Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 10. 2008,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 8. 10. 2008, 21.19

8 let

"Svetišče" Toyote pod goro Fudži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dirkališče Fudži je v sezoni 2007 kot prizorišče dirke za VN Japonske nadomestila med dirkači sila priljubljeno Suzuko.

Izjemna kulisa znamenite gore Fudži in dejstvo, da je pri več milijonov ameriških dolarjev vredni prenovi sodeloval nemški arhitekt Hermann Tilke, sta zagotovili, da tudi nova steza v koledarju formule ena ponuja ugodne razmere za vrhunsko dirkanje. Za prehitevanje, ta v sodobni formuli ena tako redek element, je še najprimernejši konec kar 1,5 kilometra dolge ravnine.

Steza Fudži je bila zgrajena leta 1966 v slogu klasičnih ameriških dirkališč, leta 1976 pa je že gostila dirko svetovnega prvenstva formule ena. Takratna dirka za VN Japonske je v spominu ostala zaradi napetega in izenačenega boja za naslov prvaka med Jamesom Huntom in Nikijem Laudo, a prvenstvo F1 je tam gostovalo le še leta 1977, nato pa se za 30 let poslovilo.

Leta 2000 je 93-odstotni delež dirkališča kupil japonski avtomobilski velikan Toyota, v naslednjih treh letih pa so se lotili temeljite prenove. Februarja leta 2005 je bilo dirkališče nared. Od sezone 2009 naprej se bosta kot gostiteljici VN Japonske izmenjevali dirkališči Fudži in Suzuka.

Na 4,5 kilometra dolgi stezi je Tilke v svojevrstnem slogu združil dolgo ravnino (ostanka originalne steze) z zanimivimi zavoji, moderno dirkaško prizorišče pa se tako zlahka kosa z Bahrajnom, Istanbulom in Šanghajem. Široke asfaltirane izletne cone so izboljšale varnost dirkačev, najmodernejšim standardom pa ustrezajo tudi "paddock" in tribune za gledalce. Teh na dan dirke pričakujejo okoli 110.000, cel dirkaški konec tedna pa naj bi privabil kar 220.000 ljudi.

Stopnja oprijema, obrabe pnevmatik in obrabe zavor je srednja, najdaljši odsek, ki ga dirkači prevozijo s polnim plinom pa traja 20 sekund. S polnim plinom prevozijo 53 odstotkov kroga. Lani smo o časih, ki jih bolidi formule ena dosegajo na japonskem dirkališču, lahko zgolj ugibali, za primerjavo pa smo dali rekord na prenovljeni stezi, ki ga je leta 2007 postavil Francoz Benoit Treluyer (Lola FN06-Toyota) v seriji Formula Nippon in znaša 1:25,525. Ta tudi po lanskem gostovanju formule ena ostaja nespremenjen, saj je najboljši čas z 1:28,193 postavil zmagovalec Lewis Hamilton, a vremenske razmere nikakor niso bile ugodne. Dirkače so namreč tako v sobotnih kvalifikacijah, kot na nedeljski dirki "prali" nalivi in tudi letos se vremenski scenarij lahko ponovi. V primeru lepega vremena, pa bo zanesljivo padel tudi rekord kroga.

Ne spreglejte