Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
28. 11. 2011,
9.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 11. 2011, 9.09

8 let, 5 mesecev

Najboljši ne menjajo dirkačev, prvi novinec Pic

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Izzivalci Sebastiana Vettla bodo v sezoni 2012 ostali isti. Najboljše ekipe dirkaške postave ne menjajo. Rokada se obeta pri Renaultu. Prvi potrjeni novinec pa je Charles Pic.

Pri najboljših brez sprememb

Sezona 2011 je končana. Še nikoli tako pozno. Pred ekipami sta vsega dobra dva meseca do prvih testiranj za naslednje prvenstvo. Medtem ko bodo inženirji delali na novih dirkalnikih, morajo šefi moštev zapolniti zadnje proste kokpite. V četverici največjih ekip ne bo sprememb. Sebastian Vettel ima pogodbo z Red Bullom do leta 2016, Mark Webber le še za naslednjo sezono. Vodja moštva Christian Horner je prepričan, da imajo najboljšo možno dirkaško postavo: "Odličen par sta. Navdušen sem, da bosta z nami tudi v naslednji sezoni." Verjame, da bo Webber na krilih zmage na zadnji dirki v 2012 dirkal bolje kot letos, da bo Vettel znova prvi favorit za naslov pa tako ali tako nihče ne dvomi.

Dirkalnik inženirskega veleuma Adriana Neweyja bo tudi v naslednji sezoni težko premagati. Največja tekmeca bosta McLaren in Ferrari oziroma Jenson Button, Lewis Hamilton in Fernando Alonso. A da bi lahko premagali Vettla, bodo morali imeti vsaj enakopraven dirkalnik že od prve dirke naprej, kar jim v zadnjih dveh sezonah ni uspelo. Alonso bo še nekaj sezon prvi dirkač poskočnega konjiča, Felipe Massa pa gre v svojo bržkone zadnjo sezono pri rdečih (letos ni bil boljši kot peti). Pri srebrnih je primat številke 1 prevzel Button, ki je pred kratkim podpisal večletno pogodbo. Hamilton je hitrejši, a premalo konstanten. Ima še enoletno pogodbo, a če ne bo konkurenčen za naslov lahko obupa nad ekipo.

V zadnje leto svoje pogodbe vstopa tudi 43-letni Michael Schumacher. Če Mercedes tudi v tretjem poizkusu ne bo konkurenčen, bo to zadnja sezona sedemkratnega prvaka. Nico Rosberg je prihodnost ekipe - ima še dveletno pogodbo.

Za Renault (Lotus) sedem kandidatov

Povsem odprta je dirkaška postava za sezono 2012 pri ekipi Renault oziroma Lotus, kot se bo imenovala naslednje leto. Robertu Kubici se izteka pogodba, Vitalij Petrov ni zadovoljil. "Kimi je mogoč scenarij. Toda spisek kandidatov je dolg in nekateri vozniki imajo pogodbe z drugimi moštvi," o svoji dirkaški zasedbi pove vodja ekipe, Eric Boullier. Na seznamu želja so Kimi Räikkönen, Romain Grosjean, Bruno Senna, Adrian Sutil in Heikki Kovalainen. "Pripravili smo nekaj scenarijev, odločitev pa bo znana najkasneje prihodnji vikend," dodaja Boullier, ki je že zavrnil Rubensa Barrichella.

Izpostavimo še: Force India bo drugega dirkača obelodanila okoli 15. decembra, to naj bi postal Nico Hülkenberg; Toro Rosso izbira med štiri dirkači; Williams se očitno ne bo uspel dogovoriti z Räikkönenom in tako sta rezervni opciji Sutil in mladi finski up Valtteri Bottas; da se pri 41-letih s Hispanio vrača Pedro de la Rosa pa že vemo.

Pic prvi potrjeni novinec za 2012

Francoz Charles Pic, ki je zadnji dve sezoni povprečno nastopal v seriji GP2 (lani 10. v skupnem seštevku, letos pa četrti), bo debitiral pri 22 letih. Podpisal je za Virgin oziroma Marussio, kot se bo ekipa uradno imenovala od prvega januarja naprej. V najslabši ekipi letošnje sezone (osvojili niso niti točke) bo zamenjal Belgijca Jeroma d'Ambrosia, ki po eni sami sezoni brez vidnejšega dosežka končuje kariero voznika formule 1. Bolj izkušeni Kanadčan Robert Wickens, ki je letos osvojil formulo renault 3.5, je tako vnovič izvisel za redni sedež v tem elitnem dirkaškem tekmovanju.

"Zelo vesel sem, da bom korak v formulo 1 naredil z Marussio Virgin," je v "paddocku" dirkališča Carlos Pace v Interlagosu dejal Charles Pic. Pred 14 dnevi je z Virginom dirkal na testiranjih mladih dirkačev v Abu Dabiju, tako da podpis z moštvom ni presenečenje. "Kot dirkač si vedno prepričan, da si pripravljen na naslednjo priložnost, a testiranja v Abu Dabiju so bila težka. Ekipa mi je dala priložnost, da sem se naučil veliko novega. Očitno sem jih navdušil in jim dokazal, da sem pripravljen." Vodja ekipe John Booth je prepričan, da je Pic eden bolj talentiranih mladih dirkačev. Učil se bo lahko od bolj izkušenega ekipnega kolega Nemca Tona Glocka, ki ostaja v ekipi.

Ne spreglejte