Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 3. 2013,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Živa Dvoršak

Sobota, 2. 3. 2013, 14.32

8 let

Dvoršakova do brona na EP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v danskem Odenseju osvojila bronasto odličje z zračno puško.

Zmagala je Avstrijka Lisa Ungerank, druga pa je bila Italijanka Martina Pica. Dvoršakova je v rojstnem mestu najbolj znanega pravljičarja na svetu Hansa Christiana Andersena ponovila lanski dosežek iz finskega Vierumäkija in se drugič zapored uvrstila v veliki finale evropskega prvenstva.

V današnjih kvalifikacijah je sijajno opravila svoje delo, njen nastop je bil v vseh štirih serijah na najvišji možni ravni, do živega ji niso mogle niti spremenjena pravila na decimalke, ki jih je Mednarodna strelska zveza (ISSF) "eksperimentalno" uvedla v tej sezoni.

V prvi kvalifikacijski seriji je zadela 103,4 kroga, nato pa stopnjevala svoje strelske nastope. V drugi seriji je zadela, 104,8, v tretji 104,1 in v zadnji 104,5 kroga. Skupni dosežek 416,8 kroga ji je navrgel skupno drugo mesto v kvalifikacijah, od slovenske strelke je bila boljša le njena dobra prijateljica iz Srbije Ivana Maksimović s 418 krogi.

Dvoršakova je strelsko preudarnost zadržala tudi v finalu, prva pa je nova kruta pravila - od letošnje sezone se dosežki iz kvalifikacij črtajo, tekmovalke oziroma tekmovalci pa boj za odličja začnejo z ničle ter nato na izpadanje - na svoji koži občutila Maksimovićeva, sicer najboljša iz kvalifikacij. Druga je izpadla Španka Španka Nuria Vega, tretja Ukrajinka Darija Tihova, četrta pa Srbkinja Andrea Arsović.

V napetem polfinalu se je prva poslovila Nemka Jessica Mager, kar je pomenilo, da ima Dvoršakova zagotovljeno vsaj bronasto kolajno. Ljubljančanka je tudi v naslednjih dveh strelskih nastopih z odliko opravila svoje delo, seriji 10,5 in 10,7 pa ji zavoljo minulih dobrih izidov Ungerankove in Pice - slednja je v zadnji seriji troboja zadela skromna 9,1 kroga - nista zadostovali za boj za zlato kolajno. Naša zahodna soseda je bila od Dvoršakove boljša za 0,2 kroga, kar pa ni pokvarilo veselja v slovenskem taboru ob največjem ženskem strelskem dosežku na mednarodni sceni.

"Mislim, da me je danes rešilo to, da sem verjela do konca, da se moram nekako zvleči. Od začetka nisem bila sproščena, potem že, tako da moram biti zadovoljna z rezultatom. Poskušala sem se ves čas osredotočiti na svoje streljanje, imeti čim boljše strele in na koncu se je izšlo za kolajno," je dejala Dvoršakova. Slednja je imela nekaj težav tudi s prilagajanjem na nova pravila. "Najtežje je to, da začneš z ničle, nimaš nobene prednosti. Pred finalom sem imela dovolj veliko prednost, ki bi jo lahko zadržala, a to so nova pravila, nanje se moramo navaditi in jih čim prej sprejeti. Bilo mi je tudi bolj naporno, ker vse skupaj traja dlje in hitro lahko izpadeš. Sama sem včasih po desetih strelih že malo na 'off', a kot pravim, tudi na ta pravila se bomo postopoma navadili," je še dejala Dvoršakova.

Na današnji tekmi z zračno puško sta nastopili še dve Slovenki: Nina Juvan (408,2) je zasedla 50., Saša Marija Ratnik (404,8) pa 65. mesto. Slovenija je v ekipni konkurenci z 1229,8 kroga osvojila 14. mesto. Zlato kolajno so osvojile Italijanke ter postavile tudi nov svetovni in evropski rekord (1242,9 kroga), srebrno Nemke (1241,9), bronasto pa Avstrijke (1240,9).

Zadnji dan tekmovanja sta z zračno pištolo nastopila tudi Blaž Kunšek in Peter Tkalec. Kunšek je člansko tekmo s 568 krogi končal na 35. mestu, Tkalec pa s krogom manj na 38. mestu. V soboto je Petra Dobravec zasedla 13. mesto z zračno pištolo, Grega Potočnik pa 36. mesto z zračno puško.

Ne spreglejte