Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 9. 2021,
22.27

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

Matej Žagar speedway

Sobota, 11. 9. 2021, 22.27

2 leti, 7 mesecev

speedway

Žagar 12. v Vojensu, Ivačič državni prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
Matej Žagar | Matej Žagar še čaka prvo uvrstitev v finale v tej sezoni. | Foto Speedway grand prix

Matej Žagar še čaka prvo uvrstitev v finale v tej sezoni.

Foto: Speedway grand prix

Ruski speedwayist Artjom Laguta je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v danskem Vojensu. V finalu je premagal velikega tekmeca iz letošnje sezone, branilca naslova Bartosza Zmarzlika, in zamenjal Poljaka na vrhu skupnega seštevka. Slovenski dirkač Matej Žagar je tudi tokrat ostal brez polfinala na 12. mestu. Matic Ivačič pa je ubranil naslov državnega prvaka v speedwayu. Na zadnji dirki skupnega tekmovanja treh držav je v madžarskem Nagyhalaszu končal na četrtem mestu, kar je bilo dovolj za skupno zmago v tekmovanju in v točkovanju za DP.

Po današnji dirki v Vojensu sta zmagovalec Laguta in drugi Zmarzlik v daleč najboljšem položaju za letošnji naslov prvaka, nekaj teoretičnih možnosti imata še Rus Emil Sajfutdinov in Šved Fredirk Lindgren. Do konca sta namreč le še dirki v poljskem Torunu 1. in 2. oktobra, vsi drugi tekmeci pa so predaleč zadaj.

Tako kot na večini letošnjih dirk sta tudi danes prevladovala branilec naslova in v tej sezoni izjemni Laguta. Brez težav sta se prebijala skozi predtekmovanje in si zagotovila polfinale. V prvem je nato Zamrzlik tudi zmagal, zapletlo pa se je v drugem polfinalu, v katerem je vodil Laguta.

V zadnjem krogu je namreč domačin Mikkel Michelsen trčil v Lindgrena, slednjega pa je z veliko hitrostjo z glavo naprej odneslo v zaščitno ogrado. Padec je bil videti hud, toda na srečo jo je Šved odnesel brez poškodb, le prireditelji so potrebovali precej časa, da so popravili zaščitne blazine. Zmago v tem polfinalu so dodelili Laguti, v finale pa se je prebil še Britanec Tai Woffinden, ki je bil ob prekinitvi drugi.

V velikem finalu sta bila tako spet skupaj letos najboljša voznika. A danes je bil še za odtenek boljši Rus, ki tekmecem ni prepustil ničesar. Zanesljivo je zmagal pred Zmarzlikom, na tretjo stopničko se je povzpel še en ruski dirkač Sajfutdinov. Današnji razplet je pomešal vrstni red prav na vrhu. Pred dirko je imel Zmarzlik točko naskoka pred Laguto, zdaj je prvi Rus, ki ima 158 točk, Zmarzlik pa eno manj. Tretji Sajfutdinov je pri 121 točkah, četrti Lindgren pri 119.

Žagar pa tudi danes ni prišel do priložnosti za preboj med osmerico oziroma za polfinale. Dobro je odpeljal le svojo tretjo vožnjo, ki jo je dobil, v preostalih štirih pa iztržil le še dve tretji mesti. Na koncu je pet točk zadoščalo za 12. mesto. V SP pa je ostal 14., ima pa 41 točk.

Izidi:
1. Artjom Laguta (Rus) 20
2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 18
3. Emil Sajfutdinov (Rus) 16
4. Tai Woffinden (VBr) 14
5. Robert Lambert (VBr) 12
6. Fredrik Lindgren (Šve) 11
7. Leon Madsen (Dan) 10
8. Mikkel Michelsen (Dan) 9
...
12. Matej Žagar (Slo) 5

SP skupno:
1. Artjom Laguta (Rus) 158
2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 157
3. Emil Sajfutdinov (Rus) 121
4. Fredrik Lindgren (Šve) 119
5. Tai Woffinden (VBr) 96
6. Maciej Janowski (Pol) 95
7. Leon Madsen (Dan) 82
8. Max Fricke (Avs) 77
...
14. Matej Žagar (Slo) 41

Ivačič s četrtim mestom do naslova prvaka

Letos so v speedwayu izvedli skupno odprto državno prvenstvo Slovenije, Slovaške in Madžarske. Po štirih dirkah se je končalo danes v Nagyhalaszu na najkrajši stezi skupnega prvenstva, ki je dolga le 300 metrov. Od slovenskih tekmovalcev sta poleg Mateja Žagarja, ki je nastopal v Vojensu, tokrat manjkala še Nick Škorja (AMD Krško) zaradi obveznosti v poljski ligi, prav tako pa ni bilo niti še zmeraj poškodovanega Mirana Praznika (AMD Krško).

Na dirki ni bilo niti slovaških voznikov, zato so startni seznam dopolnili vozniki iz Poljske in Češke. Izstopal Poljak Pawel Miesiac, ki je v rednem delu zbral maksimalnih 15 točk. Matic Ivačič (ST Lendava) pa je potrdil, da je v zelo dobri formi, saj je v petih vožnjah štirikrat zmagal, enkrat pa v cilj pripeljal tretji in je v rednem delu zbral 13 točk.

Matic Ivačič je ubranil naslov prvaka. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Matic Ivačič je ubranil naslov prvaka. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Anže Grmek (AMTK Ljubljana) je z dobrimi vožnjami zbral deset točk, Denis Štojs (AMD Krško) pa le štiri. Slovenski veteran je v osmi vožnji padel in se lažje poškodoval, nato pa ni več nastopil. Zaradi tega je izgubil tretje mesto v državnem prvenstvu, saj ga je prehitel Grmek, ki je osvojil tudi naslov državnega prvaka med mladinci.

V finalu Ivačič ni bil kos zelo razpoloženemu Miesiacu, prehitela pa sta ga tudi Madžar Dennisz Fazekas in Poljak Dawid Rempala. "Z dirko ne morem biti zadovoljen, saj je bilo očitno sojenje podrejeno domačim voznikom. Steza je bila zelo trda, zato so bila prehitevanja skoraj nemogoča. Tudi v finalni vožnji sta me Fazekas in poljski voznik grdo zaprla v prvem ovinku, da je domačin prišel na stopničke. Vesel sem, da sem si priboril drugo zvezdico v državnem prvenstvu," je za spletno stran krovne zveze AMZS dejal stari-novi prvak Ivačič.

Ne spreglejte