Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
8. 12. 2012,
11.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Michael Schumacher Ferrari Damon Hill

Sobota, 8. 12. 2012, 11.16

7 let, 12 mesecev

Vrhunci Schumijeve kariere: kralj dežja in Spaja

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ciklus člankov o sedemkratnemu prvaku in zmagovalcu 91 dirk Michaelu Schumacherju, ki je pred dnevi sklenil kariero, nadaljujemo s pregledom vrhuncev njegove bogate športne poti.

Prve stopničke (VN Mehike 1992) Na svojo osmi dirki se je Michael Schumacher prvič povzpel na zmagovalni oder. Ob odstopu Ayrtona Senne (McLaren) sta bila za Nemca v Benettonu premočna le dirkača Williamsa, Nigel Mansell in Riccardo Patrese.

Prva zmaga (VN Belgije 1992) "Čutim, da bom danes zmagal," je dejal pred štartom dirke v Spaju. In leto po debiju mu je res uspelo. Po prvem krogu je bil peti, pred njim so bili denimo mnogo bolj izkušeni Senna, Mansell in Patrese. Na mokrem asfaltu je prvič pokazal vse svoje mojstrstvo, v pravem trenutku je izbral prave gume (tvegal tudi s tistimi za suho stezo) in tako ob koncu za prvo zmago ugnal tudi Manslla in Patreseja. "Sploh nisem bil živčen. Nisem se bal, da bi naredil kakšno napako."

V peti prestavi (VN Španije 1994) Dve tretjini dirke je prevozil v peti prestavi. Celo ob obeh postankih mu motor ni ugasnil. In izgubil je le eno mesto. Dirko v Barceloni je s 24 sekundami zaostanka za Damonom Hillom (Williams) končal na drugem mestu.

Prvi naslov (VN Avstralije 1994) Dirka v Adelaidi sama po sebi sodi med Schumacherjeve črne trenutke, a po njej se je veselil svojega prvega naslova prvaka. Uspelo mu je z osmimi zmagami in točko prednosti pred Hillom. Ko je v 36. krogu oplazil zid, ga je Anglež napadel, a je namerno trčil vanj. Oba sta odstopila, FIA ni reagirala in Michaelov je bil prvi naslov. Posvetil ga je pokojnemu Senni. "Nisem pričakoval, da bom osvojil prvenstvo. Mislil sem, da ga bo Ayrton. Ta naslov bi rad podaril njemu," je dejal po tisti dirki.

S 16. mesta do 16. zmage (VN Belgije 1995) Po nesreči na treningu je štartal s 16. mesta, a Spa je bilo njegovo dirkališče. Ko je po štartu začelo deževati, je bil kaj hitro na tretjem mestu. Ostal je na gumah za suho stezo, Hill je menjal za tiste za dež. Anglež je bil hitrejši, a se je Nemec agresivno branil. Dirkala sta kolo ob kolesu, večkrat sta se dotaknila. V spremenljivih razmerah je navsezadnje Michael prišel do svoje 16. zmage.

Prehitevanje za učbenike (VN Evrope 1995) Na rahlo mokri stezi si je Jean Alesi (Ferrari) pred tekmeci na pnevmatikah "intermediate" pridirkal 28 sekund prednosti. A Schumacher se ni predal. Ko je zamenjal pnevmatike, se je z najhitrejšimi krogi začel približevati Francozu. Dva kroga pred ciljem ga je v zadnji šikani napadel in prehitel kar po zunanji liniji. S to zmago je prednost pred Hillom, ki je odstopil, povišal na 27 točk.

Drugi naslov (VN Pacifika 1995) Da je res najhitrejši dirkač v krogu pred in krogu po postanku je dokazal na odločilni dirki sezone 1995. Čeprav je bil njegov postanek nekaj desetink počasnejši od tistega Davida Coultharda (Williams), ga je za osmo sezonsko zmago prehitel in zmagal. Tako je drugi naslov osvojil dve dirki pred koncem prvenstva. "Čudovit občutek je, ko naslov osvojiš na tak način. Ekipa je tekom leta opravila fantastično delo."

Prva zmaga s Ferrarijem (VN Španije 1996) Na kvalifikacijah je bil sekundo za Williamsoma, a možno deževje je v nedeljo strnilo konkurenco. Po slabšem štartu je bil Nemec sicer le sedmi, a je z nekaj izjemnimi prehitevanji v 12. krogu že vodil. Nizal je najhitrejše kroge na dirki (na koncu je bil njegov najhitrejši kar 2,2 sekunde hitrejši od najhitrejšega od tekmecev) in tako na svoji sedmi dirki s Ferrarijem prvič zmagal - 45 sekund pred Alesijem (Benetton).

Trije postanki za zmago (VN Madžarske 1998) Schumacher je brezhibno dirkal, Jean Todt in Ross Brawn pa sta izbrala pravo taktiko. Ker niso mogli blizu McLarnoma, so se odločili, da namesto dveh opravijo kar tri postanke. "Nisem bil prepričan, če bo to delovalo. Po drugem postanku sem imel pred sabo prazno stezo in sem lahko dirkal na limitu." Tako je bil mnogo hitrejši in na koncu tudi drugouvrščeni Coulthard (Williams) ni mogel verjeti, kaj se je zgodilo: "Neverjetno, da zmagaš s tremi postanki. Še vedno smo v šoku."

Vrnitev po poškodbi (VN Malezije 1999) Zlom noge mu je vzel možnost za prvi naslov s Ferrarijem. A ko se je tri mesece po nesreči vrnil, je bil takoj spet najhitrejši. Kvalifikacije je dobil s prednostjo sekunde. "Dirkal bom na polno, a če bo za mano Eddie Irvine, ga bom spustil predse." Za svojega ekipnega kolega je naredil še več. Na prvo mesto ga je pustil v tretjem krogu, nato pa za sabo zadrževal Häkkinena. "Je najboljša številka 1, a tudi najboljša številka 2," je po dirki dejal Irvine. Povsem izmučeni Häkkinen pa: "Tako težke dirke v življenju še nisem odpeljal."

Ne spreglejte