Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 4. 2012,
13.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mina Markovič

Četrtek, 26. 4. 2012, 13.10

7 let, 12 mesecev

Mina Markovič se na Dunaj odpravlja z zmago v žepu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Svetovna karavana svetovnega pokala v športnem plezanju se bo ob koncu tedna ustavila na Dunaju, kjer bo na sporedu letošnja tretja preizkušnja v balvanskem plezanju.

Po velikem uspehu Mine Markovič na domači steni na Logu pri Brezovici, kjer je premagala vso konkurenco, so se povečali tudi apetiti slovenske ekipe.

Markovičeva je kot zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v balvanih med glavnimi favoritinjami tudi na Dunaju, kjer je lani ostala brez finala na komaj 19. mestu. Tokrat se na Dunaj odpravlja veliko bolj sproščena. Minulo nedeljo je na domači tekmi prikazala vrhunsko predstavo, kot edina finalistka v ženski in moški konkurenci je namreč preplezala do vrha vse štiri balvane ter se po lanskem Münchnu veselila svoje druge zmage v svetovnem pokalu v balvanih.

"Čez zimo verjamem, da sem marsikaj naredila. Predvsem sem v zadnjih mesecih veliko naredila na odpravljanju vseh pomanjkljivosti, ki sem jih opazila v minuli sezoni. Fizična pripravljenost pri meni nikoli ni bila vprašljiva, zdaj pa mislim, da se stvari počasi sestavljajo. V primerjavi z uvodno tekmo na Kitajskem sem na Logu plezala popolnoma drugače. Niti sama nisem prav verjela, da lahko na tekmi tako plezam. Na treningih sem sicer že večkrat dokazala, da znam plezati močno in da znam streti še tako težak balvanski problem," je po finalu na Logu pri Brezovici razmišljala slovenska šampionka. Skupna zmagovalka lanskega svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji kaže odličnost tudi v tej mlajši disciplini tekmovalnega športnega plezanja.

Po tekmi je bil presrečen slovenski selektor Simon Margon, ki je ves čas verjel v sposobnosti najboljše slovenske športne plezalke: "Trud trdega spomladanskega pripravljalnega dela je bil zelo dobro poplačan. Ko sem pred začetkom sezone govoril, da je Mina v vrhunski formi in da je sposobna tudi zmage, nisem, kot ste lahko videli na Logu, govoril kar tako. Tako dobro, kot je plezala na Logu, je še nikoli nisem videl plezati na tekmi."

"Za nadaljevanje sezone ne bi dajal kakšnih posebnih napovedi. Kot lahko vidimo, je Mina v vrhunski formi, tudi fantje, zlasti Klemen in Jernej, sta zelo dobro pripravljena. Če bosta na naslednjih tekmah tako dobro plezala kot Mina, se lahko tudi njima 'poklopi' za finale in stopničke," je bil zadržan v napovedih selektor, ki je v ekipo za Dunaj standardni postavi Mina Markovič - Jernej Kruder - Klemen Bečan povabil še balvansko "vajenko" in novinko Majo Vidmar, sicer izkušeno športno plezalko v težavnostnem plezanju, ki je zelo dobro plezanje pokazala na Logu tudi v balvanih. Vidmarjeva je na Logu dosegla deseto mesto, Klemen Bečan je bil 11. (na Kitajskem 18.) in Jernej Kruder 12. (na Kitajskem 14.).

Po številu prijav sodeč bo Dunaj dosegel nov rekord, prijavljenih je namreč kar 131 tekmovalcev, na Logu jih je bilo 125. Med njimi so tudi vsi najboljši, pri ženskah poleg Markovičeve svetovna prvakinja in lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih Avstrija Anna Stöhr, ki je bila tretja na Logu, zmagovalka uvodne tekme na Kitajskem Japonka Akijo Noguči ter drugouvrščena na tekmi na Logu Britanka Shauna Coxsey. Pri moških bosta na Dunaju zmagovalca tekme svetovnega pokala v balvanih na Logu Rus Rustam Gelmanov in tekme na Kitajskem Avstrijec Jakob Schubert, svetovni prvak Rus Dimitrij Šarafudinov, ter trikratni zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v balvanih Avstrijec Kilian Fischhuber, ki se je na tekmi na Logu uvrstil na drugo mesto.

Tekma na Dunaju se bo začela v petek s kvalifikacijami, polfinale z začetkom ob 10.30 in finale z začetkom ob 18. uri pa bosta v soboto.

Ne spreglejte