Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 2. 2009,
19.02

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 7. 2. 2009, 19.02

8 let, 1 mesec

Na prvem preizkusu sezone najhitrejši Stoner

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na prvem merjenju moči v sezoni 2009 v MotoGP, na testiranjih v Sepangu, je najboljši čas postavil Casey Stoner z Ducatijem.

Avstralski dirkač je maksimum iz svojega motocikla Desmosedicija potegnil zadnji, tretji dan testov. Čas 2:01,043 je bil dosežen v zadnjem krogu od sobotnih 38. Stoner je vse tri dni tožil nad bolečinami v zapestju, ki ga je operiral novembra in zaradi njih svoje število odpeljanih krogov zmajšal na minimum. V treh dneh je zbral 101 krog, drugi Valentino Rossi 114, tretji Loris Capirossi pa kar 142. A tudi takšen pristop je bil učinkovit, saj je svetovnega prvaka ugnal za pičlih 0,094 sekunde. Sicer tudi Rossi ni dirkal povsem 100-odstotno fizično pripravljen, saj si je tik pred testiranji v bizarni nesreči na svojem domu porezal roko in nogo ter je v Sepang prišel z nekaj šivi.

Suzuki napovedal vrhunsko sezono

Največja osvežitev MotoGP pa je prav gotovo Suzuki, ki je uresničil smele napovedi in bil na prvem testu sezone konkurenčen Ducatiju in Yamahi, za nameček pa za seboj pustil Hondo. Loris Capirossi je bil vse tri dni med prvimi tremi in je z izboljšano verzijo GSV-R le za malo več kot dve desetinki zaostal za prvim Stonerjem. Dobro platformo za doseganje vrhunskih rezultatov je potrdil tudi Chris Vermeulen, ki se je gibal med četrtim in šestim mestom. Upati je, da bo svetlo moder motocikel izjemno hiter tudi med sezono in bomo lahko gledali četveroboj (Yamaha-Ducati-Suzuki-Honda) za zmage in za naslov svetovnega prvaka.

Zasebniki odlično

Odličen vtis je v Maleziji pustil tudi Yamahin zasebnik Colin Edwards, ki je zasedel četrto pozicijo in bil ne le boljši od moštvenega kolega Jamesa Toselanda, ki mu je pred sezono speljal šefa mehanikov, temveč tudi od drugega tovarniškega dirkača Jorgeja Lorenza (7. mesto). Njegov dosežek je veličasten tudi zaradi tega, ker je v četrtek novo Yamaho preizkusil prvič, na zadnjih lanskih testiranjih v Jerezu je namreč dirkal z lansko verzijo. Pohvaliti velja tudi Hondinega zasebnika Tonija Eliasa, ki je bil na peti poziciji najboljši Hondin dirkač. Španec je zasenčil oba Hondina tovarniška dirkača Andreo Doviziosa in Danija Pedroso. Res je, da je slednji dan pred koncem testiranjem odpotoval domov in da so dirkači prav zadnji dan občutno izboljšali svoje rekordne dosežke, zato so tri desetinke razlike med Eliasom in Pedroso relativne. Dani je za soboto načrtoval simulacijo dirke, a ker je zaradi hudih bolečin v levem kolenu lahko skupaj odpeljal le šest krogov, so se v ekipi odločili, da rajši konča teste in se posveti rehabilitaciji. Poškodbo je utrpel na lanski oktobrski VN Avstralije in bil decembra operiran, a očitno bo za popolno sanacijo potreben še čas. Podobno kot pri Stonerju.

Hayden razočaral

Dovizioso ni mogel odpeljati simulacije dirke, saj je moral reševati probleme z nastavitvami motocikla in se privajati na nove gume Bridgestone. Lani je namreč dirkal z Michelinkami. Prav tako Lorenzo, ki je navzlic temu opravil simulacijo dirke in zadnji dan testiranj uspel preseči probleme z zavorami, ki jih je imel v četrtek in petek. Največji razočaranji sta v Sepangu pripravila Ducatijev drugi tovarniški dirkač Nicky Hayden, ki se ni najbolje znašel na Desmosediciju. Američan je za svojim moštvenim kolegom Stonerjem zaostal nekaj manj kot sekundo in pol, kar vsekakor ni obetavno. Mnogi so se takoj spomnili na Marca Melandrija, ki je v lanski sezoni pri tovarniškem Ducatiju povsem pogorel. Tudi povratnik v MotoGP Sete Gibernau, ki bo v letošnji sezoni dirkal za zasebno Ducatijevo ekipo, je bil daleč od najhitrejših, zaostanek za Stonerjem: 1,684 sekunde.

1. marca spet skupaj

Dirkače MotoGP naslednja testiranja čakajo od 1. do 3. marca v Katarju, kjer bo 12. aprila tudi otvoritvena dirka sezone. Če se bodo podobno kot v Sepangu na prvih petih mestih znašli štirje različni motocikli, bodo oboževalci hitrosti na dveh kolesih zelo zelo zadovoljni.

Ne spreglejte