Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 4. 2017,
18.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Klara Apotekar judo

Sobota, 22. 4. 2017, 18.44

6 let, 7 mesecev

Apotekarjeva ostala brez brona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
judo splosna | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Judoistka Klara Apotekar je na evropskem prvenstvu v Varšavi v kategoriji do 78 kg osvojila peto mesto, potem ko je izgubila boj za bron z madžarsko nasprotnico.

Njena nasprotnica v borbi za bronasto medaljo je bila stara znanka slovenskih judoistk, nekdanja evropska prvakinja Madžarka Abigel Joo. Izkušena Madžarka je doslej dobila oba medsebojna dvoboja, nazadnje lani v Budimpešti.

Boljša je bila tudi danes, potem ko je minuto in pol pred koncem obračuna za bronasto medaljo Slovenko premagala z iponom.

"V odločilni borbi sem naredila napako"

"Žal se ni razpletlo po mojih pričakovanjih. V svojih borbah nisem pokazala vsega, kar znam in razočarana sem. Morala bi več napadati in dobiti nasprotnico v kontakt. Morda bi se tako izšlo, tako pa je peto mesto največ, kar je bilo dosegljivo. V odločilni borbi sem naredila napako, se sključila, bila sem nepazljiva in tako padla na ipon. Pred tem sem se morala odpreti in več tvegati, saj sem dobila drugo kazen, nasprotnica pa je imela s tem več možnosti," je po tekmi povedala 19-letna judoistka iz Šmartnega v Rožni dolini, ki je lani v vlogi partnerice za sparing z Ano Velenšek okusila tudi olimpijske igre v Rio de Janeiru.

Marjan Fabjan | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Fabjan okaral svojo varovanko

"Klara je res osvojila zelo dobro peto mesto, a imela je priložnost in mislim, da bi morala tekmo za bron dobiti, v četrtfinalu pa pokazati večji žar. Priložnosti se ne ponujajo na vsakem prvenstvu. Sicer pa meni osebno več od zmage pomeni pristop k tekmi. Na žalost gre za tekmovalko, ki se enostavno odloči, v kateri borbi se bo res borila, kje lahko zmaga in kje ne. Preračunljiva je in to bo morala popraviti," pa je po zadnji slovenski borbi ocenil trener Marjan Fabjan, ki pa je že začel sestavljati načrt priprav za avgustovsko svetovno prvenstvo v Budimpešti.

Pred tem je vsega 19-letna varovanka trenerja Marjana Fabjana ugnala 22-letno Madžarko Evelin Salanki s končnim prijemom minuto in devet sekund pred koncem borbe. Visokorasla Apotekarjeva je nasprotnico taktično držala na distanci, ko pa je imela Madžarka dve kazni, se je slednja spustila v odprt boj, ki ga je Apotekarjeva v parterju hitro odločila v svojo korist.

Kako je bilo dopoldan?

Dopoldan je slovenska reprezentantka v uvodnem nastopu z izrednim taktičnim bojem izločila 37-letno Kubanko Yahindo Ramirez, ki nastopa za Portugalsko. S svojim načinom borbe je tekmovalka celjskega Sankakuja tekmico prisilila v tri kazni in diskvalifikacijo. Apotekarjeva je tako medsebojni izid v zmagah z Ramirezovo dvignila na 3:0.

Njena naslednja nasprotnica je bila bronasta z lanskega EP v Kazanu Britanka Natalie Powell, ki se je slovenski tabor z lanskega prvenstva spomni po četrtfinalni zmagi nad kasnejšo slovensko junakinjo olimpijskih iger v Riu Ano Velenšek. Sedem let starejša Britanka je v končnici izenačenega dvoboja 16 sekund pred koncem naredila odločilno tehniko, s katero si je prislužila dva vazarija in se prebila v polfinale, Apotekarjeva pa v tolažilne boje.

Slovenija tako na letošnjem EP z zlatom Tine Trstenjak in srebrom Adriana Gomboca ostaja pri dveh osvojenih kolajnah, skupaj pa so jih slovenski judoisti na prvenstvih stare celine osvojili že 44.

Ne spreglejte