Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 2. 2012,
17.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franc Kangler Tone Vogrinec Žiga Turk

Četrtek, 16. 2. 2012, 17.28

8 let

Kanglerja odločitev vlade presenetila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mariborskega župana Franca Kanglerja je odločitev vlade, da ne bo več sofinancirala zimske univerzijade, presenetila, glede na to, da so pogovori pri ministru Žigi Turku dajali upanje.

"Nato je nekdo čez noč obrnil ploščo in mi preko medijev sporočil, da ni več denarja," je nad načinom komunikacije začuden Kangler.

Kangler je prepričan, da je bil projekt v Mariboru zelo dobro voden, tudi v organizacijskem odboru so bili najboljši ljudje. "Če pa aktualni minister misli enako kot njegov predhodnik Igor Lukšič, potem je to njegova osebna odločitev. Mislim pa, da sem kot župan drugega največjega mesta vreden vsaj toliko, da bi me kdo predhodno poklical na razgovor in me vprašal, kako daleč so projekti," je dejal.

Mariborski župan je krivdo zvalil predvsem na po njegovem tretjerazredne državne birokrate, ki naj bi bili poleg prejšnje vlade odgovorni za to, da v državnem proračunu ni niti evra, rezerviranega za projekt univerzijade.

Spomnil je tudi na to, da je moral z ministrstvom lani vse od junija do oktobra usklajevati pogodbo za črpanje milijona evrov proračunskih sredstev. Žalostno, je dejal, da državni birokrati sprejemajo usodne odločitve, ki so škodljive za gospodarstvo, turizem, šport in kulturo.

V zvezi z njegovimi preteklimi razmišljanji, da pričakuje pomoč nove vlade, je odvrnil, da je tako bilo še do pred dveh ur nazaj. Kot je dejal, mu ne bo lahko stopiti pred obraze vodilnih v Mednarodni univerzitetni športni zvezi (FISU), ki so jim skupaj dajali zagotovila o uspešni izvedbi univerzijade kot nacionalnega projekta, med temi pa je bil tudi takratni minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Kot je dodal, so v nekaj letih vrednost projekta racionalizirali na dobrih 30 milijonov evrov, in če v treh letih Mariboru, Rušam in Zrečam ni bilo mogoče zagotoviti tega denarja, potem je država po Kanglerjevih besedah v "veliki krizi, očitno še večji kot Grčija".

Sicer pa je mariborski župan napovedal, da bodo na naslednji seji mestnega sveta konec meseca odločali o tem, da glede na odločitev vlade univerzijade v Mariboru in partnerskih mestih ne bo mogoče izpeljati. To pa bo po njegovem velika ekonomska škoda tudi za nadaljnji razvoj turizma v regiji.

"Da mi nekdo deli očitke, in to minister, ki bi moral biti meni blizu, potem je ta minister nasedel tistim državnim birokratom, ki že vrsto let delajo proti decentralizaciji, proti Mariboru, regiji in proti skladnejšemu regionalnemu razvoju države," je bil oster Kangler.

Nekatere med načrtovanimi projekti namerava župan izpeljati kljub odpovedi univerzijade, saj ima Maribor po njegovem strateški interes razvoja turizma in športa. Zato si bo zelo prizadeval, da rekonstrukcijo ledne dvorane ter gradnjo biatlonskega poligona s cevovodom za zasneževanje celotnega Pohorja peljejo naprej.

O tem, kaj bo s plačano kotizacijo v višini treh milijonih evrov, pa je dejal, da je to bolj vprašanje za državo, ker pa gre za nekakšno garancijo FISU o izvedbi dogodka, bo ta verjetno denar zadržala zase.

Ne spreglejte