Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2016,
16.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Porsche 24 ur Le Mansa

Nedelja, 19. 6. 2016, 16.31

6 let, 7 mesecev

24 ur Le Mansa

Porsche izkoristil okvaro Toyote in dobil dramo v Le Mansu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Porsche 24 ur Le Mans | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Na tradicionalni dirki 24 ur le Mansa je slavila ekipa Porscheja, ki je do uspeha prišla po dramatični končnici, saj je dotlej vodilnim tekmecem pri Toyoti dirkalnik odpovedal le tri minute pred koncem dirke.

Za Porsche je bila zmaga na letošnji izvedbi Le Mansa že 18., zagotovo pa ena najbolj razburljivih doslej. Toyota z voznikom Kazukijem Nakajimo je, potem ko je bila zmaga japonske ekipe že skorajda zanesljiva, odpovedala le nekaj minut pred koncem.

Ko tik pred koncem odpove tehnika

Toyota je imela več kot 90 sekund naskoka pred tekmeci, toda pet minut pred koncem je odpovedala tehnika. Dirkalnik je začel izgubljati hitrost in se na ciljni ravnini nato skoraj popolnoma ustavil, tekmeci pa so zapeljali mimo njega.

V vodstvo se je tako prebil Neel Jani, ki je z dirkalnikom Porsche 919 Hybrid prvi prečkal ciljno črto. Njegova sovoznika v nepričakovano zmagovitem avtu sta bila še Romain Dumas in Marc Lieb.

V 84. izvedbi dirke, ki si jo je ogledalo več kot 230.000 navijačev, je bila za Toyoto slaba tolažba drugo mesto njene druge posadke, cilj je prečkal Stephane Sarrazin, medtem ko je bila tretja posadka Audija.

30-krat so se zamenjalo v vodstvu

Letošnja izvedba dirke z dramatičnim koncem - pri Toyoti so ga pospremili s tvitom "z zlomljenim srcem" - se je tudi začela razburljivo. Zaradi močnega dežja so dirkači startali za varnostnim avtomobilom, ki se je umaknil po sedmih krogih, pozneje pa so se posadke v vodstvu zamenjale kar 30-krat, v zadnjem delu pa so bili v ospredju dirkači Toyote in Porscheja.

Ni verjel, da jim lahko uspe

"Nisem več verjel, da še lahko zmagamo," je priznal Marc Lieb. "Presrečen sem, nimam besed. Seveda je to izpolnitev sanj, težko najdem prave besede," pa ga je dopolnil Dumas.

Kazuki Nakajima je bil pred zmago, a mu je pet minut pred koncem odpovedala tehnika. Nesrečna posadka Toyote pa je celo zpadla iz seštevka celotne dirke. | Foto: Guliverimage/Getty Images Kazuki Nakajima je bil pred zmago, a mu je pet minut pred koncem odpovedala tehnika. Nesrečna posadka Toyote pa je celo zpadla iz seštevka celotne dirke. Foto: Guliverimage/Getty Images

Izpadli iz seštevka

Za nameček pa je nesrečna posadka Toyote izpadla celo iz seštevka celotne dirke, čeprav je pred tem prevozila 383 krogov in več kot 5000 kilometrov. Zaradi okvarjenega dirkalnika so namreč prepočasi prevozili zadnji krog, kar jim po pravilih ni prineslo uvrstitve.

Izidi:

1. Dumas-Jani-Lieb (Fra/Švi/Nem/Porsche 919 Hybrid)            384 krogov

2. Sarrazin-Conway-Kobayashi (Fra/VBr/Jap/Toyota TS050 Hybrid) + 3 krogi

3. Duval-Jarvis-di Grassi (Fra/VBr/Bra/Audi R18)                12 krogov

4. Treluyer-Fässler-Lotterer (Fra/Švi/Nem/Audi R18)             17 krogov

5. Lapierre-Richelmi-Menezes (Fra/Mon/ZDA/Alpine-Nissan)        27 krogov

Ne spreglejte