Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
3. 7. 2022,
18.22

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Natisni članek

Sebastian Vettel Red Bull Racing Max Verstappen Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Silverstone Formula 1

Nedelja, 3. 7. 2022, 18.22

1 leto, 9 mesecev

VN Velike Britanije

Na štartu brutalna nesreča, nato "milijon" prehitevanj in prva zmaga Sainza

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

3

Silverstone Džov | Brutalna nesreča Guanjuja Džova v prvem zavoju. Drsel je obrnjen na glavo in skoraj poletel na tribuno. | Foto Reuters

Brutalna nesreča Guanjuja Džova v prvem zavoju. Drsel je obrnjen na glavo in skoraj poletel na tribuno.

Foto: Reuters

Silverstone 2022 bo šel v zgodovino. Dirka leta. Številna prehitevanja v zadnjih krogih za mesta od ena do osem. Prvič v karieri je zmagal Carlos Sainz, Sergio Perez se je s 16. prebil na drugo mesto, Lewis Hamilton je bil v igri za zmago, a na koncu tretji. Charles Leclerc po novi taktični napaki Ferrarija četrti, Max Verstappen z okvarjenim dirkalnikom samo sedmi. Prve točke v karieri za Micka Schumacherja.

Silverstone Sainz Verstappen
Sportal Deževna loterija za prvi najboljši štartni položaj Carlosa Sainza

Prva zmaga v formuli 1 za Carlosa Sainza. Na njegovi 150. dirki. | Foto: Reuters Prva zmaga v formuli 1 za Carlosa Sainza. Na njegovi 150. dirki. Foto: Reuters Na svoji 150. dirki v formuli 1 je prvo zmago dosegel Carlos Sainz ml. (Ferrari). Pa ga je v uvodnem delu dirke prehitel Max Verstappen (Red Bull), pozneje pa ni mogel slediti niti Lewisu Hamiltonu (Mercedes) in iz boksov so ukazali, da mora predse spustiti Charlesa Leclerca (Ferrari). To je tudi storil, a 12 krogov pred ciljem je na stezo zapeljal varnostni avto (Esteban Ocon je na nevarnem mestu parkiral pokvarjenega Alpina) in tekmeci so bili spet drug za drugim. Takrat vodilni Leclerc kot edini ni zapeljal na dodatni postanek in zato po umiku varnostnega avtomobila Sainza ni mogel zadržati za sabo. "Ne vem, kaj naj rečem. Neverjetno. Ne bi si mogel želeti več. Izjemna dirka, izjemen konec tedna," ni našel pravih besed Španec. "V prvem delu dirke sem imel težave s stabilnostjo dirkalnika. V zaključku pa sem po varnostnem avtomobilu izkoristil priložnost za zmago."

Španska himna je igrala prvič po 11 letih. Zadnji Španec z zmago Fernando Alonso 2013. | Foto: Reuters Španska himna je igrala prvič po 11 letih. Zadnji Španec z zmago Fernando Alonso 2013. Foto: Reuters

VN Velike Britanije, končni vrstni red:

1. Carlos Sainz (Ferrari)

2. Sergio Perez (Red Bull) +3,8
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +6,2
4. Charles Leclerc (Ferrari) +8,5
5. Fernando Alonso (Alpine) +9,5
6. Lando Norris (McLaren) +11,9
7. Max Verstappen (Red Bull) +18,7
8. Mick Schumacher (Haas) +18,9
9. Sebastian Vettel (Aston Martin) +22,3
10. Kevin Magnussen (Haas) +24,5
11. Lance Stroll (Aston Martin) +26,1
12. Nicholas Latifi (Williams) +32,5
13. Daniel Ricciardo (Mclaren) +32,8
14. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +40,9
Odstop: Esteban Ocon (Alpine), Pierre Gasly (Alpha Tauri), Valtteri Bottas (Alfa Romeo), George Russell (Mercedes), Guanju Džov (Alfa Romeo), Alex Albon (Williams)

Ne le Sainz, glede na razplet sezone je lahko s tretjim mestom in konkurenčnostjo prvič v sezoni zadovoljen tudi Hamilton. | Foto: Reuters Ne le Sainz, glede na razplet sezone je lahko s tretjim mestom in konkurenčnostjo prvič v sezoni zadovoljen tudi Hamilton. Foto: Reuters V zadnjih krogih pa za Sainzom epski dvoboji. V enem trenutku sta Leclerc in Sergio Perez (Red Bull) vozila kolo ob kolesu, oba pa je po zunanji liniji prehitel Hamilton. A že dva zavoja pozneje je bil Britanec znova za obema. Prehitevanja so si sledila do predzadnjega kroga. Na koncu drugo mesto za Pereza in tretje za Hamiltona. Mehičan je bil po trčenju z Leclercom na začetku dirke in postanku zaradi poškodovanega dirkalnika samo 16. A je izkoristil težave tekmecev in varnostni avtomobil ter se prebil nazaj v ospredje. Sedemkratni svetovni prvak pa je bil sredi dirke celo v igri za zmago, ko je bil brez postanka 18 sekund pred Ferrarijema in tudi s starejšimi pnevmatikami enako hiter. Mercedes je bil prvič v sezoni konkurenčen. Hamilton je odpeljal tudi najhitrejši krog na dirki in tako dobil dodatno točko.

Razočaranje Leclerca in Verstappna, veselje za Schumacherja

Verstappen najprej v boju za zmago, na koncu s poškodovanim dirkalnikom nekonkurenčen in samo sedmi. | Foto: Reuters Verstappen najprej v boju za zmago, na koncu s poškodovanim dirkalnikom nekonkurenčen in samo sedmi. Foto: Reuters Razočaranje pa za oba tekmeca za prvaka. Leclerc torej po novi taktični napaki Ferrarijevega boksa samo četrti, vodilni v prvenstvu Verstappen pa celo samo sedmi. Pa je v 10. krogu prevzel vodstvo. Le dva kroga pozneje pa povozil koščke karbona, ki so mu poškodovali nekaj na dirkalniku. Ni bilo kritično, a ni bi več dovolj hiter za boj za vrh. Na koncu sedmi, pri čemer je moral v zadnjih krogih odbijati napade Micka Schumacherja (Haas). Sin Michaela Schumacherja je z napadom poskusil še v zadnjem zavoju dirke, a bil na koncu presrečen tudi z osmim mestom. Te tri točke so njegove sploh prve v formuli 1.

Skupni seštevek (10/22):

1. Max Verstappen 181 točk

2. Sergio Perez 147
3. Charles Leclerc 138
4. Carlos Sainz 127
5. George Russell 111
6. Lewis Hamilton 93
7. Lando Norris 58
8. Valtteri Bottas 46

1. Red Bull 304 točke
2. Ferrari 228
3. Mercedes 188
4. McLaren 65
5. Alpine 57
6. Alfa Romeo 51

Džov drsel z dirkalnikom, obrnjenim na glavo, in skoraj poletel na tribuno

Silverstone Džov | Foto: Reuters Foto: Reuters Dirka je imela dva štarta, saj je bila že po nekaj sekundah po prvem prekinjena. In to za kar 55 minut. Prvi štart je dobil Verstappen, Hamilton pa je prišel na tretje mesto. Za najboljšimi pa brutalna nesreča. Pierry Gasly (Alpha Tauri) je trčil v Georga Russella (Mercedes), ta pa je zadel v Guanjuja Džova (Alfa Romeo). Tega je dvignilo v zrak in obrnilo na glavo. Dirkalnik je več sto metrov drsel z veliko hitrostjo po asfaltu, nato pa ga je na pesku še dvignilo v zrak in poletel je prek zaščitnih gum. Če tam ne bi bilo jeklene ograje, bi zletel med navijače na tribuno. Posnetka nesreče režija prenosa ni pokazala kar 25 minut. Dokler ni prišla informacija iz ekipe Alfa Romeo, da je s kitajskim dirkačem vse v redu. "Je pri zavesti, govori, ničesar nima zlomljenega. Glede na okoliščine je z njim kar dobro," so sporočili. Džova je rešil varnostni obroč halo nad kokpitom. 

Za njimi se je zgodila še ena nesreča več dirkačev (Vettel, Cunoda, Ocon in Albon), pri čemer jo je skupil Alex Albon (Williams). Sicer je sam izstopil iz dirkalnika, a moral pozneje vseeno na pregled v bolnišnico.

Tako grozljiva nesreča, da posnetka niso pokazali kar 25 minut. | Foto: Reuters Tako grozljiva nesreča, da posnetka niso pokazali kar 25 minut. Foto: Reuters

Prvenstvo je zdaj še bolj izenačeno in se z drugo od štirih julijskih dirk nadaljuje že naslednji konec tedna na avstrijskem Štajerskem. 

Kako se je razpletala dirka:

Cilj. Prva zmaga za Sainza. Schumacher je poskusil še v zadnjem zavoju, a ostal za Verstappnom. Max samo sedmi, Leclerc samo četrti, potem ko ob varnostnem avtomobilu kot edini od vodilnih ni menjal pnevmatik. Hamilton z najhitrejšim krogom na dirki in najboljšo dirko sezone. Bil je blizu zmagi.

Zadnji krog:
Sainz je pred prvo zmago v karieri. Na svoji 150. dirki.

Še 2 kroga: Schumacher za sedmo mesto napada Verstappna. Mladi Mick še nima točke.

Še 3 krogi: Hamilton mimo Leclerca na 3. mesto, zdaj Monačana ogroža že Alonso.

Še 4 krogi: 1. Sainz, 2. Perez +4, 3. Leclerc, 4. Hamilton, 5. Alonso, 6. Norris., 7. Verstappen, 8. Schumacher, 9. Vettel, 10. Magnussen.

Še 6 krogov: Troboj Leclerc, Perez, Hamilton. Več prehitevanj! Prehitevanja sezone! Perez in Leclerc sta vozila kolo ob kolesu, pa je oba prehitel Hamilton. A nato je Perez skočil naprej in mimo Hamiltona ponovno Leclerc.

Še 8 krogov: Sainz že beži Leclercu, ki ima stare gume. Hamilton napada Pereza.

Še 10 krogov: Leteči štart. Ferrarija kolo ob kolesu! Sainz mimo Leclerca, Perez pa mimo Hamiltona.

Še 10 krogov (varnostni avto): 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Hamilton, 4. Perez, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Vettel, 8. Magnussen, 9. Verstappen, 10. Schumacher.

Še 11 krogov (varnostni avto): Leclerc ni šel na dodaten postanek, Sainz, Hamilton, Perez bodo imeli za njim nove mehke pnevmatike. 

40. krog: Okvara na Oconovem dirkalniku. Mimo njega Verstappen, Schumacher in preostali. Ocon je pokvarjen dirkalnik parkiral na nevarnem mestu in zato varnostni avtomobil. Številni peljejo na dodaten postanek v bokse.

37. krog: Verstappen ima težave z dirkalnikom. Zdaj ga je za osmo mesto prehitel Ocon.

36. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Hamilton +6, 4. Perez, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Vettel, 8. Verstappen, 9. Ocon, 10. Schumacher.

34. krog: Končno prvi postanek za Hamiltona. Počasen. Izgubil je dobro sekundo. Vrača se na tretje mesto. Je tri sekunde za Ferrarijema.

31. krog: Sainz ne more slediti Hamiltonu in Ferrari menja mesti – Leclerc na drugo mesto. Zaostanek 18,5 sekunde. Hamilton za postanek potrebuje 19 sekund. Tesno bo!

30. krog: 1. Hamilton, 2. Sainz +18, 3. Leclerc, 4. Norris, 5. Alonso, 6. PErez, 7. Vettel, 8. Verstappen, 9. Latifi, 10. Ocon.

28. krog: Verstappen javlja, da nima oprijema na zadaj ne spredaj. Na osmem mestu ne more slediti niti Vettlu.

25. krog: Prvi postanek za Leclerca. Hamilton nadaljuje, bil je le sekundo za njim. Charles se je vrnil za Sainza. Nov vodilni na dirki Hamilton, a še brez postanka. Sporoča, da mu pnevmatike še dobro delujejo.

24. krog: Že drugi postanek za Verstappna. Zadnje kroge na šestem mestu sicer ni veliko izgubljal.

23. krog: Mercedes je prvič letos konkurenčen. Hamilton nov najhitrejši krog na dirki, samo še dve sekundi za Leclercom.

21. krog: Na prvi postanek pelje Sainz. Leclerc ima zdaj le prosto pot pred sabo.

20. krog: 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Hamilton, 4. Norris, 5. Alonso, 6. Verstappen, 7. Ocon, 8. Perez, 9. Ricciardo, 10. Magnussen.

19. krog: Leclerc želi mimo Sainza, a ne dobi pomoči ekipnih ukazov. Medtem je Hamilton vse bliže. Samo še 3,2 sekunde zaostanka.

16. krog: Najhitrejši krog na dirki Hamiltona. Na tretjem mestu zaostaja samo 4,5 sekunde.

16. krog: 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Hamilton, 4. Norris, 5. Alonso, 6. Verstappen, 7. Ocon, 8. Latifi, 9. Bottas, 10. Ricciardo.

15. krog: Maxu so potrdili, da je nekaj poškodovanega na dirkalniku, a ni kritično. Lahko nadaljuje, a ne bo tako hiter.

14. krog: Še vedno težave za Verstappna. Očitno ni šlo le za pnevmatiko, da je zlomljenega še kaj na zadnjem vpetju.

12. krog: Nova drama. Verstappen je povozil koščke karbona. Mimo njega Sainz. Max zato pelje v bokse na predčasen postanek. Veliko sicer ni izgubil, saj se je zgodilo le dva zavoja pred boksi.

10. krog: Napaka Sainza. Zaneslo ga je v enem od zavojev, zapeljal je zunaj proge in izgubil vodstvo. Nov vodilni Verstappen.

10. krog: 1. Sainz, 2. Verstappen, 3. Leclerc, 4. Hamilton, 5. Norris, 6. Alonso, 7. Gasly, 8. Cunoda, 9, Ocon, 10. Latifi.

8. krog: Prvi trije - Sainz, Verstappen, Leclerc – v razmaku vsega dveh sekund.

6. krog: Hamilton je prehitel Norrisa in je zdaj četrti.

6. krog: Perez je moral v bokse, saj je imel po trku z Leclercom poškodovan dirkalnik. Zato je zdrsnil na 17. mesto.

4. krog: 1. Sainz, 2. Verstappen, 3. Leclerc, 4. Perez, 5. Norris, 6. Hamilton, 7. Gasly, 8. Alonso, 9. Cunoda, 10. Latifi.

Štart! Izjemno razburljivi uvodni zavoji. Sainz in Verstappen kolo ob kolesu. Leclerc in Perez sta rahlo zadela. Norris je prišel pred Hamiltona.

Po 55 minutah se dirkači vračajo na stezo. Krog za ogrevanje pred ponovljenim štartom.

Rdeča zastava. Nov štart dirke ob 16.56.

Rdeča zastava. Zadnja informacija iz Alfe o Džovu: "Je pri zavesti, govori, ničesar nima zlomljenega.
Glede na okoliščine je z njim kar dobro."

Ker niso odpeljali prvega kroga, bo ponovni štart z vrstnim redom kvalifikacij: 1. Sainz, 2. Verstappen, 3. Leclerc, 4. Perez, 5. Hamilton, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Latifi, 9. Gasly, 10. Bottas, 11. Cunoda, 12. Ricciardo, 13. Ocon, 14. Magnussen, 15. Vettel, 16. Schumacher, 17. Stroll. Odstopili: Russell, Džov, Albon.

Rdeča zastava. Po 25 minutah postanek nesreče. Zdaj, ko je jasno, da s Kitajcem ni hujšega. Njegov dirkalnik je katapultiralo in več sto metrov je drsel obrnjen na glavo pri veliki hitrosti. Nato ga je v peščeni coni še dvignilo v zrak in poletel je prek zaščitnih gum.

Rdeča zastava. Džov je pri zavesti, odpeljali so ga v zdravniški center. Bil je na nosilih, a iz Alfe Romeo sporočajo, da je v redu. Pred prvim ovinkom je Gasly trčil v Russela, ta je nato zadel v Džova in Kitajčev dirkalnikov je obrnilo.

Rdeča zastava: 1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Hamilton, 4. Leclerc, 5. Alonso, 6. Perez, 7. Norris, 8. LAtifi, 9. Bottas, 10. Ricciardo.

Rdeča zastava. Zdravniška ekipa je že na prizorišču nesreče. Da iz dirkalnika rešijo Džova. Posnetkov v prenosu ne kažejo.

1. krog: Enega od voznikov je obrnilo na streho dirkalnika in je z veliko hitrostjo drsel po asfaltu. Niso še pokazali ponovljenega posnetka. Očitno gre za Džova. Odstop tudi za Russella in Albona. S poškodovanim dirkalnikom tudi Ocon in Cunoda.

Štart. Verstappen je prehitel Sainza, Hamilton pa je s petega prišel na tretje mesto. V ozadju pa nesreča več dirkačev, med njimi je Russell. Rdeča zastava. Prekinitev dirke. Dirkači peljejo v bokse.

Krog za ogrevanje.
V prvih dveh vrstah vozniki Ferrarija in Red Bulla.

Še 5 minut do štarta. Steza je suha. V SIlverstonu je nekaj sonca in nekaj oblakov.

Še 15 minut do štarta desete dirke sezone. Nanj v Silverstonu težko čakajo tudi znani obrazi, med njimi Tom Cruise.

Silverstone Sainz Ferrari
Sportal Moker Silverstone, le dve desetinki med najhitrejšimi štirimi
Silverstone Verstappen
Sportal Verstappen še ne slavi, Leclerc se še ne predaja
Ne spreglejte