SiolNET. Sportal Drugi športi
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mini Markovič skupna zmaga

1

termometer

Slovenska športna plezalka Mina Markovič je na domači tekmi v težavnostnem plezanju osvojila 2. mesto, s tem pa že eno tekmo pred koncem sezone osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Slovenski uspeh sta dopolnila Maja Vidmar in Urban Primožič s petim mestom.

Markovičeva je zmagala na štirih od devetih tekem svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, ki se bo sklenil prihodnjo nedeljo v Barceloni. Najslabša njena letošnja uvrstitev je bilo peto mesto, sicer pa je na osmih od devetih tekem svetovnega pokala stala na stopničkah.

Markovičeva je na domači tekmi pred domačimi navijači v Kranju vpisala dosežek kariere. Lani je bila v skupnem seštevku druga. Ljubitelji športnega plezanja so v dvorani na Zlatem polju lahko spremljali napeto finale, ki so ga popestrile lepe in zahtevne smeri.

Dvorana na Zlatem polju, ki je bila skoraj polna, je najprej skočila na noge, ko se je na steno v moškem finalu zavihtel 19-letni Urban Primožič, ki je solidno opravil s svojim krstnim nastopom v finalu in osvojil peto mesto (sodniki so mu priznali oprimek 30-). Nato so se s finalno smerjo spoprijele še ženske in obe slovenski favoritinji, ki letos krojita svetovni vrh.

Petindvajsetletna Maja Vidmar je poskrbela za drugo veliko navdušenje kranjskih navijačev, vendar pa je bilo navdušenje kratkega veka, saj je po napaki padla v drugi polovici smeri. Sodniki so ji priznali oprimek 27+. Vsi so tako le še čakali na zadnji nastop, ki je bil tudi zadnji slovenski nastop. Vložki so bili precejšnji in pritisk tudi, saj je Markovičeva šla v smer po vrhunskem nastopu Južnokorejke Jain Kim, branilke skupne zmage, ki je pred kranjsko tekmo v skupni razvrstitvi za Markovičevo zaostajala 141 točk. Kimova je padla na zadnjem oprimku smeri. Za zmago bi torej morala 23-letna Ptujčanka prijeti vrh.

Ne glede na veliki pritisk je najboljša slovenska športna plezalka ta hip zelo samozavestno začela s svojim plezanjem in večkrat poskrbela za veliko navdušenje v dvorani. Premagala je tudi oprimke v 'strehi' ter se že zavihtela proti vrhu, vendar ga ni dosegla. Padla je tri oprimke pred vrhom, ko se je spuščala s stene pa je zadovoljna navijačem le še pomahala. Cilj je bil namreč izpolnjen. Oprimek 44- je zadoščal za drugo mesto in skupno zmago.

"Skupna razvrstitev je nenehno visela nad mano, čeprav sem jo skušala odmisliti. Takšna in podobna vprašanja so neprestano letela z vseh smeri in tudi sama sem se zavedala, da je lahko sklepno dejanje sklenjeno že tu v Kranju. Zato sem si res želela, da ne bi vse padlo na zadnjo tekmo in zadnjo možnost v Barceloni. Vedela sem, da sem sposobna ohraniti in potrditi skupno vodstvo, če dobro odplezam. Finalno plezanje je tako spremljala odločitev, ki se je sklenila danes. Zato je marsikateri gib bil narejen bolj na trdo in s porabljene več moči, kot bi sicer bilo potrebno," je po za Slovence zelo srečnem finalu povedala Markovičeva, ki je z današnjo tekmo potrdila tudi zmago v kombinaciji svetovnega pokala. V prvi polovici leta je blestela tudi v svetovnem pokalu v balvanih.

Devetnajstletni Škofjeločan Primožič je bil edini Slovenec v moškem finalu in se je tako pridružil peščici Slovencev, ki so se na tekmah najvišje mednarodne ravni veselili uvrstitve med osem najboljših. Primožičev finale je šele drugi za slovensko moško vrsto v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti. Pred njim se je finala s četrtim mestom v Amanu veselil Klemen Bečan, ki je tudi edinkrat zmagal na tekmah svetovnega pokala, pred tremi leti v Kranju.

V sila izenačenem moškem finalu, v katerem se nobeden od osmerice finalistov ni dotaknil vrha, je Primožič kot prvi med finalisti odprl smer v dvorani na Zlatem polju ter z zelo solidno predstavo navdušil domače navijače. Padel je 13 gibov pod vrhom, stopničke pa je zgrešil le za dobra dva giba.

"Pred finalom sem čutil nekaj pritiska in treme, vendar pa je ta povsem izginila že ob predstavitvi tekmovalcev, ko me je publika navdušeno pozdravila. Res sem užival v steni, zlasti, ko sem v sami smeri slišal zelo veliko bučnega navijanja, kar mi je dalo še dodatnega zagona. Sem zelo zadovoljen s svojim današnjim nastopom," je po finalnem nastopu dejal študent prvega letnika strojništva v Ljubljani. Za prihodnost slovenskega športnega plezanja se tako ni treba skrbeti. Po letih, ko je v slovenski moški vrsti dominiral Klemen Bečan, ki se je edini redno uvrščal v finala, je 29-letni Tržičan dobil zelo močno reprezentančno konkurenco v obetavnih mladih plezalcih.

"Trenutno smo jaz, Domen Škofic, Jure Raztresen, Sergej Epih na zelo podobni ravni. Na eni tekmi je eden v osredju, na drugi drug. S tem, ko smo zelo izenačeni, ponašamo eden drugega vsakič višje in se medsebojno motiviramo ter spodbujamo s svojimi dosežki. To nam daje še dodatnega zagona za boljši rezultat in je kar pomemben ključ pri stopnjevanju forme," je skrivnost uspeha razkril Primožič, ki na zadnji tekmi sezone prihodnji teden v Barceloni ne bo nastopil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin