Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 4. 2020,
16.47

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Tokio 2020 Mia Krampl Janja Garnbret Janja Garnbret športno plezanje Michael Piccolruaz Anouck Jaubert

Četrtek, 30. 4. 2020, 16.47

2 leti, 9 mesecev

Športno plezanje na olimpijskih igrah

Do olimpijske vozovnice Francozinja in Italijan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Janja Garnbret | Janja Garnbret ima že zagotovljen nastop na olimpijskih igrah. | Foto Samo Vidic/Red Bull Content Poll

Janja Garnbret ima že zagotovljen nastop na olimpijskih igrah.

Foto: Samo Vidic/Red Bull Content Poll

Posebni povabili za nastop na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo od 23. julija do 8. avgusta 2021 v Tokiu na Japonskem, sta prejela športna plezalka iz Francije Anouck Jaubert in športni plezalec iz Italije Michael Piccolruaz, je danes sporočila Mednarodna zveza za športno plezanje (IFSC). Olimpijska povabljenca je določila tripartitna komisija. Slovenske barve bosta na olimpijskih igrah zastopali Janja Garnbert in Mia Krampl.

Francozinja Anouck Jaubert in Italijan Michael Piccolruaz sta olimpijski kvoti in s tem olimpijski vozovnici za OI v Tokiu, ki bodo zaradi pandemije novega koronavirusa poleti prihodnje leto, prejela na podlagi njunih uvrstitev na lanskem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Hachiojiu na Japonskem, je pojasnila krovna federacija za športno plezalni šport.

Francija bo, ob gostiteljici Japonski in Združenih državah Amerike, tretja država s štirimi športnimi plezalci z izpolnjeno olimpijsko kvoto. To imajo tudi Julia Chanourdie, Bassa Mawem in Mickael Mawem. Piccolruaz je tretji Italijan z olimpijsko vstopnico v športnem plezanju. To imata tudi Ludovico Fossali in Laura Rogora.

Na voljo le še osem vozovnic

Jernej Kruder je še v igri za nastop na olimpijskih igrah. | Foto: Manca Ogrin Jernej Kruder je še v igri za nastop na olimpijskih igrah. Foto: Manca Ogrin Oddanih je že 32 olimpijskih vozovnic v športnem plezanju, 16 v ženski in 16 v moški konkurenci. Na voljo so še štiri v vsaki od konkurenc. Poslednji potniki v Tokio bodo znani po štirih celinskih prvenstvih, ki so bila preložena zaradi pandemije koronavirusa. Evropsko prvenstvo, na kateri bosta vstopnici dobila še zadnja Evropejca, bo po novem v Moskvi od 1. do 8. oktobra. Datumov afriškega, azijskega in prvenstva Oceanije še niso določili. V skladu z odločitvijo izvršilnega odbora zveze IFSC se mora kvalifikacijski postopek končati do 31. decembra letos.

Slovenijo bosta na prestavljenih olimpijskih igrah zastopali Janja Garnbret in Mia Krampl. Slovenska kandidata za še preostalo eno vstopnico sta Jernej Kruder in Anže Peharc.

Joubertova je bila sicer na lanskem svetovnem prvenstvu v kombinaciji, ki bo tudi na olimpijskih igrah, skupno 11. Garnbretova je takrat pometla s konkurenco, potem ko je v Hachiochiju osvojila rekordne tri zlate kolajne. Preostale tri slovenske finalistke v kombinaciji, Mia Krampl, Vita Lukan in Lučka Rakovec, so osvojile 14., 16. in 17. mesto. Kramplova si je olimpijsko mesto nato priborila lani novembra v napetem slovenskem obračunu z Rakovčevo v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah v Toulousu.

Odpoved tekem (vsaj) do konca julija

Piccolruaz je na lanskem SP v končnem seštevku kombinacije osvojil 14. mestu. Slovenec Jernej Kruder je bil 16.

Letošnja mednarodna tekmovalna sezona v športnem plezanju se zaradi pandemije covida-19 še ni mogla začeti. Odpovedali oziroma preložili so vse tekme svetovnega pokala v balvanskem in težavnostnem plezanju do konca julija. Če bodo razmere dopuščale, se bo sezona 2020 začela s premierno tekmo svetovnega pokala v težavnosti v dvorani Stožice v Ljubljani 25. in 26. septembra.

Ne spreglejte