SiolNET. Sportal Drugi športi
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodite frajerji, obkroženi z dobro družbo! Postanite športni plezalec!

2

termometer

Začnimo kar z razbijanjem prvega stereotipa: športno plezanje ni nevaren šport! Je cenovno dokaj ugodno, krepi koordinacijo, moč, koncentracijo in še kaj.

Zakaj nasvetni članek o športnem plezanju začenjamo z omembno frajerjev? Ker to pač so. Spomnimo se samo atraktivnega podviga Domna Škofica, ki je lani za šalo splezal na Solkanski most, pa Lynn Hill, ameriške plezalke, ki je v vertikalni steni El Capitain v ZDA premikala meje gravitacije in pokazala, da se tudi ženske lahko povsem enakovredno kosajo z moškimi.

Kaj sploh je plezanje? Na kratko gre za gibanje, ki je bolj naravno kot hoja, je prepričan izkušeni plezalec, inštruktor in trener športnega plezanja ter idejni oče in tehnični direktor Plezalnega centra Ljubljana Matjaž Jeran - Jerry. "Otrok običajno prej pleza, kot pa hodi," utemeljuje svojo trditev.

Plezajo triletniki in plezajo šestdesetletniki

Otroka lahko v tečaj plezanja vključimo že pri treh letih. Kot opaža Jeran, je fluktuacija precej pogosta, kar pomeni, da od približno stotih otrok, ki začnejo plezati v najbolj rosnih letih, le peščica teh vztraja pet ali več let. A tisti, ki vztrajajo, ta šport prej ko slej prevzamejo za svoj življenjski slog.

Jeran opaža, da je med plezalci vedno več seniorjev, ki se plezanja lotevajo v zrelejših letih, ko bi mislili, da jih mika kaj bolj "prizemljenega". Njihovi razlogi so različni, od tega, da se osnov plezanja želijo naučiti zato, ker se med planinarjenjem občasno srečajo s "plezarijo", pa bi z njo želeli čim bolj suvereno opraviti, do tega, da si želijo v zrelih letih preizkusiti nekaj novega, ker so ostali brez partnerja in potrebujejo družbo. Poleg tega se ljudje vedno bolj zavedajo, da je življenje kratko in da je treba doživeti čim več. "Plezalci smo izredno odprti ljudje in v naši družbi so vsi dobrodošli," vabi Jeran.

Kaj prinaša plezanje?

Otroku plezanje pomaga pri izboljšanju koncentracije, koordinacije, natančnosti, gibljivosti, krepitvi moči, vzdržljivosti in samozavesti, našteva Jeran in poudari, da je plezanje izredno družaben šport, skoraj idealen za spletanje številnih prijateljskih, pa tudi ljubezenskih vezi.

Plezanje prav tako pomaga pri vzdrževanju tonusa skeleta in napetosti mišičnih tkiv, pri obvladovanju določenih bolezenskih stanj, kot je multipla skleroza, živčnih bolezni, lajša popoškodbeno rehabilitacijo, rehabilitacijo po prometnih nesrečah, primerno je za otoke, ki imajo prirojene zdravstvene težave, in za ljudi, ki imajo težave s samozavestjo.

"Plezanje je super šport, je pa 'zafrknjen' zato, ker pri njem napredek ni tako hiter," priznava Jeran. "Ne gre namreč samo za mehansko napredovanje, ampak tudi za gibalno, pri tem pa sama tehnika napreduje zelo počasi. Počasi postajaš močnejši, vzdržljivejši, bolj drzen in bolj racionalen pri uporabi moči. Plezanje je zahtevno, saj moraš pri njem hkrati koordinirati vse štiri okončine," opozarja sogovornik. "To ni šport za tri mesece, to je šport za vse življenje. 'Fast forward' pri njem ne obstaja."

Pozor: zmotni princip številka ena!

Zmotno je, če mislite, da se plezanja lahko naučite sami ali da vas teh veščin lahko ustrezno naučijo nepooblaščene osebe, svari Jeran, saj "je plezanje varno le takrat, ko te plezanja nauči nekdo, ki je za to usposobljen, in je plezalec med plezanjem z glavo pri stvari".

"Če ne upoštevate vseh varnostnih postopkov, potem plezanje ni varen šport," polaga na srce.

In katere so te varnostne točke? Dve mora upoštevati plezalec in štiri tisti, ki ga varuje. Tisti, ki pleza, si mora pravilno namestiti plezalni pas in navezati vozel, medtem ko mora tisti, ki ga varuje, preveriti štiri stvari. Da si pravilno namesti plezalni pas, da pravilno vpne varovalo, ki drži vrv, in jo pravilno obrne, da si varovalo pripne na pravilen del pasu in da zapre vponko z matico. "Če opraviš vse te postopke, potem si lahko povsem sproščen, tudi če padeš, ti ne bo hudega," s pomirjujočim tonom Jeran odpravi še zadnje klice strahu.

Kaj spada v komplet plezalne opreme?

Plezalno opremo si v plezalnih centrih lahko izposodite, lahko pa si kupite svoj komplet. Vanj spada plezalni pas, ki vas bo stal od 45 evrov navzgor in ga lahko uporabljate štiri ali pet let.

Obvezni so seveda tudi plezalni copati z gladko gumo, za katere boste odšteli od 40 do 120 evrov, lahko tudi več. Če boste plezali zelo intenzivno, boste v letu dni zamenjali približno tri pare.

Potrebujete tudi plezalno vrv, ki stane okrog sto evrov in bo, če jo boste res pogosto uporabljali, zdržala približno leto dni in pol, varovalo (20 evrov), vrečko za magnezij in sam magnezijev oksid, ki izsuši roke, kar pomeni, da vam na oprimkih ne bo drselo.

Za plezanje na naravnih plezališčih boste potrebovali še čelado, za katero boste odšteli najmanj 50 evrov. "Če imaš vso plezalno opremo in znaš z njo primerno ravnati, potem plezanje nikakor ni problematično," poudarja Jeran.

Zgodba Mine Markovič, vrhunske športne plezalke

Plezanje je lahko povsem rekreativno, popestritev gibanja, zdravja in odprtega duha, lahko pa se ga seveda lotimo na najbolj vrhunski ravni. Tako kot to počne Mina Markovič, naša najuspešnejša športna plezalka.

Sedemindvajsetletna Ptujčanka se je športnemu plezanju zapisala pri rosnih desetih letih. Povsem po naključju. Ko je nekega dne s prijatelji rolala po parku je naletela na promocijsko, osem metrov visoko plezalno steno, prvo na Ptuju.

"Spomnim se, da sem nekoga prosila, ali mi posodi čevlje, in šla plezat. Takoj mi je bilo všeč. Namignili so mi, da bodo podobno steno postavili tudi v eni od ptujskih osnovnih šol, in spomnim se, da sem na Planinsko društvo Ptuj redno hodila preverjat, kdaj se bo to zgodilo. Komaj sem čakala, da bom lahko začela," se Markovičeva spominja trenutka, ki ji je zasukal življenjsko smer.

Tako kot Jeran tudi naša plezalna šampionka poudarja, da je plezanje zelo varen šport. Poteka v telovadnicah, vadbe so vodene. Plezanje je varovano z vrvjo ali blazinami, in tudi če otrok pade, pade na mehko oziroma se ujame na vrv.

"Plezanje skrbi za zdrav razvoj telesa, dokler seveda ne gre v vrhunske profesionalne sfere, izboljša koordinacijo in lahko rečem, da razvija pozitiven pogled na svet!"

Šport v vzponu

Plezanje je šport v vzponu, trdi Jeran. Ko je kot enajstletni fantič leta 1991 zašel v plezalni svet, je poznal vse, ki so se ukvarjali s plezanjem. "Danes pleza 15 tisoč ljudi in nikakor ne morem poznati vseh. Dandanes ima že vsaka nova telovadnica svojo plezalno steno – pa pozabimo zdaj na to, da je prostor žal prevečkrat napačno sprojektiran –, zato priljubljenost plezanja sploh ne preseneča."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin