Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
18. 9. 2013,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Luka Slabe

Sreda, 18. 9. 2013, 16.20

8 let

Luka Slabe: Hitro si lahko v četrtfinalu, še hitreje pa doma

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v sredo zjutraj odpotovala v danski Herning, kjer bo v dvorani Boxen igrala skupinski del 28. evropskega prvenstva. Pred odhodom smo govorili z Luko Slabetom.

Slovenski selektor na zadnji novinarski konferenci ni bil ravno nasmejan, saj je bilo treba do odhoda urediti še kar nekaj zadev. A zdaj je, kar je, Slovenija je že prispela na Dansko, kjer bo že danes zvečer v tamkajšnji dvorani opravila prvi trening. Kako pred evropskim prvenstvom na Danskem in Poljskem, ki se začne v petek – Slovenija bo igrala z aktualnimi prvaki Srbi –, razmišlja slovenski selektor, pa si preberite v spodnjem intervjuju.

Ocena letošnjih priprav pred EP? Priprave so bile tako dobre, da bi jih težko izpeljali bolje. Tukaj res nimam nikakršnih pripomb. Vse je bilo tako, kot mora biti, zato še enkrat hvala Odbojkarski zvezi Slovenije, da nam je vse to omogočila.

Bi si morda želeli daljših priprav? Osebno kot trener da, ampak mislim, da je že čas, da se vse skupaj začne. Zdaj smo že toliko časa skupaj, da bi bil teden dni priprav več že kritičen. Že lep čas se je treba držati pravil, trener teži tisto, cimer je tečen … To so tiste malenkosti, ki se na koncu naberejo in lahko pripeljejo, ne bom rekel do razdora, ker je vzdušje v ekipi res dobro, ampak prezasičenosti. Naješ se drug drugega in to ni dobro.

Če bi imela OZS res neomejen proračun, bi se dalo postoriti še kaj več? Edino, kar bi se še dalo popraviti, je, da bi si razširil medicinski štab. Kakšen fizioterapevt nam še manjka, tudi zdravnika bi si želel imeti več čas ob sebi. Želel bi si tudi, da bi bil tudi vodja ekipe Tomi Šmuc ves čas z nami. Tega ni bilo, zato smo mogli veliko stvari urejati sami. Ampak tako je, to imamo, smo preživeli. Kot zanimivost pa lahko povem, da strokovni štab Bolgarije šteje kar deset članov.

Pri slovenski košarkarski ekipi imajo človeka, čigar funkcija je le analiza nasprotnikov. Imate kakšnega takega človeka v svojem strokovnem štabu? Imamo takega človeka. Trije smo taki in mislim, da je to dovolj.

Kako daleč ste pri preučevanju nasprotnikov? V ponedeljek zvečer smo končali analizo Srbije, del štaba je že globoko v pripravah na Finsko, nekaj stvari pa imamo pripravljenih tudi glede Nizozemcev. Priprava na Srbe je bila v večini naslonjena na gradivo, kar se je v tej reprezentanci dogajalo v zadnjem mesecu. A šele na evropskem prvenstvu se bo videlo, kdo je kaj skrival in kdo ne.

Stanje v ekipi? Prejšnji teden so na nas napadle viroze, ki se jih še vedno otepamo. Najkrajšo je potegnil Jan Planinc, ki ostaja doma. Velikokrat se te bolezni pojavijo pred prvenstvom, vzrok pa niso samo prehodno obdobje in nižje temperature, pač pa tudi nervoza pred tekmovanjem. Drugače pa, razen že znanih težav s hrbtom Matevža Kamnika, drugih resnih poškodb ni.

Kako se kaže ta nervoza? Po zadnjih pripravljalnih tekmah z Belgijo delujemo, kot da bi pozabili igrati odbojko. Vsak se zateče v svoj kot igrišča, kjer ga skrbi le za svojo rit. Ne morem drugače povedati, tako je. Ne znamo stopiti skupaj, ni tistega nasmeha, ni tiste sproščenosti, ki nas je krasila večji del priprav. V ponedeljek smo se ves trening borili, da je ta zadnjih 25 minut bil videti tako, kot mora. Šele takrat so fantje delovali tako, kot se od njih pričakuje. Se pravi, da se veliko pogovarja in bori kot na tekmi. Menim, da nervoza pred tekmovanjem ni nič slabega, a le do te mere, da zaradi nje ne trpi trening. Potem je bolje, da nas ni v dvorani. Na Danskem imamo še dva treninga in to bo treba popraviti. Mislim, da je utopično pričakovati, da bomo na EP igrali za razred bolje, kot smo proti Belgiji. Če bo igral boljša le za nekaj odstotkov, smo lahko zelo srečni.

Vaš prvi nasprotnik bo Srbija, ki ji je pred dvema letoma v Avstriji izjemni Ivan Miljković sam zagotovil naslov. Kako močna je trenutno srbska reprezentanca? To, kar se je zgodilo na Dunaju, je svojevrsten fenomen. Miljković je sam ponesel Srbijo, vsi drugi pa so zraven le dobro asistirali. Zdaj so stvari v njihovi ekipi spremenjene do te mere, da so naloge razporejene po celotni postavi, kar pomeni tudi več dela za nasprotnike. Srbija ima lepo število kakovostnih igralcev – če si se pred leti moral osredotočiti na dva ali tri, se moraš zdaj na osem ali devet.

Če bi moral izpostaviti eno šibko točko Srbije, vaše prve nasprotnice na EP, katera bi bila? Ne povem, a imajo jih veliko, tako kot mi.

Pred vsakim prvenstvom smo govorili, da je cilj ena zmaga. Zdaj so pričakovanja mnogo višja? Če bi mene vprašali leta 2001, ko se je prvič uvrstila na EP, kjer je bila Slovenija popoln avtsajder, bi rekel, da je cilj zmagati vse tekme. Takšen pač sem. Treba je zmagati vse, kar se ti ponuja. Ali je to realno ali ne, je drugo, a nikoli se ne smeš vnaprej predati.

Če se Slovenija uvrsti v "playoff", se križa s skupino A. To se zdi zelo ugodno. Finci in Poljaki so bili na EuroBasketu tudi ugodni in lahki na papirju, a vsi vemo, kako se je tekma zapeljala. Drugega ne bom rekel kot to, da bomo morali zmagati vsako tekmo, če hočemo biti na tem prvenstvu uspešni. Vsak poraz bo kritičen, prostora za napake ne bo. Z vsem spoštovanje do Danske, a menim, da so samo oni tisti edini avtsajder na tem prvenstvu, pri drugih pa se ne ve prav ničesar. Vsak lahko premaga vsakogar. Zmagovale bodo ekipe, ki bodo najbolj kompaktne in najbolj potrpežljive in morda v tistem trenutku najbolj zdrave. Hitro si lahko v četrtfinalu, še hitreje pa doma.

Vse, kar smo do zdaj naredili, celotne priprave, zmage v pripravah, ne pomeni nič. Že na prejšnjem EP so vsi govorili, kako talentirano ekipo imamo, a dokler tega ne pokažemo na igrišču, to ne šteje prav nič. To je slaba tolažba.

Tri tekme v treh dneh. Kako zdržati ta ritem? Hvala bogu imamo tako širok kader, da bomo lahko veliko rotirali. Bo pa kljub temu izredno težko in naporno. Če so lahko košarkarji v šestih dneh odigrali pet tekem, bomo zmogli tudi mi. Moramo. To je naša služba. Če ne bo šlo, bomo zamenjali. Imamo to prednost, da imamo dva enakovredna podajalca, imamo dva enakovredna korektorja, dva libera, imamo izredno kakovostne blokerje in sprejemalce, tega druge reprezentance nimajo. Nikoli nismo trenirali postav A in B. Trenirali smo kar se da mešano, tako da tukaj tudi uigranost nikakor ni vprašljiva.

Torej prva postava še ni dokončna določena? Ne, ampak mislim, da ste približno postavo videli na naši zadnji uradni pripravljalni tekmi na Ravnah proti Belgiji.

Se kaj bojite, da bi vaši fantje pokleknili pod bremenom visokih pričakovanj? Ne. O tem ne razmišljam. Če pa se bo to morebiti zgodilo, bomo o tem razmišljali pozneje.

Ste razmišljali, da bi si pred začetkom EP po vzoru košarkarjev (junaki) nadeli kakšen vzdevek? Ne.

Ne spreglejte