Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 5. 2009,
22.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 9. 5. 2009, 22.12

8 let

Vettel in Massa težja od obeh Brawnov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dvojici moštva Brawn GP Jensonu Buttonu in Rubensu Barrichellu, lahko na štartu nedeljske dirke za VN Španije v Barceloni obilico težav povzročita Sebastian Vettel in Felipe Massa.

Prav Brazilec Massa (Ferrari) lahko s pomočjo sistema KERS na štartu dirke v Barceloni nevarno ogrozi vodilno trojico, medtem ko bo tudi Sebastian Vettel peto preizkušnjo letošnjega svetovnega prvenstva formule ena začel s precej več goriva v svojem Red Bullu kot ga imata oba dirkača ekipe Brawn GP.

To pomeni, da bosta Vettel in Massa pred prvimi postanki v boksih ostala od dva do tri kroge dlje na stezi kot Button in Barrichello. "Slišal sem, da se s KERS-om pridobi okoli deset metrov prednosti od štarta do prvega ovinka. To je kar precej in zato tudi precejšen problem," je zadrego opisal vodilni dirkač prvenstva Button, ki si je v kvalifikacijah najboljši štartni položaj privozil prav v zadnjem poskusu. V svoj odločilni hitri krog se je namreč podal vsega dve sekundi pred iztekom časa namenjenega kvalifikacijam.

Pri Ferrariju so se v sobotnih kvalifikacijah spet nekoliko osmešili, privoščili so si namreč podobno napako kot na dirki za VN Malezije. Namesto Masse je bil tokrat "žrtev" Kimi Räikkönen, ki je zaradi slabe ocene časa v prvi etapi kvalifikacij obtičal na 16. mestu. "Zavedal sem se, da nisem odpeljal optimalnega kroga, tu smo bili namreč že precej boljši, vseeno pa sem misli, da je bilo dovolj za uvrstitev v drugi krog kvalifikacij. Naredili smo neumno napako in če želite, lahko zanjo krivite tudi mene," pa je po novi blamaži rdečih govoril Räikkönen. Ferrari tudi vztraja pri uporabi sistema KERS, ki jim je doslej z nezanesljivostjo povzročal kar nekaj težav, med drugim so ga morali z dirkalnikov celo odstraniti za dirko na Kitajskem.

Vseeno je Massa dokazal, da se Scuderia vendarle prebuja, medtem ko pri McLarnu razlogov za optimizem nimajo. Branilec naslova svetovnega prvaka Lewis Hamilton je v soboto zmogel šele 14. čas, še slabše a se je odrezal Heikki Kovalainen z 18. časom. "Vedeli smo, da do Španije še ne bomo imeli večjih izboljšav dirkalnika, zato tudi naši rezultati niso nobeno presenečenje," je povedal 24-letni Anglež, ki pa upanja na boljše čase še ni izgubil: "Do dirke v Monaku bi morali narediti večji napredek, kot smo ga doslej, a mislim, da zmagovati ne bomo sposobni vsaj do dirke za VN Velike Britanije naslednji mesec."

Najlažji dirkalnik bo v nedeljo imel dvakratni svetovni prvak Fernando Alonso (Renault), ki je v sobotnih kvalifikacijah sicer zasedel osmo mesto. Oviedčan pa bo na "domači" dirki v Kataloniji dirkal brez sistema KERS.

Vremenska napoved za nedeljo je zanimiva. Meteorologi napovedujejo delno oblačno vreme z najvišjimi temperaturami okoli 18 stopinj Celzija, možnost neviht pa naj bi bila dokaj velika. Dirka se bo začela ob 14. uri.

Ne spreglejte