Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
1. 7. 2010,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 12.20

8 let

Se je Rossi že dogovoril z Ducatijem?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Devetkratni svetovni motociklistični prvak Valentino Rossi naj bi se z Ducatijem že dogovoril, da bo od prihodnje sezone naprej dirkal z rdečim Desmosedicijem.

Prestop leta naj bi bil potrjen med prihajajočim dirkaškim vikendom VN Katalonije v Barceloni. Pri italijanskem konstruktorju naj bi Rossi zamenjal Caseya Stonerja, ki je na poti k tovarniški Hondi. Valentinovo mesto pri tovarniški Yamahi pa naj bi zasedel Yamahin zasebnik Ben Spies. Ostaja samo še odprto vprašanje, kdo se bo moral posloviti pri tovarniški Hondi – ali Pedrosa ali Dovizioso. Pogodba z Ducatijem naj bi Rossiju v prihodnosti omogočila tudi testiranja s Ferrarijevim dirkalnikom in če bi se ponudila priložnost morebiti tudi dirkanje v svetovnem prvenstvu formule 1.

Bo odločilen denar?

In zakaj naj bi se tehtnica nagnila v Ducatijevo stran? Razlogov naj bi bilo več. Zdi se, da naj bi bil denar eden izmed ključnih faktorjev za Valentinovo odločitev, čeprav le iz načelnih razlogov. Po poročanju italijanskih medijev naj bi Ducati Rossiju ponudil 15 milijonov evrov letne plače in z dodatkom, da lahko v prihodnosti izkoristi opcijo prestopa v formulo 1 ali reli SP. Podobno vsoto naj bi aktualni MotoGP prvak dobival tudi pri Yamahi, a so Japonci Italijanu namignili, da mu nameravajo za sezono 2011 zaradi svetovne recesije plačo znižati. Rossi naj bi idejo pred časom razumevajoče sprejel in bil pripravljen na pogajanja, a naj bi si premislil, ko je izvedel, da bo Yamaha istočasno Jorgeju Lorenzu zvišala plačo. Če bodo hoteli Japonci obdržati Španca, ne bodo mogli ignorirati njegovih dosežkov, zato ga bodo morali ob morebitnem naslovu prvaka tudi finančno nagraditi (trenutno naj bi namreč bila njegova letna plača 10 mio manjša kot Rossijeva, torej 5 milijonov evrov). Rossi seveda nad takšnim scenarijem ne more biti navdušen, saj bo denar, ki bi ga podaril Yamahi, da bo lažje prebrodila finančno krizo, pravzaprav romal k Lorenzu. Yamaha je torej v velikem precepu: če ne bo dala povišice Lorenzu, bi ta znal zbežati h konkurenci. Lani ni veliko manjkalo, da bi prestopil prav k Ducatiju. Če pa mu bo povečala plačo, bi znal oditi Rossi.

Če gre Valentino, gre tudi ekipa

Kot je znano, je Valentino pred časom Yamahi postavil ultimat: Ali gre Lorenzo ali pa jaz? Sedaj ko ima Italijan zlomljeno nogo in je praktično izgubil prvenstvo, naslov pa bo skoraj gotovo pobral Lorenzo, so se možnosti za njegov odhod še povečale. Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je šef Yamahe Masao Furusawa, s katerim je imel Rossi dobre odnose, tik pred upokojitvijo. Jeziček na tehtnici pri Valentinovi odločitvi o prestopu k Ducatiju pa naj bi bilo Yamahino vztrajanje pri tem, da obdrži Lorenza. V njem očitno vidijo šampiona prihodnosti: Jorge je star 23 let, medtem ko je Valentino ‘že’ 31. Če bo Rossi prestopil k Ducatiju, bo z njim prestopila celotna ekipa mehanikov z Jeremyjem Burgessom na čelu. A poudarek je na če.

Tokrat naj bi šlo zares

Devetkratni svetovni prvak bo namreč iz številnih špekulacij na koncu iztržil največ. Morebiti si skuša z Ducatijevo ponudbo le izboljšati pogajalsko pozicijo pri Yamahi za sezono 2011 in naprej, morebiti pa bo resnično prestopil k italijanskemu konstruktorju. Kdo bi vedel? Ostanejo nam samo ugibanja. Če gre verjeti italijanskim medijem, naj bi tokrat šlo zares. Rossi je Ducati enkrat že zavrnil in sicer leta 2003, ko je kot svetovni prvak zapustil Hondo in se preselil k Yamahi, ki je v tisti sezoni osvojila ene same stopničke. Po prihodu Rossija je sledila neverjetna transformacija moštva. Valentino je z M1 zmagal že na prvi dirki in še isto leto osvojil naslov svetovnega prvaka, prvega za Yamaho po letu 1992, ko je triumfiral Wayne Rainey. Se podobna zgodba obeta pri Ducatiju? Bo Rossijeva prihodnost rdeča, najprej na dveh kolesih, nato še na štirih? Na vsa ta vprašanja bomo verjetno prav kmalu dobili odgovore.

Ne spreglejte