po Žbogarjevih besedah smo tudi v razredu laser sposobni doseči normo, nekoliko težje pa bo zaradi številčne konkurence to v razredu 470.

Zelo uspešna sezona je tudi za mladinsko reprezentanco, ki je osvojila eno zlato, dve srebrni in dve bronasti medalji na evropskih in svetovnih prvenstvih ter kopico uvrstitev med deseterico, je navedel predsednik strokovnega sveta za mladinsko jadranje Jure Orel. Jadranje v Sloveniji je v vzponu, saj so recimo v razredu optimist zabeležili 60 jadralcev, na površje pa prihajajo tudi tekmovalci v novih razredih, kot sta windsurf in kite.

Mrakova in Macarolova brez trenerja Mrakova in Macarolova po dolgi sezoni v emirate potujeta sproščeno, brez trenerja, spodbuda za čim višjo uvrstitev pa bo po besedah Mrakove tudi denarni sklad za najboljše. Za njima je uspešna sezona, saj sta dosegli vse glavne zadane cilje. "Z osvojeno normo sva malo bolj sproščeni," je priznala Mrakova. V dvojcu z Macarolovo bosta zdaj lahko prihodnji sezoni podredili pripravam na olimpijske igre. Kot je dodala Macarolova, imata sicer še druge cilje, v prvi vrsti bosta pred Riom na vrsti še eno svetovno in eno evropsko prvenstvo, kjer si prav tako želita kakšno medaljo.

Žbogar še nikoli v tako majhni floti V finalu svetovnega pokala bo nastopilo samo do 20 najboljših posadk iz vsakega razreda, kar po mnenju Žbogarja predstavlja prelomnico, predvsem kar zadeva medijski prostor, saj jadrajo samo najboljši in samo na povabila, zaradi česar bodo regate izjemno zanimive. Regata v Abu Dabiju bo tudi zanj novost, saj v tako majhni floti še ni jadral. "Mislim, da je ta regata za vse majhna neznanka, ampak mislim, da bo zelo pozitivno vplivala na jadranje."

Žbogar je ocenil, da imel letos podobno sezono kot lani, saj je bil na večini regat v samem vrhu, medtem ko je bil obakrat nekoliko slabši na svetovnem prvenstvu. "Vedno se želim po osvojenih rezultatih na drugih regatah še izboljšati in ponavadi to poslabša rezultat na svetovnem prvenstvu," je priznal. Kot pozitivno je ocenil dejstvo, da je zaradi težjih kvalifikacij v primerjavi s prejšnjimi leti že osvojil olimpijsko vozovnico, v prihodnjem letu pa bo glavni cilj svetovno prvenstvo na Novi Zelandiji.

Kot je ugotavljal Izolčan, ima v nekaterih pogojih, predvsem ob močnem vetru, velike težave s hitrostjo. Lanski kondicijski treningi so se izkazali za zelo dobre, zato jih bodo letos podaljšali, sam pa upa, da bo na naslednjem prvenstvu le dosegel rezultat, ki ga je sposoben.

Ne spreglejte