Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
29. 11. 2011,
18.15

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 11. 2011, 18.15

8 let, 5 mesecev

Red Bull po popolni sezoni: Lahko smo še boljši

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Red Bull in Sebastian Vettel sta drugo sezono zapored prvaka. "Osvojiti 650 točk je neverjeten dosežek," pove Christian Horner in napove: "Lahko se še izboljšamo."

Sezona 2011 je končana. Niz člankov s pregledom minulega prvenstva, izjavami glavnih akterjev in pogledom v sezono 2012 začenjamo s prvaki. Red Bull Renault je drugo sezono zapored osvojil konstruktorski naslov in s Sebastianom Vettlom naslov med dirkači. Če je bila lani sezona neodločena vse do zadnje dirke, so letos naslova potrdili že na začetku jeseni. Njihova premoč – v prvi vrsti posledica zelo zanesljivega dirkalnika in zaradi najboljše aerodinamike tudi najhitrejšega – je bila več kot očitna. Vettel je zbral 122 točk več od najbližnjega zasledovalca Jensona Buttna (McLaren). Za primerjavo: lani je naslov osvojil s štirimi točkami prednosti. Če je Mark Webber nazadoval, je Vettel še napredoval. Z enim samim odstopom, 11 zmagami in 15. najboljšimi štartnimi položaji je postal najbolj zanesljiv dirkač v karavani. Pa ima vsega 25 let. Tako je letos zbral kar 136 točk več kot lani.

Za naslednje leto večjih tehničnih sprememb ni predvidenih, FIA pa ukinja izpušni difuzor, ki ga je Red Bull razvil do popolnosti. Ekipa tehničnega direktorja Adriana Neweyja naj tako v sezono 2012 ne bi šla s prednostjo. Tako se vsaj nadejajo tekmeci. Vodja "bikov", Christian Horner, pa je prepričan, da lahko ohranijo dominanco oziroma so lahko še boljši: "Ta naslov, ubranitev naslova, je poseben prav zato, ker nam nasproti stoji tako močna konkurenca. Mislim, da smo bili v vseh elementih v sezoni 2011 še boljši kot v 2010. Prepričan pa sem, da se lahko še izboljšamo. Ekipa ostaja zelo motivirana." Horner se zaveda, da konkurenca tekom zime ne bo počivala. "Nič nimamo zagotovljenega. Še naprej bomo garali. Upam, da bo RB8 v Melbournu naslednjo pomlad konkurenčen."

Horner pritrjuje, da je bila sezona 2011 popolna, da so naslov ubranili še bolj prepričljivo, kot so osvojili prvega. Kako jim uspeva? "Ekipa se je razvila. Na vseh področjih smo boljši. Na primer pri vzdržljivosti dirkalnika. Še v Braziliji smo kljub težavam končali dirko. Imeli smo še predrto pnevmatiko v Abu Dabiju, sicer pa vso sezono povsem vzdržljiv dirkalnik. To je fenomenalen dosežek. Osvojiti 650 točk v konstruktorskem seštevku je neverjeten dosežek. Upam, da lahko to še nadgradimo in to že v naslednji sezoni." Ključen je dizajn dirkalnika. Ta je produkt Adriana Neweyja. "Čakajo nas novi izzivi. Povsem drugačen bo izpuh. Adrian svoje dizajne razvija do zadnjega trenutka. Prepričan sem, da nas tudi v 2012 ne bo pustil na cedilu," dodaja Horner.

Vettlove superiornosti Hornerju ni treba posebej razlagati. Kar pa se tiče Webbra, ki je letos zmagal le enkrat, pa pravi, da bo naslednje leto gotovo boljši. "Seb je letos dirkal na tako visokem nivoju, da se je Mark s tem težko soočal. Moral se je boriti proti ekipnemu kolegu, ki je bil v fenomenalni formi, a nedeljska zmaga mu bo dala potrebne samozavesti. To je bila njegova prva zmaga po lanski Madžarski. V seštevku je končal na tretjem mestu. Upam, da se pozimi spočije, napolni baterije in se leta 2012 vrne močnejši." Horner je prepričan, da imajo najboljšo možno dirkaško postavo: "Odličen par sta. Navdušen sem, da bosta z nami tudi v naslednji sezoni." Letošnja zanje pravzaprav še ni končana: čez dober teden Hornerja in Vettla čaka Fiina gala, ko bosta prejela pokala za naslova prvaka.

Ne spreglejte