Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
23. 1. 2008,
21.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 1. 2008, 21.56

8 let

Blejci hudo namučili ruskega velikana

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Eden izmed glavnih favoritov v odbojkarski ligi prvakov Dinamo iz Moskve se je moral na gostovanju pri Bledu v dvorani Tivoli hudo namučiti, da je domov odšel z zmago.

Trener gostov Daniele Bagnoli je v začetno udarno šesterko uvrstil Korneeva, Grankina, Poltavskega, Berežka, Samoljenka in Volkova, medtem ko se je naš strateg Dragutin Baltič odločil za Urnauta, Čebrona, Taliaferra, Touzinskega, Čuturiča in Thomasa. Svoji vlogi libera sta seveda takoj prevzela Sebastijan Škorc in Alan Barbosa Domingos. Baltič tokrat ni mogel računati na poškodovana Mitjo Gasparinija in Roka Satlerja.

Naši so odlično začeli, saj je po otvoritvenem servisu Thomasa in večkratni izmenjavi žoge v zaključku napada zgrešil celo takšen mojster kot je Poltavski. Thomas je bil uspešen tudi pri drugem servisu in to z asom. Naši so povedli 2:0. A prednost je ruska ekipa hitro stopila: izkoristili so predvsem svoj neprebojni trojni blok in povedli s 5:2. Naši se seveda niso predali in kljub nekaterim nepotrebnim napakam zadržali priključek do prvega tehničnega odmora, ko je bilo 8:6 za Dinamo. In ne le to. V nadaljevanju so povedli celo z 9:8. Najprej je bil v napadu uspešen Urnaut, nato je Berežkova odlično blokiral Touzinsky, za nameček pa je še ruski napad končal v outu.

Pri 13:10 je ruski strateg Bagnoli vzel odmor, saj njegovim varovancem ni šlo prav nič od rok, naši pa so blesteli iz točke v točke. Odlični so bili predvsem na servisu in na mreži, kjer so bili nepričakovano boljši od Rusov, kljub svojemu deficitu v višini. To se je poznalo tudi na rezultatu: naši so na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo 16:14. Sledil je preobrat: Dinamovi igralci so se zbrali, zaigrali bolje in prešli v vodstvo z 19:17. Baltič je takoj vzel odmor, saj se je dobro zavedal, da se niz lomi. Očitno se je poteza obrestovala, saj so naši poravnali izid na 19. točki. Nato so spet pobudo prevzeli ruski odbojkarji in zbežali na 22:19. Čeprav so se Blejci dobro upirali, je tudi finale pripadel tekmecem, o čemer priča tudi končni rezultat prvega niza – 25:23 za goste.

Dramatičen drugi niz

Tudi v drugem nizu sta bila tekmeca povsem izenačena. Na prvi tehnični odmor so naši fantje odšli s prednostjo 8:5. Do takšnega izkupička so prišli predvsem po zaslugi odličnega napada, nekaj pa je pripomogel tudi blok in servis. Na drugi strani so bili Rusi izjemno slabi v napadu, še slabši na servisu, katastrofalni na sprejemu. Blestel je le Grankin, ki je z različnimi fintami zbiral točke in naše spravljal v slabo voljo.

A njegov doprinos je bil premajhen, da bi tehtnico nagnilo na stran svoje ekipe. Blejci so tudi v nadaljevanju s pomočjo raznovrstne igre - dobri so bili v napadu, na servisu in v bloku – držali prednost (13:11). To je zaskrbelo Bagnolija, zato je vzel odmor. A tudi to ni pomagalo ruski ekipi, saj so naši na drugi tehnični odmor odšli pri rezultatu 16:12. Zadišalo je po zmagi v drugem nizu. Hud tempo igre ni pojenjal, gledalci so bili priča vesoljski odbojki. Finiš je bil turbulenten. Naši so vodili s 24:22 in imeli dve zaključni žogi za zmago v drugem nizu, a ju niso izkoristili. Tako so Rusi poravnali na 24. Mrtvi tek se je nadaljeval tudi na 25. točki. Prav tako na 26 in 27. Pri 29. točki upov na zmago v drugem nizu ni bilo več. Igralci Dinama so namreč uspeli narediti razliko dveh točk in povedli z 2:0 v nizih. Medtem ko sta bili obe ekipi slabi na sprejemu, pa so bili gostje za odtenek boljši v napadu, kar je bilo odločilnega pomena.

Blejci se kljub velikemu zaostanku niso predali, rivala sta bila iz točke v točke izenačena tudi v tretjem nizu. Za malenkost so bili boljši Rusi in so na prvi tehnični odmor odšli z minimalno prednostjo 8:7. Oboji so bili dobri v napadu, gostje so bili le nekoliko uspešnejši v bloku.

Ob drugem tehničnem odmoru je bila slika podobna: gostje so naskok obdržali – 16:14. A ne za dolgo – nekaj minut kasneje so Blejci zaigrali kot prerojeni in povedli z 22:20. Napad je deloval zelo dobro. Bagnoli je seveda vzel odmor. Znova se je obetala zmaga v nizu. Čuturič je bil uspešen v napadu in naši so se znašli pri 24. točki (24:22) pri prvi zaključni žogi. A je spet niso izkoristili. Tudi druge ne in Rusi so najprej poravnali izid, nato povedli in za konec še uspešno blokirali napad Čuturiča (26:24). Velikan iz Moskve je torej slavil s 3:0, a je zato moral pokazati vse svoje znanje. Naši pa so dokazali, da si zaslužijo mesto med elito, saj so povsem enakovreden tekmec, zmanjkalo jim je le tisto nekaj več. Morebiti bo to prišlo z izkušnjami, ki jih kot debitanti še nimajo veliko. Naslednja tekma jih čaka čez teden dni v belgijskem Maaseiku, ko se bodo pomerili z Nolikom, ki so ga doma že ugnali.

Ne spreglejte