Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 12. 2022,
16.25

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

olimpijske igre MOK IBA boks

Sreda, 7. 12. 2022, 16.25

1 leto, 4 mesece

Boksarji na OI pod okriljem nove zveze?

Boksu grozi izgon z olimpijskih iger, njegovi krovni zvezi pa razpad

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Boks Rio 2016 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mednarodna boksarska zveza (Iba) ostaja pod suspenzom, zato obstaja velika verjetnost, da boksa ne bo na sporedu olimpijskih iger leta 2028 v Los Angelesu, so sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Oblikuje se že ideja o ustanovitvi nove mednarodne krovne zveze, da bi ta šport ostal del olimpijskega programa.

"Sprememba kulture, ki smo jo zahtevali za odpravo suspenza, zveza ni izvedla. MOK ima še naprej pomisleke o upravljanju zveze, finančni preglednosti, vzdržnosti ter integriteti njenih sodniških postopkov. Zaradi tega MOK danes ne more spremeniti svojega stališča o začasnem suspenzu," je dejal športni direktor Moka Kit McConnell.

Če bi bilo odločitev treba sprejeti danes ...

Ibo so leta 2019 suspendirali zaradi številnih korupcijskih škandalov, kljub temu pa športu dovolili, da je na programu olimpijskih iger leta 2021 in 2024. A kot trdi MOK, ga v Los Angelesu, če ne bo sprememb, najbrž ne bo.

"Če bi bilo treba danes sprejeti odločitev o olimpijskih igrah v Los Angelesu 2028, izvršni odbor ne bi mogel priporočiti organizatorjem, da vključi boks v športni program iger," trdijo pri MOK.

Zvezi grozi razpad

Prav zaradi te grožnje komiteja pa se že oblikuje ideja o ustanovitvi nove mednarodne krovne zveze. Gre za odziv več držav na dolgotrajni spor med MOK in Ibo.

Iba trenutno združuje 207 članic. Na svetovnih prvenstvih redno sodelujejo tekmovalci iz 120–140 držav. Število držav, ki so pripravljene zapustiti zdajšnjo zvezo, poznavalci ocenjujejo na 35–50. Gre predvsem za zveze iz Evrope in Severne Amerike, glavni razlog pa je ohranitev olimpijskega statusa boksa.

Na čelu ostaja Putinov prijatelj

Ibo še vedno vodi Rus Umar Kremljov, ki velja za tesnega prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina. V času konflikta v Ukrajini ni potegnil potez, ki jih je od njega pričakoval MOK. Iba je namreč ena od redkih mednarodnih športnih zvez, ki z velikih tekmovanj ni izključila ruskih in beloruskih športnikov. Glavni pokrovitelj zveze je še vedno Gazprom.

Ibo je MOK suspendiral že leta 2019. Za olimpijske igre v Tokiu in tudi za naslednje igre v Parizu je organizacijo kvalifikacij prevzel MOK.

Preberite še:

Umar Kremljov
Sportal Kremljov še štiri leta na čelu Mednarodne boksarske zveze
Ne spreglejte