Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
25. 11. 2014,
14.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

preskakovanje ovir

Torek, 25. 11. 2014, 14.27

7 let, 12 mesecev

Konji, vredni več milijonov evrov, kmalu v Celju

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Knežje mesto bodo čez nekaj dni preplavili dragoceni štirinožci z grivami, ki radi preskakujejo ovire. Skupaj z jahači bodo poskrbeli za enega največjih konjeniških dogodkov na tem delu Evrope.

V življenju preskakujemo različne ovire. Nekatere so bolj, nekatere pa manj neznosne. Podobno je s konji, ki se v elegantnem sožitju z jahačem podajajo čez ovire. Najboljši si prislužijo odličja, konec tedna pa jim boste lahko zaploskali v Celju. Konec tedna bo v Centru konjeniškega športa Celje potekalo tekmovanje v preskakovanju ovir za svetovni pokal – FEI World Cup Celje 2014, na že petem zaporednem tekmovanju pa bo nastopilo okrog 300 konj in 182 jahačev iz 20 držav. V mesto ob Savinji torej prihajajo plemenite živali, ki so skupaj vredne veliko milijonov evrov. Ne smemo pozabiti, da so tekmovalni konji v tem športu dražji od limuzin s štirimi kolesi. Svetovni rekord je še vedno v rokah slovitega glasbenega zvezdnika Brucea Springsteena, ki je svoji hčerki Jessici Rae privoščil konja Vindicat W, zmagovalca na olimpijskih igrah v Londonu, zanj pa odštel večmilijonski znesek.

Američanka si želi leta 2016 nastopiti na olimpijskem turnirju v Rio de Janeiru, cilj pa bo poskušala uresničiti z najdražjo investicijo v zgodovini tega športa. V Sloveniji so cene seveda nižje, a spet ne tako majhne, da bi si lahko konja, ki se bodo od četrtka do nedelje potegovali za nagrade v Celju, privoščil vsak.

Pred celjskim tekmovališčem bo vihralo 20 zastav

Najpomembnejše je popolno partnerstvo oziroma sožitje dveh živčnih sistemov, se pravi konja in jahača, ob katerih tudi preskakovanje ovir deluje preprosto, precej podobno bi lahko morda rekli za balet. Od jezdeca zahteva veliko občutka in znanja, od konja pa izšolanosti, ki se lahko doseže le s potrpežljivim in dolgotrajnim delom.

Štiridnevno tekmovanje v neposredni okolici Celja se bo začelo v četrtek, vrhunec pa bo s sklepnim dogodkom doseglo v nedeljo, 30. novembra, ko se bo ob 13.15 začelo Grand Prix tekmovanje za svetovni pokal. Tekmovalci prihajajo iz Avstrije, Belorusije, Belgije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Nemčije, Velike Britanije, Madžarske, Italije, Latvije, Litve, Mehike, Nizozemske, Rusije, Srbije, Slovaške, Švice, Turčije in Slovenije. Višina ovir na nedeljskem Grand Prix tekmovanju za svetovni pokal je lahko najmanj 140 cm in vse do 160 cm. Celjsko prizorišče je pred šestimi meseci uspešno izvedlo tekmovanje za pokal narodov.

Ne spreglejte