Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 4. 2015,
20.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dejan Zavec boks

Sobota, 11. 4. 2015, 20.58

8 let

Dejan Zavec: Vaše srce je bilo zame, moje pa za vas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dejan Zavec je spet svetovni boksarski prvak. V dvoboju supervelterske kategorije po različici WBF je po soglasni sodniški odločitvi premagal Belgijca Sašo Jengojana.

Devetintridesetletni Ptujčan Dejan Zavec je tako v svojem 39. poklicnem dvoboju dosegel še 35. zmago (19 nokavtov, trije porazi) in vzel naslov svetovnega prvaka supervelterske kategorije različice WBF devet let mlajšemu Belgijcu armenskih korenin Saši Jengojanu (31 zmag, 21 nokavtov, dva poraza in en neodločen izid).

"Hvala! Danes je vaše srce bilo zame, moje pa za vas," se je Zavec najprej zahvalil navijačem, ki so se v lepem številu zbrali v mariborski dvorani Tabor in ga pospremili z bučim navijanjem. Podporo je potreboval, dvanajst rund proti Jengojanu pač ni bil dvoboj, ampak prava vojna. Belgijec armenskih korenin se je izkazal za izredno čvrstega nasprotnika, ki je nekajkrat res nevarno zapretil z močnimi udarci, a je bil Zavec tehnično boljši in je podelil več čistih udarcev, sprožil več lepših kombinacij, kar je na koncu prepričalo sodnike, da so zmago soglasno prisodili slovenskemu asu.

Bitka je bila trda in krvava

"Veliko čustev je bilo v tem dvoboju, od sreče do joka, pa spet sreče," je še v ringu povedal zmagovalec, ki so ga prekinili vzkliki s tribun "Dejan! Dejan! Dejan!"

"Jengojan je pokazal, od kod je in kaj je, čestitam mu in prepričan sem, da bo svojo priložnost še dočakal, saj je veliko mlajši od mene," je še vrelo iz Zavca.

Bitka je bila trda in krvava. Že v prvi rundi sta borca trčila z glavama in Zavec je imel zaradi preklane veke desnega očesa v nadaljevanju kar nekaj težav zaradi curljajoče krvi. Jengojan tega ni znal obrniti sebi v prid, Zavčevi navijači so se lahko bali le tega, da bi kakšna od redkih Jengojanovih kombinacij, v katere je investiral vso moč, da bi našel tisti "nokavt" udarec, uspela, a k sreči ni. Zavec je medtem dobro nabiral točke, čeprav pravega dinamita v njegovih udarcih ni bilo. Ni kaj. 39-letni veteran se je spet izkazal, v pokoj ga bo moral poslati kdo drug. Jengojan je bil za to nekoliko preslab.

Dejan Zavec je svetovni prvak! Z enoglasno sodniško odločitvijo je izkušeni slovenski boksar spet prišel do naslova supervelterske kategorije po različici WBF.

12. runda - To zares ni bil lep boksarski dvoboj, ampak pravo izčrpavanje, Zavec je v zadnji rundi pazil, da ne pobere kakšnega od Jengojanovih surovih napadov in uspelo mu je. Kakšen bo razplet? Zdaj imajo besedo sodniki.

11. runda - Ni več prave eksplozivnosti, Jengojan poskuša s silovitimi kombinacijami, ki pa ne najdejo cilja, medtem Zavčevi udarci cilj najdejo, a Armencu ne pridejo do živega.

10. runda - Oba borca sta že dobro zdelana, Jengojan vseeno deluje precej bolj sveže od Zavca, a slovenski borec je še vedno aktivnejši. Jenogojanovi udarci izgubljajo moč.

9. runda - Izenačena runda brez navdušujočih potez. Oba borca sta nekajkrat poskušala z napadi, a prave preciznosti njuni udarci niso imel. Jengojana je sodnik dvakrat opomnil zaradi držanja.

8. runda - Zavec je nekoliko spustil tempo, prepustil pobudo Jengojanu in se osredotočal na protinapade. Uspelo mu je nekaj lepih. Po točkah bi moral biti pred Armencem, težave ima še vedno s krvavečo veko.

7. runda - Zavec se bolje giblje, dobro izkorišča prostor, je aktivnejši, ampak Jengojan za zdaj dobro prenaša vse udarce, ki mu jih servira naš as.

6. runda - Ptujčan je tehnično precej bolj "pismen" boksar od Jengojana, ki se je tudi v šesti rundi zatekel k prvotni taktiki, čakanju na t.i. zaključni udarec. Zavec medtem sodnike prepričuje z lepimi kombinacijami.

5. runda - Zavec je v peti rundi povsem zagospodaril v ringu, na nekaj izvrstnih Ptujčanovih napadov armenski borec tokrat ni našel odgovora, ima pa tudi Jengojan težave s prebito arkado (posledica trka v prvi rundi).

4. runda - Zavec je nekoliko umiril tempo, boksa nekoliko manj tvegano, vseeno mu Jengojanov levi kroše povzroča preglavice. To bo očitno zahteven, trd dvoboj.

3. runda - Jengojan postaja vse nevarnejši, Zavca je v težave spravil z dobrimi protinapadi, Zavcu nekoliko nagaja krvavitev, dvakrat je izpljunil ščitnik za zobe. Mora se zbrati, če ne bo v velikih težavah.

2. runda - V prvi rundi sta borca trčila z glavama, Zavec ima poškodovano veko na desnem očesu, vseeno je bil tudi v drugi od načrtovanih dvanajstih bolj dejaven. Pridno zbira točke, medtem se zdi, da belgijski Armenec preži na velik, nokavt udarec.

1. runda - Jengojan deluje veliko okorneje od Zavca, varčuje z udarci, nekajkrat je pokazal, da je nevaren, a je bil Zavec aktivnejši pri zbiranju točk.

Začetek dvoboja (22.25) - Borba se je začela! Devetintridesetletni Ptujčan Dejan Zavec poskuša v svojem 39. poklicnem dvoboju (34 zmag, 19 nokavtov, trije porazi) vzeti naslov svetovnega prvaka supervelterske kategorije različice WBF devet let mlajšemu Belgijcu armenskih korenin Saši Jengojanu (31 zmag, 21 nokavtov, en poraz in en neodločen izid). Slovenski šampion je v ring tokrat prišel prvi, saj je izzivalec, seveda ob bučnem skandiranju številnih navijačev.

Pred dvobojem večera:

21.50 - V zadnji predborbi pred velikim obračunom Zavec - Jengojan sta se za naslov evropskega prvaka Kickboxing Wako Pro pomerila Gregor Stračanek in Italijan Alessandro Patrignani. Po izjemno izenačenih desetih rundah je sodnike bolj prepričal 33-letni Mariborčan, novi evropski prvak. Stračanek je v svoji četrti poklicni borbi tako vknjižil tretjo zmago, 32-letni Italijan pa ima zdaj devet zmag, pet porazov in tri neodločene izide.

21.10: - Zadnji "ogrevalni" dvoboj večera je bil spopad Grege Rudolfa n Madžara Davida Elszaszerja, varovanec slovenske kickboxing legende Tomaža Barade je izgubil po soglasni sodniški odločitvi.

21.05 - V prvem boksarskem dvoboju večera sta se pomerila Hrvat Mirzet Bajrektarević in Slovak Miroslav Kvocka, zmagal je prvi.

Tribune dvorane Tabor se počasi polnijo, za glavni dvoboj večera bodo bržčas pokale po šivih. Zavčevi navijači so dobro razpoloženi, enega od njih smo povprašali, kdo se bo danes veselil zmage, pa dobili hiter in odločen odgovor: "Seveda Dejan. Drugače niti ne more biti!" Najde se seveda tudi kakšen dvomljivec s "slabim občutkom", a jasno je, da bo imel najboljši slovenski boksar v "domači" trdnjavi tudi tokrat zelo bučno podporo.

21.00 - Dobro uro pred vrhuncem večera v dvorani Tabor je za nami že nekaj zanimivih pred borb. Program se je sicer začel s porazom mladega slovenskega kickboxerja Nejca Gazode, ki je moral priznati premoč Avstrijcu Patricku Kalcherju, nato pa so na svoj račun le prišli tudi navijači slovenskih borcev. Z navdušenjem so namreč pospremili zmago kickboxerja Tilna Zajca, ki je premagal Avstrijca Dominika Hölblinga, pa tudi Davida Žibrata, ki je bil boljši od Madžara Balasza Vide.

Ne spreglejte