Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
19.26

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

formula1

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 19.26

2 leti, 5 mesecev

šest kratkih dirk

Novost v F1 bodo že v prihodnji sezoni precej razširili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
formula 1 Turčija | Sistem kratkih kvalifikacijskih dirk bo v sezoni 2022 na sporedu na šestih preizkušnjah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.  | Foto Reuters

Sistem kratkih kvalifikacijskih dirk bo v sezoni 2022 na sporedu na šestih preizkušnjah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: Reuters

V svetovnem prvenstvu formule 1 bodo v bližnji prihodnosti precej razširili novost, ki so jo uvedli letos. Sistem kratkih kvalifikacijskih dirk bo v sezoni 2022 na sporedu na šestih preizkušnjah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodatno bodo izpilili ta kvalifikacijski sistem, da bi bil še bolj zanimiv. Najverjetneje bo to povečan nabor točk, morda celo do tretjine tistih, ki jih potem dirkači dobijo na nedeljski preizkušnji.

AFP je poročala, da je spremembo oziroma povečanje takšnih kvalifikacijskih dirk potrdil izvršni direktor tekmovanja Ross Brawn. V tej sezoni so ta sistem preizkusili na dveh velikih nagradah, v Silverstonu in Monzi. Tretja pa bo na vrsti na brazilski dirki konec novembra.

Po tem novem sistemu dirkači namesto klasičnih kvalifikacij v soboto vozijo kratko, 100 krogov dolgo dirko. Izidi te pa potem odločajo o vrstnem redu na startu za nedeljsko "pravo" dirko, obenem pa prvim trem prinašajo še dodatne točke v SP.

Prvi sprint je letos dobil vodilni v seštevku sezone Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), drugega v Italiji pa Mercedesov finski voznik Valteri Bottas.

"Načeloma smo se dogovorili z moštvi, da bo naslednje leto takšnih dirk šest," je dejal Brawn in dodal, da razmišljajo tudi o tem, kako bi dodatno izpilili ta kvalifikacijski sistem, da bi bil še bolj zanimiv.  | Foto: Getty Images "Načeloma smo se dogovorili z moštvi, da bo naslednje leto takšnih dirk šest," je dejal Brawn in dodal, da razmišljajo tudi o tem, kako bi dodatno izpilili ta kvalifikacijski sistem, da bi bil še bolj zanimiv. Foto: Getty Images

Razmišljajo o izpopolnitvi sistema

"Načeloma smo se dogovorili z moštvi, da bo naslednje leto takšnih dirk šest," je dejal Brawn in dodal, da razmišljajo tudi o tem, kako bi dodatno izpilili ta kvalifikacijski sistem, da bi bil še bolj zanimiv. Najverjetneje bo to povečan nabor točk, morda celo do tretjine tistih, ki jih potem dirkači dobijo na nedeljski preizkušnji. Obeta se tudi sprememba imena.

"Vsi jo imenujemo dirka. Če nekaj hodi kot raca in se oglaša kot raca, je pač raca. Glede imena nas čaka še nekaj dela," je pojasnil Brawn na spletni novinarski konferenci.

Povedal je, da je bil letos dober tudi odziv navijačev, ki so novost lepo sprejeli. Novi kvalifikacijski sistem je všeč predvsem mlajšim gledalcem in tistim, ki formulo 1 spremljajo manj zagreto, je še pojasnil Brawn. "Tisti najbolj zagrizeni pa še niso povsem prepričani. A tudi oni jih gledajo, ne ugasnejo televizije," je glede prihodnosti novega sistema optimističen Brawn.

F1 VN Turčije Istanbul
Sportal Na VN Savdske Arabije bodo polne tribune
Ne spreglejte