Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
18.15

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

evropsko prvenstvo 2022 športno plezanje Luka Potočar

Četrtek, 18. 8. 2022, 18.15

1 leto, 8 mesecev

EP v športnem plezanju, olimpijska kombinacija (M)

Za medaljo ni bilo dovolj, je pa bilo za peto mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Jakob Schubert EP 2022 | Jakob Schubert je novi evropski prvak v olimpijski kombinaciji, ki združuje balvansko in težavnostno plezanje.  | Foto Guliverimage

Jakob Schubert je novi evropski prvak v olimpijski kombinaciji, ki združuje balvansko in težavnostno plezanje.

Foto: Guliverimage

Avstrijec Jakob Schubert je novi evropski prvak v kombinaciji balvanskega in težavnostnega plezanja, ki je nova olimpijska disciplina in bo del olimpijskih iger v Parizu leta 2024. Luka Potočar, edini slovenski predstavnik v finalu zadnje tekme evropskega prvenstva v športnem plezanju, je osvojil peto mesto. Slovenska reprezentanca se iz Bavarske vrača s petimi odličji, tri je osvojila Janja Garnbret, po eno pa Mia Krampl in Potočar. 

Jakobu Schubertu sta se na zmagovalnem odru pridružila podprvak Adam Ondra, vodilni po balvanskem delu kombinacije, in bronasti Alberto Gines Lopez.

Evropsko prvenstvo je bilo prvi pravi preizkus novega olimpijskega formata, ta pa, kot kažejo prvi vtisi, deluje tudi v praksi. Specialiste za balvansko in težavnostno plezanje veseli predvsem to, da so se v novem olimpijskem formatu izognili hitrostnemu plezanju, ki s prej omenjenima disciplinama nima prav veliko skupnega in ga plezalci večinoma ne trenirajo in jim je precej tuje.  

Zmagovalna trojka olimpijske kombinacije: Ondra, Schubert in Gines Lopez (desno). | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zmagovalna trojka olimpijske kombinacije: Ondra, Schubert in Gines Lopez (desno). Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Tekmovalci so se v kombinaciji razvrstili na podlagi povsem novega točkovanja. Najprej so se merili v balvanih, nato še v težavnosti. Maksimalno število točk, ki so jih lahko zbrali pri tem, je 200 (vrh vseh štirih balvanov in vrh smeri za težavnost). Najvišjemu številu točk se je v sredo najbolj približala Janja Garnbret, ki je zbrala 199,9 točke in osvojila še tretji evropski naslov na tem prvenstvu.

Posebno priznanje za slovenskega selektorja

Selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren je na uradni podelitvi po koncu moškega finala kot edini prejel posebno pohvalo, spominsko nagrado, ker je bila Slovenija s tremi zlati in dvema srebrnima odličjema kot reprezentanca najuspešnejša med vsemi ekipami na evropskem prvenstvu v športnem plezanju.

Gorazd Hren | Foto: Jan Virt/IFSC Gorazd Hren Foto: Jan Virt/IFSC

Kaj se je dogajalo v finalu olimpijske kombinacije?

2. del: TEŽAVNOSTNO PLEZANJE:

V drugem delu finala so plezalci odplezali še težavnostni del kombinacije. Najvišje, do višine 49+, je splezal Avstrijec Jakob Schubert, kar je zadostovalo, da se je s 4. mesta v balvanskem delu prebil do najvišje stopničke v kombinaciji in naslova evropskega prvaka v kombinaciji. V tem formatu se bodo plezalci in plezalke merili na prihodnjih olimpijskih igrah v Parizu leta 2024.

Luka Potočar, ki je bil po balvanskem delu sedmi, je v težavnosti pridobil dve mesti in bil na koncu peti.

Drugo mesto je osvojil Adam Ondra, tretje pa olimpijski prvak Alberto Gines Lopez.

Luka Potočar je tekmo v olimpijski kombinaciji končal na 5. mestu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Luka Potočar je tekmo v olimpijski kombinaciji končal na 5. mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kako poteka točkovanje v težavnosti? Plezalec, ki doseže vrh, dobi 100 točk. Pri tistih, ki vrha ne dosežejo, oprimki od 21. do 25. prinesejo točko, od 26. do 35. oprimka dve točki, pet točk pa prinesejo oprimki od 36. do vrha. 

  Višina Število točk 
1. Jakob SCHUBERT (AUT)  49+      95.1
2. Adam ONDRA (ČEŠ)   48+      90.1
3. Filip SCHENK (ITA)   48+      90.1
4. Alberto Gines Lopez (ŠPA)   48      90.0
5. Luka POTOČAR (SLO)   47+      85.1
6. Sam AVEZOU (FRA)   38+      40.1
7. Mejdi SCHALCK (FRA)    30+      15.1
8. Nicolai UŽNIK (AUT)   21+       1.1

Adam Ondra (levo) vodi po balvanskem delu kombinacije.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Adam Ondra (levo) vodi po balvanskem delu kombinacije. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

1. del: BALVANSKO PLEZANJE:

Po balvanskem delu je s tremi vrhovi in 80,7 točke vodil legendarni češki plezalec Adam Ondra, slovenski predstavnik Luka Potočar pa je bil z enim vrhom in 36,8 točke na predzadnjem, sedmem mestu. Zaostanek je poskušal nadomestiti v drugem delu kombinacije, težavnostnem plezanju, kjer tekmovalci plezajo na visoki steni in so zavarovani z vrvjo.

Ime plezalca  1. balvan 2. balvan 3. balvan 4. balvan Skupno število točk
Adam ONDRA (ČEŠ)  24,8 5,9 25 25 80,7 točke
Sam AVEZOU (FRA)  25 točk 5,9 24,8 24,8 80,5 točke
Jakob SCHUBERT (AUT) 24,9 24,9 5,9 24,8 55,7 točke
Mejdi SCHALCK (FRA) 24,9 5,8 25 24,8 80,8 točke
Alberto GINES LOPEZ (ŠPA)  24,8 6,0 25 5,9 36,8 točke
Nicolai UŽNIK (AUT) 24,9 6,0 5.7 24,8 61,4 točke
Luka POTOČAR (SLO) 3 točke (prva cona v prvem poskusu) 5,9 (druga cona v drugem poskusu) 24,9 (vrh v drugem poskusu) 3 (prva cona v prvem poskusu) 36,8 točke
Filip SCHENK (ITA) 3,0 5,7 24,9 0.0 33,6 točke

Kaj se dogaja v balvanskem delu kombinacije?

Plezalci morajo v okviru olimpijske kombinacije preplezati štiri balvane (nizke stene z oprimki), za vsakega imajo štiri minute časa. Največ točk (25) prinaša dosežen vrh, vsi štirje preplezani balvani so vredni 100 točk. Če plezalci vrha ne dosežejo, točke prinašajo tudi osvojene cone (označen oprimek na steni). Plezalci dobijo tri točke, ko priplezajo do prve cone, oziroma šest, ko dosežejo drugo cono. Vsak padec pomeni odbitek v višini desetinke točke.

Nov sistem točkovanja

Olimpijska kombinacija je nova olimpijska disciplina ki združuje balvansko in težavnostno plezanje, medtem ko bo hitrostno plezanje na Olimpijskih igrah v Parizu 2024 na sporedu kot ločena disciplina. Nov format tekmovanja s seboj prinaša nov sistem točkovanja. Na balvanih sta po novem sistemu dve coni, pri čemer prva prinaša tri točke, druga šest, dosežen vrh pa 25 točk. Vsak padec pomeni odbitek v višini desetinke točke.

Maksimalni izkupiček na balvanih (štirje balvani, za vsakega imajo tekmovalke na voljo štiri minute) prinaša sto točk, enako (sto točk) tudi dosežen vrh v smeri za težavnost. Zmaga tisti, ki zbere največ točk. Prva evropska prvakinja v novi olimpijski kombinaciji je Janja Garnbret, ki je zbrala skoraj vse točke (199,9). Desetinko je izgubila na zadnjem balvanu, kjer je za vrh potrebovala dva poskusa in namesto 25 točk, kot jih prinaša vrh, dosežen v prvem poskusu, prejela 24,9 točke.

Prve olimpijske vstopnice za Pariz bodo delili avgusta 2023 na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici.

Preberite še:

Janja garnbret EP 2022
Sportal Je kdo podvomil? Janja Garnbret najboljša Evropejka tudi na balvanih!
Janja Garnbret EP 2022
Sportal Zdaj ima tudi naslov, ki ga še ni imela: Janja Garnbret je evropska prvakinja!
Ne spreglejte