Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Četrtek,
7. 7. 2016,
16.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Las Vegas Dana White Nate Diaz Conor McGregor UFC 200 UFC

Četrtek, 7. 7. 2016, 16.31

6 let, 7 mesecev

Mesto greha, adrenalin in kri: manj kot dva dneva do enega največjih borilnih spektaklov vseh časov

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Conor McGregor | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ljubitelji mešanih borilnih veščin odštevajo ure: manj kot dva dneva sta do dogodka UFC 200 v ameriškem Las Vegasu, ki prinaša pravo športno poslastico z nekaj krvi. Pozabite na odpadli povratni obračun med Conorjem McGregorjem in Natom Diazom. Pozabite na Jona Jonesa, ki je spet jemal substance, ki jih ne bi smel. Razlogov za pričakovanje tega konca tedna je več kot dovolj.

UFC 200, ki bo v noči s sobote na nedeljo v novozgrajeni dvorani T-Mobile Arena v Las Vegasu, se po številu gledalcev sicer ne more meriti z japonskim štadionskim spektaklom Pride Shockwave Dynamite! leta 2002 v Tokyu (90 tisoč obiskovalcev). Ponuja pa zato verjetno enega najmočnejših fightcardov vseh časov, čeprav v mestu greha sredi nevadske puščave ne bosta nastopila besni Irec Conor McGregor in njegova nočna mora Nate Diaz, in čeprav je Jon Jones, ki se je spet pital s prepovedanimi pripravki, uničil najbolj pričakovan dogodek večera.

To so dvoboji, ki si jih morate ogledati:

Brock Lesnar vs. Mark Hunt

Velika vrnitev ameriškega rokoborca Lesnarja proti super Samojcu Huntu, ki tekmece spravlja v horizont s svojo betonsko desnico. Lesnar je megazvezda WWE, zmerno trapaste mešanice med teatrom in športom, zaradi katere Američani polnijo športne dvorane, rjovijo in se nenadzorovano pitajo s kokicami, ter nekdanji UFC prvak iz leta 2008, ki je naslov izgubil dve leti pozneje. Razlog za ogled dvoboja ni le Lesnarjev hrbet proporcev sinjega kita, ampak preprosto nokavt potencial, ki ga posedujeta borca. "Lights out" se lahko zgodi v vsakem trenutku. 

Miesha Tate vs. Amanda Nunes



Novopečena bantamska prvakinja Miesha Tate je suvereno opravila s Holly Holm, senzacijo, ki je pred tem šokirala športni svet z brutalnim nokavtom najnevarnejše ženske na svetu Ronde Rousey in ji ukradla šampionski krancelj. Brazilka Amanda Nunes ni bila še nikoli bolj prepričana, da je prišel njen čas. Če bi zmagala, bi to ženski bantamski kategoriji vdahnilo dodatno tekmovalnost: trije dvoboji, štiri različne prvakinje.

Jose Aldo vs. Frankie Edgar

Medtem ko Conor McGregor v zanj neznačilni tišini trenira za povratni dvoboj proti Natu Diazu, ki se je na prvi obračun pripeljal dobesedno s plaže in Irca ponižal pred svetom, njegova krona v peresni kategoriji čaka na novega kralja. Začasnega. Za naslov se bosta grizla (ne dobesedno) Jose Aldo in Frankie Edgar. Brazilec Aldo je padli junak, heroj vseh mogočih lestvic neporaženosti v zadnjem desetletju, od lanskega decembra pa tudi lastnik neslavnega rekorda za najhitrejši nokavt: 13 sekund. Edgarju se tokrat še drugič ponuja priložnost, da premaga Alda. Brazilec je bil februarja 2013 v petih rundah dvoboja, ki je bil tudi performans večera, prepričljivo boljši. Zmagovalec dobi Conorja. Če ta seveda jeseni uspe izgubiti kilograme, s katerimi se oblaga za maščevanje Diazu.

Najava UFC 200 v Las Vegasu: uradna podoba v središče pozornosti postavlja dvoboj med Danielom Cormierjem in Jonom Jonesom. A tega obračuna ne bo. Ko so Jonesa ameriški lovci na doping iz agencija USADA zalotili pri jemanju prepovedanih snovi, je z dogodka 'odletel' tudi njegov dvoboj. | Foto: Najava UFC 200 v Las Vegasu: uradna podoba v središče pozornosti postavlja dvoboj med Danielom Cormierjem in Jonom Jonesom. A tega obračuna ne bo. Ko so Jonesa ameriški lovci na doping iz agencija USADA zalotili pri jemanju prepovedanih snovi, je z dogodka 'odletel' tudi njegov dvoboj.

Cain Velasquez vs. Travis Browne

Dvoboj ameriških titanov: nekdanjega prvaka v supertežki kategoriji Velasqueza, in Havajčana Brownea, ki je pred leti odnesel skalp tudi Alistairu Overeemu (ta takrat ni bil več na steroidih), v rumeni sferi športnega tiska pa je znan tudi kot spremljevalec Ronde Rousey. Športni portfelj govori v prid Velasquezu, ki ima odlično kondicijo, močne udarce in je vešč rokoborec. A Browne je višji, ima daljši doseg rok in dobro jiu-jitsu zaledje.

Joanna Jedrzejczyk in Claudia Gadelha

Že v petek bo v okviru sklepnega turnirja The Ultimate Fighter Finale obračun med Poljakinjo Joanno Jedrzejczyk in Brazilko Claudio Gadelho, ki trenirata vsaka svoje borilno moštvo, na koncu pa se bosta v imenu spektakla udarili še sami. Ne gre samo za športno rivalstvo, ampak za mrzko sovraštvo, ki ima nekaj let dolgo zgodovino. Poljakinja, vzhajajoča UFC zvezda, mojstrica tajskega boksa ter ena najboljših bork v UFC in prvakinja v papirnati kategoriji, je Brazilko enkrat že pospravila v koš in Gadelha zdaj odpira stare račune. Jedrzejczykova tokrat obljublja še ostrejšo lekcijo, Gadelha ji vrača obljube, da ne ve, kaj jo čaka. Jutrišnji dvoboj je sicer marca že doživel neuradno prvo rundo, ko so po snemanju ene izmed epizod pele pesti in noge. Nokavta takrat ni bilo, zato pa jutri ni izključen.

 

Luzer dogodka: Jon Jones


Povratni dvoboj za naslov absolutnega prvaka v poltežki kategoriji, ki bi moral biti glavni dogodek večera, pa to ne bo. Jonesu je rdečo luč prižgala ameriška protidopinška agencija. Razlog: ugotovitev, da je verjetno spet jemal prepovedane substance. Enkrat so ga namreč že ujeli pri uživanju kokaina. Cormier, ki ima z Jonesom neporavnane račune iz lanskega leta, ko ga je ta premagal v petih rundah, ostaja brez zaslužene revanše in razočaran. Navijači tudi. Upravičeno.  


Kaj pa Conor in Nate?

In še o tem, kaj se dogaja s Conorjem in Natom: zgodba je znana, Conorja je po nekaj zadnjih uspehih v osmerokotniku zagrabil megalomanski privid, da je večji od organizacije, ki mu daje kruh. Marketinških obveznosti ni želel izpolniti, njegov stol na tiskovni konferenci pred enim največjih dogodkov v zgodovini UFC je sameval. A ker Dana White kljubovanja nima posebej rad in se vse začne ter konča pri denarju, so Ircu pri UFC prisolili simbolično klofuto in njegov dvoboj z Diazom odstranili z julijskega spektakla. Ko so se stvari polegle, pot na UFC 200 ni bila več mogoča, so pa spopad, ki ga čaka ves svet, zato preselili na dogodek UFC 202. Conor zdaj trenira z boksarji in na pomoč kliče mojstre jiu-jitsuja, tega bo sodeč po prvem dvoboju, ko je končal 'zadavljen' na tleh, proti Diazu še kako potreboval. Čas in lokacija dvoboja: 20. avgust, T-Mobile Arena, Las Vegas. 

Ne spreglejte