Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
19. 3. 2012,
9.59

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Avstralije McLaren Red Bull Ferrari Jenson Button

Ponedeljek, 19. 3. 2012, 9.59

1 leto, 8 mesecev

McLaren še hitrejši, morali bi biti prvi in drugi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če ne bi bili prisiljeni v varčevanje z gorivom, bi McLaren na VN Avstralije osvojil dvojno zmago. Je njim in Red Bullu najbližje Lotus? Williams je po dolgih letih spet konkurenčen.

Steza v Melbournu je sicer specifična, a ni dvoma, da je McLaren v sezono 2012 vstopil z najboljšim dirkalnikom. Pa čeprav so jim očitali, da je napaka, ko se niso poslužili stopničastega nosu dirkalnika. Prva McLarnova štartna vrsta po letu 2009. Sedem desetink prednosti na kvalifikacijah pred Red Bullom. Na dirki pa s prvim in tretjim mestom 40 od možnih 43 točk. To so tri osnovna dejstva, ki pričajo o premoči angleške srebrne puščice na VN Avstralije. Obenem je Jenson Button še enkrat dokazal, da četudi ni najhitrejši dirkač, je pa brez dvoma najbolj konstanten in "prijazen" do dirkalnika.

Kot je po dirki razkril vodja ekipe Martin Whitmarsh, sta morala vse od osmega kroga z Lewisom Hamiltonom varčevati z gorivom: "Bili smo na robu. Bali smo se, da nam ne bo uspelo priti do cilja. Bili bi še hitrejši, če ne bi varčevali z gorivom. Imeli smo zelo hiter dirkalnik in zato bi morali biti prvi in drugi." Button je z dirko brez napake v Albert Parku zmagal tretjič v zadnjih štirih letih in skupno trinajstič v karieri. Prvič po Abu Dabiju 2010 v vodstvu skupnega seštevka ni dirkač po imenu Sebastian Vettel (Red Bull). "Jenson je odpeljal fantastično dirko. Dirkal je mirno, kontroliral je situacijo, pritiskal je le, ko je bilo to potrebno - odpeljal je kot prvak," je dodal Whitmarsh.

Pohvalil je tudi Hamiltona, ki je bil najhitrejši na kvalifikacijah, nato pa je imel smolo ob varnostnem avtomobilu in izgubil je drugo mesto. "Ljudje ga podcenjujejo. Je miren, zrel, sproščen, a lačen dokazovanja in zmag. Je vse močnejši. Letos mora izkoristiti možnost za napad na naslov prvaka." Po dolgem času se nam tako obeta bitka za lovoriko med ekipnima kolegoma, saj za razliko od Red Bulla in Ferrarija v McLarnu ni številke 1. Je pa to prednost za tekmece. "Dokazali smo, da imamo odličen dirkalnik. Zmaga za začetek sezone ti da dodatne samozavesti, začneš verjeti, da lahko vzameš naslov prvaka," je ob slovesu od Melbourna strnil Jenson Button.

Lotus najbližje McLarnu in Red Bullu?

Red Bull po letu in pol premoči ni več nepremagljiv. Prvič po septembru 2010 njihov dirkač ni bil v prvi vrsti. Drugo mesto Sebastiana Vettla in četrto Marka Webbra je več, kot je RB8 trenutno sposoben. Dirkači Lotusa in Mercedesa bi lahko zagrenili Vettlovo sezono in olajšali delo McLarnu, je pa res, da bo že v Sepangu, kjer hitrih zavojev ne manjka, Red Bull močnejši. "Naša dirkača nista bila zadovoljna z dirkalnikom, a že naslednji vikend sledi nov izziv. Tisto ne bo ulična steza, imela bo tudi hitre zavoje. Pričakujemo, da bomo v Maleziji pred McLarnom," se hrabri vodja Red Bulla, Christian Horner.

Čeprav sta po prvi od 20 dirk v konstruktorskem seštevku na tretjem in četrtem mestu Sauber in Ferrari, pa se zdita Lotus in Mercedes hitrejša. Kimiju Räikkönenu je na kvalifikacijah zmanjkalo časa za še en hiter krog in štartati je moral kot 17. Na dirki je pridobil 10 mest. Pravo moč Lotusa je s tretjim kvalifikacijskih časom dokazal Romain Grosjean, a odstopil v 13. krogu po trku s Pastorjem Maldonadom (Williams). Lotus je tako zbral le šest točk. Medtem je Mercedes ostal celo brez ene same. Na kvalifikacijah so bili hitri kot Red Bull, na dirki jih je težila prevelika obraba pnevmatik. Michael Schumacher je odstopil zaradi okvare menjalnika (zanimivo, da na testiranjih niso imeli težav z vzdržljivostjo), Nico Rosberg pa se je v zadnjem krogu zapletel v manjšo nesrečo in bil le 12.

Največje razočaranje - ne pa tudi presenečenje - je Ferrari. F2012 je z malo goriva (na kvalifikacijah) prepočasen in zato le 12. in 16. rezultat v soboto. S polnim rezervoarjem je zgodba drugačna, saj se je Fernando Alonso že po nekaj krogih prebil v prvo šesterico in s končnim petim mestom izvlekel iz vikenda mnogo več, kot je kazalo dan prej. Pred Ferrarijem je toliko težja naloga, ker so razlike med petim in 18. mestom zelo majhne in tako so lahko ali solidni tik za najboljšimi ali pa celo brez točk. Druga Ferrarijeva težava je Felipe Massa. Brazilec je že po tretjini dirke za Špancem zaostajal 20 sekund! Enostavno ni več dovolj dober za ekipo po imenu Ferrari. Kot na dlani se jim ponuja Sergio Perez, ki se je s Sauberjem po 22. štartnem mestu s taktiko enega samega postanka sredi dirke znašel celo na drugem mestu. Kljub povsem uničenim pnevmatikam se mu je nekaj zavojev pred koncem nasmihalo šesto mesto. Po manjšem trčenju z Rosbergom je bil na koncu osmi.

Williams spet konkurenčen Ferrariju

Najlepši presenečenji vikenda sta Sauber in Williams. Prvi so dokazali, da jih ni strah tvegati z agresivno strategijo, obenem pa sta Perez in Kamui Kobajaši pokazala ves svoj talent. Trenutno tretje mesto na moštveni lestvici je lepa nagrada. Čeprav je ekipa Franka Williamsa končala brez točke, pa se očitno vrača vsaj v zlato sredino. Pastor Maldonado je v želji, da bi prehitel še Alonsa (ja, Williamsa je bil konkurenčen Ferrariju) v zadnjem krogu odstopil s šestega mesta. Na eni dirki so pokazali več kot v celotni lanski sezoni.

Razočaranje Avstralije je Force India, ki smo jo po testiranjih uvrščali celo med prva štiri moštva. Podobno kot Toro Rosso so komaj držali stik z moštvi iz sredine razpredelnice. Caterham vendarle ni ujel stika s starimi moštvi, Marussia in Hispania pa sta sezono začeli še dlje od ostalih, kot sta končali lansko.

Ne spreglejte