Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 8. 2013,
17.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 8. 2013, 17.28

7 let, 12 mesecev

McLarnu zrasli apetiti, merijo na stopničke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Eno najslavnejših moštev v formuli ena McLaren, ki se lahko pohvali z osmimi konstruktorskimi in dvanajstimi dirkaškimi naslovi, je v tej sezoni daleč od najboljših.

Spomin na praznovanje ob osvojitvi zadnjega naslova konstruktorskega prvaka je v Wokingu najbrž že povsem zbledel – to se je namreč zgodilo davnega leta 1998 –, je pa zato mnogo bolj svež spomin na leto 2008, ko je prvenstvo med dirkači z mclarnom osvojil Lewis Hamilton. Ta je lani zapustil moštvo, letos pa sta Jenson Button in Sergio Perez ekipi na enajstih dirkah priborila vsega 65 točk. Vseeno so zadnji dosežki, ko se je Button spet približal najboljšim (šesti v Nemčiji in Belgiji, sedmi na Madžarskem), Perez pa dodal točko ali dve (vsaj v Nemčiji in na Madžarskem z uvrstitvijo med najboljšo deseterico), ekipi dali nov zagon. Drugi del sezone 2013 naj bi bil zanje boljši. Vodja ekipe Martin Whitmarsh je v pogovoru za Autosport priznal, da so cilji McLarna letos skromni. "O prvenstvu ne moremo razmišljati, želimo pa si kakšen dober rezultat. Veseli nas, da napredujemo, v Belgiji smo bili enako hitri kot mercedesa in eden od red bullov, pa hitrejši od enega od ferrarijev," pravi in ohrabren s skokom na peto mesto v konstruktorskem prvenstvu poudarja: "Zdaj se moramo boriti za stopničke!"

Kljub novemu valu optimizma pa so se pri McLarnu že osredotočili na naslednjo sezono. V njihovi tovarni v Wokingu se posvečajo izključno razvoju dirkalnika za leto 2014, ki prinaša temeljne tehnološke spremembe, letošnji dirkalnik nadgrajujejo samo še na prizoriščih dirk letošnjega svetovnega prvenstva. "Za voznike je to zagotovo težava, saj ob petkih in sobotah preizkušamo aerodinamične elemente, kar seveda ni najboljši način priprave na dirko," priznava Whitmarsh.

Zanimivo bo videti, kako se bo McLarnu izšlo v Monzi (8. septembra). Kako bo delna ustavitev razvoja letošnjega dirkalnika vplivala na izpolnitev višjih rezultatskih ciljev? V konstruktorskem prvenstvu je za McLaren bržčas odprt le še boj za peto mesto, ki ga bo do konca sezone bil s ForceIndio (61 točk), medtem ko je vodilni kvartet Red Bull (312), Mercedes (235), Ferrari (218) in Lotus (187) zanj neulovljiv. Sicer so se tudi pri Lotusu že povsem posvetili razvoju dirkalnika naslednje generacije.

Ne spreglejte