SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mayweather ni plačal pristojbine, zato je izgubil svetovni naslov

3

termometer

Ameriški profesionalni boksar Floyd Mayweather se je odpovedal naslovu svetovnega prvaka v velterski kategoriji po verziji WBO, ki ga je osvojil pred dvema mesecema proti Mannyju Pacquiaom.

Čeprav je Mayweather po lestvici ameriške revije Forbes že drugo leto zapored najbolje plačani športnik na svetu prav po zaslugi majskega dvoboja s Pacquiaom, ki mu je prinesel vrtoglavih 220 milijonov ameriških dolarjev (200,2 milijona evrov), pa Američan ni pravočasno poravnal pristojbine 200 tisoč dolarjev (182 tisoč evrov), da bi mu lahko Svetovna boksarska zveza WBO priznala njegov naslov.

Po pravilih boksarske zveze je zmagovalec, da bi mu priznali veljavnost naslova, dolžan plačati pristojbino oziroma v angleščini sanctioning fee. Mayweather pa tega po zmagi nad Pacquiaom 2. maja v dvoboju, ki so ga v boksarski javnosti hitro poimenovali dvoboj stoletja tako po medijskih pozornosti kot po neverjetnih zaslužkih, ni storil.

Ker ni plačal pristojbine, so mu odvzeli naslov

Omenjena organizacija namreč terja, da zmagovalec dvoboja za veljavnost naslova svetovnega prvaka po verziji WBO vplača triodstotni znesek od vrednosti zaslužka oziroma pristojbino, maksimalno omejeno na znesek 200 tisoč dolarjev. V skladu s pravili svetovni prvak v kateri od verzij WBO ne more biti hkrati nosilec naslovov po kateri od drugih različic. Mayweather je trenutno lastnik naslovov svetovnega prvaka po verzijah WBC in WBA v velterski kategoriji.

Ker Mayweather ni vplačal pristojbine, mu je organizacija s sedežem v Portoriku odvzela njegov naslov, kar pomeni, da je omenjeno mesto izpraznjeno. Osemintridesetletni Mayweather je sicer po dvoboju napovedal, da se bo prostovoljno odpovedal šampionskim naslovom, s tem bi želel pomagati mlajšim in obetavnim profesionalnim boksarjem, da dobijo priložnost boja za šampionski pas. Potem ko Mayweather ni več prvak po verziji WBO, bo ta naslov najverjetneje pripadel Američanu Timothyju Bradleyju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin