Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
16. 10. 2015,
8.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jasmin Čuturić slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 16. 10. 2015, 8.09

7 let, 12 mesecev

Jasmin Čuturić: Slovenija se sploh ne zaveda, kaj je uspelo fantom

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Slovenci so potrebovali nekoga, da jih spomni, da znajo igrati," po senzaciji v Sofiji meni slovenska odbojkarska legenda Jasmin Čuturić, ki je prepričan, da je na tem EP premagljiv vsak.

Evropsko prvenstvo v Bolgariji in Italiji vse od začetka podrobno spremlja tudi nekdanji slovenski reprezentant Jasmin Čuturić, ki se je velikega uspeha razveselil prav tako kot vsi slovenski ljubitelji odbojke. Pa ne samo oni, vse več je takih, ki so začeli spremljati odbojko, še pred tedni pa je bil to šport le za predstavnice nežnejšega spola.

"Giani z vsemi dela enako"

"Kot kaže, je Giani po tistih dveh porazih v skupinskem delu naredil tisto, kar je moral narediti. Po skupinskem delu se je malce razjezil in določenim igralcem povedal, kaj od njih pričakuje. Očitno so kritike padle na plodna tla. Čestitke zvezi, da so po dolgem času na mesto selektorja postavili priznanega trenerja. Dobili smo dokaz, da v preteklosti niso bili težava igralci, ampak nekaj drugega," je za začetek dejal slovenska odbojkarska legenda Jasmin Čuturić.

"Giani je bil velik igralec, dokazal se je tudi kot trener. V ključnih trenutkih zna udariti po mizi in ga ni strah pokazati s prstom na nekoga. A z vsemi dela enako, nima ljubljenčkov in to znajo igralci ceniti in mu na igrišču to tudi vračajo z dobrimi igrami. On brezpogojno verjame igralcem, oni pa njemu in to je tisto najpomembneje," nadaljuje zdaj 41-letni Primorec.

"Že njegova navzočnost je bila dovolj"

Ste si mislili, da lahko Giani v tako kratkem času naredi tako velik preskok? "Mislim, da so v to verjeli vsi, sicer ne bi šli v ta projekt. Splošno znano je, da imamo izjemno kakovostno in dobro ekipo, to nam že več let priznavajo vsi strokovnjaki. A ekipa, ki ima tak potencial, potrebuje nekoga, da zna ta potencial potegniti iz igralcev, da pokažejo vse, kar znajo. Gianiju je to hitro uspelo. Ne bom rekel, da je k temu pripomogla njegova avtoriteta, ker je to grd izraz, ampak dovolj je bila njegova navzočnost, da je s to skupino fantov naredil ogromen napredek," je slovenska odbojkarska legenda dodatno pohvalila italijanskega strokovnjaka.

"Fantje so si to zaslužili"

Se Slovenija sploh zaveda za kako velik uspeh gre? "Slovenija se zagotovo v veliki večini ne, a pomembneje je, da se tega zavedajo igralci. To so si tudi zaslužili. Že dolgo so v reprezentanci, mučijo se vsa poletja, potem pa na velikih tekmovanjih niso pokazali tistega, kar so bili prepričani, da lahko. Zato verjamem, da jim je končno padlo z ramen tisto odvečno breme, kar pa je tudi zelo pomembno. Do zdaj so naredili velik posel, a mislim, da še niso rekli zadnje," pravi nekdanji odlični sprejemalec.

"Slovenija ni odvisna od posameznika, pri Sloveniji igrajo vsi"

Ni se začelo najbolje. Slovenija je sicer najprej premagala Belorusijo, nato pa izgubila proti Poljski in Belorusiji. Mnogo jih je mislilo, da se zgodovina ponavlja, in so Slovence že videli s kovčki v roki na poti v domovino. Na koncu se je vse skupaj zapeljalo v drugo, za mnoge nepričakovano smer.

"Že po obnašanju po vsakem porazu je bilo povsem drugače kot v prejšnjih letih. Komentarji niso bili v slogu 'bomo poskušali to narediti', ampak so že takrat vedeli, da njihov čas še prihaja. Govorili so kot ekipa in ne kot posameznik, kar je velika sprememba in dodana vrednost. Ta ekipni duh je še posebej prišel do izraza tudi proti Nizozemcem in Poljakom. Ti dve reprezentanci sta stavili le na enega ali dva igralca, pri Sloveniji pa igrajo prav vsi. In to je tista velika moč, ki ni zanemarljiva."

Gianijeve besede niso govoričenje v prazno

Slovencem so zrasli apetiti, želijo še več, čeprav je že polfinale nekaj, kar marsikatera reprezentanca ne bo nikoli doživela. "Izjave, da so lahko prvaki, se le odraz trdnega prepričanja v lastno delo in ekipo. To je Giani rekel že po tekmi proti Nizozemski, zdaj še proti Poljski. Giani očitno ve, da ima ekipo za prvaka, in je to tudi na glas povedal. Ne glede na to, da bo v polfinalu igral proti svoji državi, verjame v uspeh. Zagotovo že zdaj ve, kako se bo tekme lotil in kako jo najlažje obrniti sebi v prid."

Vse ekipe so premagljive

Ko smo že pri Italiji. Kakšne so možnosti Slovenije, azzurrri so v četrtfinalu odpihnili Rusijo? "Vse ekipe na evropskem prvenstvu so premagljive, to se je na tem evropskem prvenstvu že pokazalo. Mislim, da bo, kot do zdaj, odločala tista dnevna forma in seveda taktika, ki se je morajo fantje držati in jo izpolnjevati do potankosti. Na tekmi proti Belgiji in tisti prvi proti Poljski tega niso počeli najbolje in tudi rezultat na koncu ni bil tak, kot so si želeli," opozarja Čuturić.

"Slovenija ni več čudež, to je realna moč"

"Napake so v izločilnih bojih popravili in zbranost ni popuščala niti za trenutek. V enakem ritmu so odigrali od začetka do konca in tekmo obrnili sebi v korist. Če se bodo tekme lotili, kot so se zadnjih dveh dvobojev, če bodo igrali kot ekipa, imajo zelo lepe možnosti. Ne pozabimo, da znajo Italijani odigrati tudi zelo slabo tekmo, a na to se ne bi zanašal. Tudi naši so že dokazali, da so še vedno konkurenčni najboljšim in se znajo pobrati in dvigniti, tudi ko imajo slabši dan. Javnost lahko počasi že začne verjeti, ne bom rekel v čudež, ker to ni več, ampak v moč Slovenije, ki je večja, kot bi si marsikdo mislil. Kot sem že rekel, potrebovali so le nekoga, da jih spomni, da znajo igrati," je sklenil pogovor v Kopru rojeni odbojkar.

Ne spreglejte