Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
6. 4. 2012,
15.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ameriški nogomet Ljubljana Silverhawks

Petek, 6. 4. 2012, 15.25

8 let

Ameriški nogomet ni nujno surov – spoznajte "flag"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Če vam je kontaktna različica am. nogometa preveč surova, bi bil za vas pravi t. i. "flag football". "Flagovci" ekipe Ljubljana Silverhawks se udeležujejo tudi turnirjev v tujini.

Ameriški nogomet je grob šport, zadnja gladiatorska igra, kot radi rečemo. Obstaja pa tudi njegova "telesu prijaznejša" različica – t i. "flag football" ali brezkontaktni ameriški nogomet. Ta je lahko vsakodnevna rekreacija, saj zanj potrebujete le žogo in pas z zastavico. A so fantje, ki se s "flagom" ukvarjajo zelo resno. Ga redno trenirajo, igrajo slovensko in hrvaško državno prvenstvo in se udeležujejo mednarodnih turnirjev, na enem od teh bo letos sodelovalo prek 100 moštev. Predstavljamo vam "flag" sekcijo kluba Ljubljana Silverhawks. Seveda se (zlasti jeseni) s "flagom" ukvarjajo tudi ostali slovenski klubi, Murska Sobota Storks pa denimo z njim nabirajo prve izkušnje in znanje ameriškega nogometa.

Pravila med klasičnim ameriškim nogometom (t. i. "tackle" nogometom) in "flag" nogometom se ne razlikujejo bistveno. "Med igralci ni kontakta, v navednicah. Še zmeraj šport zahteva dosti predanosti, moraš biti fizično dobro pripravljen. Ne prihaja pa do hujših poškodb, saj ni naletov v telo, ni t. i. 'tacklanja'. Namesto, da se igralci med sabo podiramo, imamo na pasu pritrjene zastavice. Nasprotnik ti jo skuša strgati. Ko ti jo strga, te zaustavi – kot da te podre," nam je osnovno razliko pojasnil Luka Uvodič, vodja "flag" sekcije ljubljanskih Silverhawksov. Ščitnikov se ne uporablja, manjše je igrišče, stroški so tako mnogo manjši. Igra se po dvakrat 20 minut. "Večinoma se igra pet na pet nekontaktna verzija. Na Hrvaškem pa se letos igra sedem na sedem polkontaktna verzija. Dovoljen je kontakt v predel prsi na prvih petih jardih od linije začetka napada. V Sloveniji tako igramo pet na pet, na Hrvaškem pa sedem na sedem."

"V 'tackle' različici fizika odigra 70 odstotkov vloge, pri nas pa pride do izraza taktika, pa hitrost, agilnost igralcev. Če se igra pet na pet, rabiš pet šprinterjev, ki se hitro odkrijejo, najdejo prazen prostor, ki znajo pobegnit obrambnemu igralcu," ključne lastnosti dobrega igralca "flaga" izpostavlja Uvodič. Če jih imate in vas ameriški nogomet zanima, nimate pa dovolj časa ali poguma za treniranje kontaktne verzije, se lahko preizkusite na odprtem treningu "flaga", ki ga Silverhawks pripravljajo 14. aprila v Štepanjskem naselju. Iščejo predvsem visoke fante za lovilce. Prav tako je zelo pomembna vzdržljivost. "Iščemo vse, ki so pripravljeni na fizično zahteven šport, saj si po koncu turnirja povsem izmučen. Na turnirju se igra po štiri, pet tekem po dvakrat 20 minut. Minutaža je ogromna, veliko je teka. To je priložnost za fante, ki jim je všeč ameriški nogomet, a se jim zdi kontaktna različica preveč surova ali jih je strah poškodb. 'Flag' je bolj blaga igra, a vseeno zelo zanimiva."

Ljubljanski "flagovci" se tega športa lotevajo resno. "Sodelujemo v slovenskem in hrvaškem prvenstvu, igramo pa tudi turnirje v tujini. Treniramo dvakrat, trikrat na teden po dve uri. Za predstavo: letos bomo odigrali od 50 do 70 tekem," pove Uvodič. Ob treningu in tekmah "flag" ponuja še možnost druženja in potovanj. "Konec junija gremo v Le Havre. To bo največji 'flag' turnir v Evropi, kjer se bo zbralo sto ekip iz vse Evrope, nekaj tudi iz ostalih koncev sveta. Naenkrat se igra 24 tekem. To bo vrhunec sezone." In cilji? "Imamo zelo mlado ekipo, ogromno novincev, zato velikih pričakovanj nimamo in bolj gledamo na dolgi rok. Vsekakor pa si želimo v hrvaškem prvenstvu priti med tri in seveda zmagati slovensko prvenstvo. Na tujih turnirjih pa nizati podobne rezultate, kot smo ga pred dnevi v Nürnbergu, ko smo bili v konkurenci 12 najboljših nemških ekip četrti." Čez leto ali dve pa bi radi oblikovali tudi reprezentanco.

Ne spreglejte