Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2020,
14.44

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Martin Hojak Anka Pogačnik Praga evropsko prvenstvo judo Tina Trstenjak Andreja Leški

Petek, 20. 11. 2020, 14.44

3 leta, 5 mesecev

Praga, evropsko prvenstvo v judu, 2. dan

Leškijeva prek Trstenjakove do borbe za evropski bron

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Andreja Leški | Andreja Leški se bo borila za bronasto medaljo. | Foto Urban Urbanc/Sportida

Andreja Leški se bo borila za bronasto medaljo.

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Na evropskem prvenstvu v judu v Pragi se bo Andreja Leški v popoldanskem programu v kategoriji do 63 kg borila za bronasto odličje. V repasažu za popoldanski nastop je Leškijeva s končnim prijemom v parterju dobila slovenski dvoboj z olimpijsko prvakinjo Tino Trstenjak.

V boju za bron 23-letno slovensko reprezentantko čaka bronasta z zadnjih dveh svetovnih prvenstev, izkušena 30-letna Nizozemka Juul Franssen. V preteklosti je oba medsebojna dvoboja, leta 2018 v Abu Dabiju in leto prej v Sankt Peterburgu, dobila Nizozemka.

Trstenjakova ni v vrhunski formi

Tina Trstenjak, tudi druga nosilka za Francozinjo Clarisse Agbegnenou, je bila v središču pozornosti, kar vedno pripada tekmovalcem in tekmovalkam z zlatim napisom na hrbtu, ki označuje olimpijske prvake. In to ne glede na dejstvo, da je njen trener Marjan Fabjan opozarjal, da Trstenjakova v sezoni, ki jo je zaznamoval koronavirus, ni v vrhunski formi.

Najuspešnejša slovenska tekmovalka je bila v uvodnem krogu prosta, nato pa je 18-letno Romunko Florentino Ivanescu prisilila v tri kazni in se prebila v četrtfinale. Avstrijka Magdalena Krssakova je bila vsaj na papirju lahek zalogaj. Tekmovalka Sankakuja je dobila vseh pet medsebojnih dvobojev, zato so slovenski ljubitelji juda bolj nestrpno pričakovali nastop Leškijeve za sanjski slovenski polfinale. A Avstrijka je bila tokrat nepričakovano boljša od Trstenjakove, ki je nedavno slavila na grand slamu v Budimpešti.

"V drugi borbi me je Avstrijka presenetila"

"Prva borba je še nekako šla, čeprav se danes nisem počutila močno in suvereno. V drugi borbi me je Avstrijka presenetila, padla sem in tam izgubila. Podobno je bilo z Andrejo, ki je napako izkoristila za končni prijem in zmagala. Občutki nikakor niso dobri, je pa to opozorilo za naprej. Treba do delati, ne smem se ustaviti," je nastope ocenila Trstenjakova in kot razlog za slabšo formo izpostavila tudi pandemijo novega koronavirusa, saj so bile tekmovalcem omejene možnosti za priprave v Sloveniji in predvsem skupne težke priprave v tujini.

Tina Trstenjak v sezoni, ki jo je zaznamoval koronavirus, ni v vrhunski formi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tina Trstenjak v sezoni, ki jo je zaznamoval koronavirus, ni v vrhunski formi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Izšlo se je za slovenski repesaž. Leškijeva je prostem prvem krogu ugnala Nizozemko Geke van den Berg. V četrtfinalu pa je bila Nemka Martyno Trajdos, nekdanja evropska prvakinja in bronasta z lanskega SP, premočna. Obliž na rano je bila nato predčasna zmaga Koprčanke v dvoboju s Trstenjakovo.

Pogačnikovi sedmo mesto

Izkušena Anka Pogačnik se je v kategoriji do 70 kg predstavila kar v štirih borbah in osvojila sedmo mesto. Najprej je mladinsko evropsko prvakinjo Poljakinjo Katarzyno Sobierajsko prisilila v štiri kazni, nato pa je ugnala še četrto nosilko Avstrijko Michaelo Pollers.

V četrtfinalu je Kranjčanko ustavila nadarjena 21-letna Italijanka Alice Bellandi, nekdanja mladinska svetovna prvakinja. V repasažu je bila od Pogačnikove močnejša tudi Nemka Miriam Butkereit. "Zelo dobro sem se počutila. Že na ogrevanju sem se počutila izjemno in vedela, da sem lahko zelo dobra. Žal sem v tretji in četrti borbi sama naredila napaki ki sta me stali zmage. V četrtfinalu je nisem mogla popraviti, v repesažu pa je to pomenilo konec borbe," je po tekmi povedala Pogačnikova, ki se je zaradi okužb v matičnem klubu pripravljala tudi pri Šiški in Bežigradu, ki sta v stiski priskočila na pomoč. Obenem je nastopala tudi brez svojega trenerja, v Pragi pa ji je pomagal Gregor Brod.

V moški konkurenci je v kategoriji do 73 kg nastopil Ljubljančan Martin Hojak. Tokrat ni imel pravih možnosti za uspeh in bronasti z lanskega EP v Minsku Grk Georgios Azoidis ga je predčasno poslal z blazine.

Sportal V Pragi tudi prvenstvo presenečenj, slovenski adutinji Štangarjeva in Trstenjakova
Ne spreglejte