SiolNET. Sportal Drugi športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dan D za slovenske plezalke v Arcu

3

termometer

Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Arcu bodo danes zvečer znane dobitnice odličij v ženskem težavnostnem plezanju. V boju za naslove so tudi tri najboljše Slovenke.

Slovenske tekmovalke Mina Markovič, Natalija Gros in Maja Vidmar v Arcu veljajo za ene izmed glavnih favoritinj za kolajne. V polfinalu, v katerega se je v sredo uvrstilo najboljših 26, pa jih čaka težko delo in ostra konkurenca. Še posebej močne so vedno dobre Avstrijke. Na vrhu kvalifikacij so bile brezhibne kar tri športne plezalke iz severne sosede Slovenije - Angela Eiter, Johanna Ernst in Magdalena Röck -, ki jim je družbo delala še južnokorejska šampionka Jain Kim, zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti v minuli sezoni.

Slovenske tekmovalke se vrhov kvalifikacijskih smeri niso dotaknile, zato bo še toliko večji izziv v polfinalu premagati do vrha vrtoglavo umetno steno pod ruševinami srednjeveškega gradu v Arcu, od leta 1986 prizorišču vsakoletnega "rock mastra". V vertikali, na "štriku", kot v žargonu težavnosti pravijo športni plezalci, se je v kvalifikacijah od Slovenk z devetim mestom najbolje odrezala Maja Vidmar, ki je z zadnjih dveh svetovnih prvenstev - leta 2007 in 2009 - domov prinesla bron. Tudi tokrat se želi v domovino vrniti s kolajno.

Prav tako visoke cilje si je zastavila Natalija Gros, ki nastopa na svojem zadnjem prvenstvu, katerega želi zapustiti v velikem slogu. V kvalifikacijah je zasedla 13. mesto. Zadnje besede ni še rekla Mina Markovič, ki se ji kvalifikacije niso najbolje posrečile, končala jih je na 19. mestu, daleč od tistega, kar je sposobna. V Chamonixu, na uvodu v sezono svetovnega pokala v težavnostnem plezanju, je stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Tudi v Arcu bi ob pravi meri sproščenosti v steni ter kančku športne sreče lahko priplezala zelo visoko.

V balvanskem plezanju sta Grosova in Markovičeva v Arcu ostali pred vrati finala na desetem in 12. mestu. Ženski polfinale bo na sporedu ob 13.30, finale pa se bo začel ob 22. uri.

Prvo in edino zlato kolajno na svetovnih prvenstvih doslej je osvojila Martina Čufar pred desetimi leti (Winterthur).

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin