Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 11. 2023,
16.22

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07

Natisni članek

Martin Hojak Juš Mecilošek Anka Pogačnik judo Andreja Leški

Sobota, 4. 11. 2023, 16.22

5 mesecev, 3 tedne

judo, evropsko prvenstvo, montpellier

Andreja Leški je evropska prvakinja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,07
Andreja Leški | Andreja Leški je evropska prvakinja. | Foto Bojan Kralj/STA

Andreja Leški je evropska prvakinja.

Foto: Bojan Kralj/STA

Slovenska judoistka Andreja Leški je evropska prvakinja v kategoriji do 63 kilogramov. V finalu prvenstva v Montpellieru je z vazarijem premagala drugo nosilko, Izraelko Gili Sharir. Anka Pogačnik je bila v kategoriji do 70 kilogramov v igri za bron, a jo je v borbi za tretje mesto porazila Hrvatica Barbara Matić.

Maruša Štangar
Sportal Štangarjevi peto mesto, hiter konec za Štarkla in Kajzerjevo

Leški, letošnja svetovna podprvakinja iz Dohe, je v prvem krogu premagala Španko Cristino Cabana Perez. Leški, ki je bila leta 2021 prav tako svetovna podprvakinja in istega leta v Lizboni še tretja na evropskem prvenstvu, je po treh minutah in pol podaljšane borbe le strla Španko, ki jo je premagala še petič na šestih medsebojnih dvobojih.

Leški, sicer peta nosilka EP, se je nato v drugem krogu borila proti Rusinji Kamili Badurovi. Proti dve leti starejši Badurovi se je 26-letna judoistka Bežigrada pomerila trikrat v karieri in le enkrat zmagala, toda Leški se je tokrat proti njej dobro odrezala in slavila po podaljšku, v katerem si je Badurova prislužila še svojo tretjo kazen.

V četrtfinalnem boju z Madžarko Szofi Ozbas, četrto nosilko in bronasto letos s SP v Dohi in EP lani v Sofiji, ni imela pretiranih težav in si priborila vstopnico za polfinale. Tam jo je pričakala nova zahtevna tekmica v obliki prve nosilke Laure Fazliu iz Kosova. Proti 23-letni aktualni evropski podprvakinji je zmagala le enkrat v treh dosedanjih dvobojih, danes pa je z iponom zanesljivo napredovala v veliki finale.

V tem jo je pričakala druga nosilka, Izraelka Gili Sharir, ki prav tako ni bila kos Leškijevi. Ta je tekmico premagala z vazarijem in se po srebru na SP razveselila še naslova evropske prvakinje.

Težko verjame, kaj je dosegla

"Najprej sploh ne morem verjeti, kje sem, kaj sem danes dosegla. Čeprav sem nekako ciljala in si po tihem želela ta vrh. S tem sem dokazala, da sem elita, da sem med top tekmovalci v Evropi, v svetu, kjerkoli pač že, tako da sem res presrečna," je po osvojeni zlati kolajni dejala Leški.

"S tem sem dokazala, da sem elita, da sem med top tekmovalci v Evropi, v svetu, kjerkoli pač že, tako da sem res presrečna." | Foto: Daniel Novakovič/STA "S tem sem dokazala, da sem elita, da sem med top tekmovalci v Evropi, v svetu, kjerkoli pač že, tako da sem res presrečna." Foto: Daniel Novakovič/STA

"Najboljše je, ko si želiš nekaj, česar še nisi dosegel, ko ciljaš še eno stopničko višje od tam, kjer si že bil. To se mi je danes zgodilo in dogajalo čez cel ta teden. Rekla sem, da sem dobro pripravljena, ampak ugotovila sem, da je dobra pripravljenost le tisto, da začneš na isti liniji kot vsi ostali. Tukaj so vsi zelo dobro pripravljeni, tako da to dobesedno ne pomeni nič, na tem pa moraš graditi še vse ostalo," je dodala nova evropska prvakinja.

Ta je danes v uvodnih borbah začela precej zadržano, nato pa je delovalo, kot da je Slovenka z vsako borbo bolj ogreta in bolj kot se je bližal finale, bolj je vse šlo kot po maslu. "Moram priznati, da sem po prvih dveh borbah bila malo razočarana nad tem, da sem morala taktično ugnati ti dve tekmovalki, ampak tako je. Razlike med nami so res majhne, odloča vsaka taktika, napakica, ampak sem vesela, da mi je to uspelo," je še pojasnila Leški.

Andreja Leški

- rojena: 8. januarja 1997
- prebivališče: Ljubljana
- teža: (do) 63 kg
- poklic: študentka

- klub: Bežigrad
- dosedanji klubi: Koper
- trener: Luka Kuralt

Največji uspehi:
- 1. mesto evropsko prvenstvo Montpellier 2023
- 3. mesto evropsko prvenstvo Lizbona 2021

- 2. mesto svetovno prvenstvo Doha 2023
- 2. mesto svetovno prvenstvo Budimpešta 2021

- 1. mesto grand prix Zagreb 2021
- 1. mesto grand prix Marakeš 2019
- 1. mesto grand slam Düsseldorf 2018
- 1. mesto grand prix Agadir 2018
- 2. mesto grand slam Taškent 2021
- 2. mesto grand slam Tel Aviv 2021
- 2. mesto grand slam Abu Dabi 2018
- 2. mesto grand slam Baku 2017
- 3. mesto grand slam Ulan Bator 2023
- 3. mesto grand slam Baku 2022
- 3. mesto grand slam Abu Dabi 2021
- 3. mesto masters Doha 2021
- 3. mesto grand slam Düsseldorf 2019
- 3. mesto grand slam Pariz 2019
- 3. mesto grand prix Budimpešta 2018
- 3. mesto grand prix Taškent 2018
- 3. mesto grand prix Tbilisi 2017
- 3. mesto grand prix Taškent 2016
- 3. mesto grand prix Ulan Bator 2016

- 3. mesto MSP 2015
- 2. mesto MEP 2016
- 3. mesto MEP 2014

judo reprezentanca
Sportal Deset slovenskih judoistov in judoistk v lov na evropska odličja

Pogačnikova se bo borila za bron

Pogačnikova, dobitnica bronastega odličja z lanskega EP v Sofiji, je po prostem prvem krogu v drugem premagala olimpijsko podprvakinjo, Avstrijko Michaelo Polleres. Drugo nosilko je izkušena Slovenka premagala po vazariju. V naslednjem krogu ji je nasproti stala na papirju nekoliko lažja tekmica, Italijanka Irene Pedrotti. Pogačnik se je do zdaj s 23-letno dvakratno italijansko državno prvakinjo pomerila le letos v Zagrebu in bila uspešna, tudi njo pa je ugnala z vazarijem.

Anka Pogačnik je osvojila peto mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Anka Pogačnik je osvojila peto mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V četrtfinalu je 31-letno Slovenko čakalo težko delo. Poleg zahtevne tekmice Marie Eve Gahie, svetovne in evropske prvakinje, ki jo je v karieri le enkrat premagala, se je morala kosati še s polno dvorano domačih navijačev, ki so Francozinjo ponesli do zmage. Ta je na koncu slavila tudi v velikem finalu.

V repesažu se je nato znova zbrala in premagala 20-letno Izraelko Mayo Goshen, slednja je bila v podaljšani borbi diskvalificirana zaradi nedovoljenega prijema, a si je Pogačnik ob tem tudi nekoliko poškodovala levi komolec. V boju za bron se je pomerila proti dvakratni svetovni prvakinji Matić, ki je bila boljša po iponu.

"Vedela sem, kaj me čaka, je vseeno dvakratna svetovna prvakinja. Nobene nasprotnice ni za podcenjevati, ampak žal je bila danes zame premočna. Vsaka tekma je nekaj posebnega, vsako borbo gre vsak na zmago, veliko je presenečenj, ampak Matić je trenutno konstantna tekmovalka, z njo sem se pomerila tudi v Zagrebu. Težko se je z njo boriti, ker ima leve in desne napade ter je zelo nevarna iz vseh situacij, ampak mislim, da bom tudi za njo našla rešitev," je po dolgem dnevu borb povedala Pogačnikova.

Hojak: Z mojega vidika kar v redu, taktično pa ne dovolj dobro

Danes sta od Slovencev nastopila še Martin Hojak (do 73 kg) in Juš Mecilošek (do 81 kg). Hojak je bil prvi krog prost, nato pa je v drugem krogu ugnal Srba Filipa Jovanovića.

"Z mojega vidika kar v redu, taktično pa ne dovolj dobro," je po koncu nastopov dejal Martin Hojak. | Foto: www.alesfevzer.com "Z mojega vidika kar v redu, taktično pa ne dovolj dobro," je po koncu nastopov dejal Martin Hojak. Foto: www.alesfevzer.com

V tretjem krogu ga je pričakal izkušeni Gruzijec Laša Šavdatuašvili, 31-letni drugi nosilec EP ima tri kolajne z olimpijskih iger, leta 2021 je postal svetovni prvak, leta 2013 pa evropski. Hojak je Gruzijca do zdaj le enkrat premagal. Tokrat se je z njim dobro kosal, a je v borbi za zlato točko prejel še tretjo kazen in zaključil nastope na EP.

"Z mojega vidika kar v redu, taktično pa ne zadosti dobro. Nedvomno zahteven tekmec. Do meta ni prišlo glede na vse najine odlike, je bila pa na žalost razlika v taktiki. Nisem dovolj hitro napadel, mislil sem, da bi imel še kakšno sekundo časa, pa me je vsakič prehitel v pravih trenutkih," je svojo borbo z Gruzijcem opisal Hojak.

Mecilošek: Malo je padla zbranost

Mecilošek se je v prvi borbi pomeril proti Ukrajincu Mihailu Svidraku. Slednji je 22-letnega člana Bežigrada v prvem krogu ugnal po dveh vazarijih, tako da je Mecilošek edini od slovenskih predstavnikov drugega dne, ki je tekmovanje zaključil po prvi borbi.

Juš Mecilošek (levo) je tekmovanje zaključil po prvi borbi. | Foto: Guliverimage Juš Mecilošek (levo) je tekmovanje zaključil po prvi borbi. Foto: Guliverimage

"Mislil sem, da sem se dobro taktično pripravil, z Martinom (Hojakom, op. STA) sva res dobro secirala nasprotnika. Vedela sva, da na tleh kar nevaren, tako da sem se tega zelo čuval. Vedela sva, da ga bom lahko prehiteval, malo sem računal tudi na kakšno kazen, saj sem v prvih dveh minutah imel pet, šest napadov, nasprotnik pa nič. Sodniki niso naredili nič, tako da mi je tu mogoče čisto malo padla zbranost," je po dvoboju povedal Mecilošek.

Dosedanje slovenske kolajne na evropskih prvenstvih v judu:

ANDREJA LEŠKI (do 63 kg):
- 3. mesto člansko EP Lizbona 2021
- 1. mesto člansko EP Montpellier 2023

ANKA POGAČNIK (do 70 kg):
- 3. mesto člansko EP Sofija 2022

KAJA KAJZER (do 57 kg):
- 2. mesto člansko EP Lizbona 2021

KLARA APOTEKAR (do 78 kg):
- 1. mesto člansko EP Minsk 2019

MARUŠA ŠTANGAR (do 48 kg):
- 3. mesto člansko EP Minsk 2019

ADRIAN GOMBOC (do 66 kg):
- 2. mesto člansko EP Varšava 2017
- 1. mesto člansko EP Tel Aviv 2018

ROK DRAKŠIČ (do 66 kg in do 73 kg):
- 3. mesto člansko EP Dunaj 2010
- 3. mesto člansko EP Čeljabinsk 2012
- 1. mesto člansko EP Budimpešta 2013
- 3. mesto člansko EP Montpellier 2014
- 3. mesto člansko EP Baku 2015 (evropske igre)
- 3. mesto člansko EP Kazan 2016

ALJAŽ SEDEJ (do 81 kg):
- 3. mesto člansko EP Tbilisi 2009

STANKO TOPOLČNIK (do 63 kg):
- 3. mesto člansko EP Oostende 1969

TINA TRSTENJAK (do 63 kg):
- 3. mesto člansko EP Budimpešta 2013
- 2. mesto člansko EP Montpellier 2014
- 2. mesto člansko EP Baku 2015 (evropske igre)
- 1. mesto člansko EP Kazan 2016
- 1. mesto člansko EP Varšava 2017
- 2. mesto člansko EP Tel Aviv 2018
- 1. mesto člansko EP Lizbona 2021

ANA VELENŠEK (do 78 kg):
- 3. mesto člansko EP Carigrad 2011
- 3. mesto člansko EP Čeljabinsk 2012
- 2. mesto člansko EP Budimpešta 2013
- 3. mesto člansko EP Baku 2015 (evropske igre)

LUCIJA POLAVDER (nad 78 kg):
- 3. mesto člansko EP Düsseldorf 2003
- 3. mesto člansko EP Tampere 2006
- 3. mesto člansko EP Beograd 2007
- 3. mesto člansko EP Lizbona 2008
- 1. mesto člansko EP Dunaj 2010
- 3. mesto člansko EP Carigrad 2011
- 2. mesto člansko EP Čeljabinsk 2012
- 1. mesto člansko EP Budimpešta 2013

PETRA NAREKS (do 52 kg):
- 3. mesto člansko EP Maribor 2002
- 2. mesto člansko EP Düsseldorf 2003
- 3. mesto člansko EP Bukarešta 2004
- 3. mesto člansko EP Rotterdam 2005
- 3. mesto člansko EP Beograd 2007
- 3. mesto člansko EP Lizbona 2008

RAŠA SRAKA VUKOVIĆ (do 70 kg):
- 3. mesto člansko EP Maribor 2002
- 1. mesto člansko EP Düsseldorf 2003
- 3. mesto člansko EP Bukarešta 2004
- 2. mesto člansko EP Dunaj 2010
- 3. mesto člansko EP Čeljabinsk 2012

URŠKA ŽOLNIR (do 63 kg):
- 2. mesto člansko EP Beograd 2007
- 3. mesto člansko EP Lizbona 2008
- 1. mesto člansko EP Tbilisi 2009
- 3. mesto člansko EP Carigrad 2011

VLORA BEĐETI (do 63 kg):
- 3. mesto člansko EP Dunaj 2010

ŽENSKA EKIPA:
- 3. mesto člansko EP Montpellier 2014
- 3. mesto člansko EP Baku 2015 (evropske igre)

Ne spreglejte