Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2023,
10.14

Osveženo pred

7 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Zan Lovenjak Sudar Gregor Vezonik Anže Peharc Katja Debevec Lucija Tarkuš Sara Čopar Vita Lukan Mia Krampl težavnostno plezanje

Petek, 22. 9. 2023, 10.14

7 mesecev, 1 teden

Wujiang, težavnostno plezanje, kvalifikacije

Na Kitajskem osem slovenskih polfinalov na plezalni tekmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10
Mia Krampl Koper 2023 | Mia Krampl je bila z drugim mestom najboljša Slovenka v kvalifikacijah.  | Foto Jan Virt/IFSC

Mia Krampl je bila z drugim mestom najboljša Slovenka v kvalifikacijah.

Foto: Jan Virt/IFSC

Športni plezalci so na Kitajskem končali prvi del sklepne tekme letošnjega svetovnega pokala v težavnosti. V kvalifikacijah Wujianga sta bila uspešna dva Slovenca in kar šest Slovenk. V sobotni polfinale so se uvrstili Anže Peharc in Martin Bergant ter Katja Debevec, Lučka Rakovec, Lucija Tarkuš, Sara Čopar, Vita Lukan in Mia Krampl.

Pri moških sta za najboljši dosežek kvalifikacij poskrbela japonska tekmovalca Taisei Homma in Sorato Anraku, zmagovalec Kopra, ki vodi tudi v seštevku težavnosti svetovnega pokala. Anraku ni osvojil vrha, v prvi smeri je dosegel višino 35+, v drugi pa 40+. Njegov rojak Homma je edini v prvi smeri osvojil vrh, v drugi pa se je ustavil pri višini 35+.

Peharc je bil 13. (27+, 29+), Bergant 17. (24+, 31+). Gregor Vezonik in Zan Lovenjak Sudar sta tekmovanje končala na 43. oziroma 45. mestu.

Pri ženskah je kvalifikacije osvojila svetovna prvakinja Japonka Ai Mori z osvojenim vrhom prve smeri in višino 39+ v drugi. Tik za vodilno Japonko se je uvrstila najboljša Slovenka Mia Krampl; za drugi dosežek kvalifikacij je poskrbela z višinama 38+ in 39+.

V polfinale so se uvrstile vse slovenske plezalke, ki so se odpravile v Azijo. Dve Slovenki sta tudi v prvi peterici najboljših po kvalifikacijah. Vita Lukan, ki je na domači tekmi v Kopru navdušila s tretjim mestom, je bila četrta, v prvi smeri je posegla po višini 30+, v drugi pa po višini 39+.

Vita Lukan je v kvalifikacijah postavila četrti dosežek.  | Foto: Jan Virt/IFSC Vita Lukan je v kvalifikacijah postavila četrti dosežek. Foto: Jan Virt/IFSC

Sara Čopar, ki je na nedavnem mladinskem evropskem prvenstvu v Helsinkih zmagala v težavnosti, je bila 13. (29+, 28+). Polfinale so si od Slovenk zagotovile še Lucija Tarkuš kot 20., Lučka Rakovec z 22. mestom in Katja Debevec s 23. mestom.

Tekmovanje na Kitajskem sta izpustila oba najboljša slovenska tekmovalca. Janja Garnbret je po zmagi v Kopru že sklenila zelo uspešno sezono, v kateri si je zagotovila tudi olimpijsko vozovnico za Pariz. Luka Potočar pa se pripravlja na oktobrske dodatne olimpijske kvalifikacije v Lavalu v Franciji.

Slovenke po petih tekmah svetovnega pokala v težavnosti prepričljivo vodijo v pokalu narodov. Na vrhu posamičnega ženskega seštevka je Garnbret, ki je zmagala na vseh treh tekmah svetovnega pokala, na katerih je nastopila v sezoni. Lukanova, ob odsotnosti Garnbret zmagovalka Briancona, je v tej razvrstitvi druga, Kramplova pa sedma.

Ne spreglejte