SiolNET. Sportal Drugi športi
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriški treningi ji še niso zlezli pod kožo

4

termometer

 | Foto:
Med potniki za avgustovsko evropsko prvenstvo v plavanju je tudi 20-letna Tjaša Oder, ki je zadnje leto prebila na študiju v Arizoni. Učni uspeh v ZDA je bil odličen, plavalni rezultati malo manj.

Odrova je največje uspehe dosegala v mladinski kategoriji, ko je na merjenju najboljših mladincev Evrope osvojila kar štiri medalje, njen največji uspeh pa je bržkone zlata medalja na mladinskem svetovnem prvenstvu leta 2011 v Peruju na 1500 metrov prosto. Leto prej je bila tudi finalistka evropskega članskega prvenstva v Budimpešti.

Slovenski plavalni strokovnjaki vse od leta 2011 naprej čakajo na nov napredek Korošice, ta pa jim sporoča, da bodo morali vsaj še kakšno leto počakati, saj bo letos zadovoljna, če se bo svojim osebnim rekordom v Berlinu približala.

Način dela je drugačen

"Plavanje v ZDA mi je res všeč, a delali smo v jardskem bazenu in ko sem prišla domov, sem imela težave s prilagoditvijo na 50-metrskega. Zdaj gre boljše, saj smo trdo garali na višinskih pripravah v španski Sierri Nevadi," pravi plavalka.

Študentskega plavanja v Arizoni ne more prehvaliti, predvsem je pomembno, da je v skupini enako starih deklet, s čimer je del ekipe, pa tudi ekipno tekmovanje univerz je v ZDA pred posamičnimi uspehi. "Drugačen je tudi način dela in zelo veliko je medsebojnega vzpodbujanja. A moram se tudi navaditi na nov način dela, saj je v ZDA več fitnesa in suhe vadbe. Telo se mora navaditi na te spremembe in napredek pričakujem čez leto ali dve, verjetno pa bom morala tudi sama bolj opozoriti na to, kaj mi odgovarja in kaj mi je v preteklosti res odgovarjalo. Za uspehe na 1500 m prosto bom verjetno morala tudi nekoliko povečati obseg treninga."

To je spoznala tudi poleti po vrnitvi k nekdanjemu trenerju Gorazdu Podržavniku na Ravne na Koroškem. "Prve dni je bilo res težko, plavamo zelo veliko in ti kilometri ubijajo. Zdaj sem se navadila nazaj, a psihično je bilo zelo težko, čeprav sem vedela, kaj me čaka," še pravi plavalka.

Na prvem mestu je šola

Pričakovanja na EP je v primerjavi s preteklimi sezonami nekoliko znižala. "Mislim, da lahko dosežem tudi kakšen osebni rekord, a na 1500 prosto bo to zelo težko. Moj izid 16:18 je res dober. Zadovoljna bom tudi s časom pod 16:25," pravi Odrova, ki poudarja, da je zanjo enako pomemben kot šport tudi študij.

V ZDA namerava dokončati stomatologijo. "Imam tudi plavalne cilje, sicer bi nehala, a na prvem mestu je šola. Letnik sem izdelala s samimi desetkami, če to prevedem v slovenske ocene in zaenkrat sem še zelo pridna."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin