Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
22. 8. 2014,
17.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez Valencia

Petek, 22. 8. 2014, 17.26

8 let

Marquez se poigrava z mislijo, da bi v enem dnevu nastopil na dveh dirkah

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marquez ima pred tekmeci v kraljevskem razredu takšno prednost, da bi si lahko na finalu sezone privoščil nastop na dveh dirkah: najprej bi se pomeril z dirkači Moto2, nato še s kolegi iz MotoGP.

Marc Marquez je letos zmagal deset dirk zapored, nato pa mu je sanjsko serijo v Brnu presekal moštveni kolega Dani Pedrosa. Čeprav je obtičal pod stopničkami, je njegova prednost pred rojakom v prvenstvu še zmeraj zajetna. Sedem dirk pred koncem sezone ima Marquez pred Pedroso 77 točk naskoka, kar je več kot tri zmage. Če bo Marc nadaljeval v takšnem tempu, bi lahko prvenstvo v svojo korist odločil že pred finalom v Valencii, ki bo na sporedu 9. novembra.

Zelo realno je, da bo Marquez drugi zaporedni naslov svetovnega prvaka v žep spravil na 14. dirki sezone v Aragonu (28. september), torej štiri dirke pred koncem prvenstva. In ker tudi sam verjame v takšen razplet, naj bi se že začel poigravati z mislijo, da bi dolgčas skušal pregnati s tem, da bi v enem samem dnevu odpeljal dve dirki. Vsaj na finalu sezone v Valencii.

5 odstotkov možnosti, da bo Marquez v Valencii nastopil tudi v Moto2

To bi bil vsekakor precedens v moderni dobi svetovnega motociklističnega prvenstva, ki bi ga z navdušenjem sprejeli temperamentni španski gledalci in mediji po vsem svetu. Zgodba za naslovnice časnikov in top novica v najbolj gledanih terminih na TV-postajah. Ko so Marqueza vprašali, kaj si misli o takšni možnosti, je naprej odgovoril: "Ne, ne, ne!" A se je v debato hitro vključil Valentino Rossi, ki je stal ob Marquezu: "Da, da, da! Ko bo osvojil naslov svetovnega prvaka, lahko odpelje dve dirki dnevno na zadnjih štirih ali petih velikih nagradah!"

Marquez je po Rossijevem posredovanju nadaljeval svojo razlago možnosti, da bi za samo eno dirko skočil še na motocikel, s kakršnim dirkajo v Moto2. "95-odstotno sem prepričan, da je to nemogoče. A za preostalih pet odstotkov nikoli ne veš!" se je namuznil Marc.

Španec, ki je v Moto2 naslov svetovnega prvaka osvojil leta 2012, ne verjame v hipotezo, da se bi bil z motociklom do 600 kubičnih centimetrov sposoben boriti za stopničke ali celo za zmago: "O tem sicer nisem razmišljal, a mislim, da ne bi šlo. Težko bi bilo, ker bi moral zamenjati gume, spremeniti prav vse. To bi bilo izjemno zahtevno, ker pač vemo, da imamo v Moto2 zelo dobre dirkače. So močni in nemogoče je na eni sami dirki – pa če gre za Moto2, Moto3 ali MotoGP – priti na isto raven kot vodilni dirkači v kategoriji."

Se bo Marquez vrgel v projekt osvajanja dveh naslovov prvaka v eni sezoni?

Marquez je odločno zavrnil govorice, da bi v bližnji prihodnosti poskusil v eni sami sezoni osvojiti dva naslova svetovnega prvaka. To je nazadnje leta 1985 uspelo Američanu Freddieju Spencerju, ki je v žep spravil naslov prvaka do 250 in 500 kubičnih centimetrov. "Mislim, da bi bilo to pretežko. V enem koncu tedna je to mogoče, za celotno sezono pa bi to bilo pretežko. 32 dirk je za enega dirkača veliko. Slišal sem te govorice, a sem bil presenečen."

Še večja legenda kot Freddie Spencer pa je bil Italijan Giacomo Agostini, ki je kar 13 sezon dirkal v dveh kategorijah. In ne samo to, v tem obdobju je osvojil 15 naslovov svetovnega prvaka: osem v kraljevskem razredu do 500 kubičnih centimetrov in sedem v kategoriji do 350 kubičnih centimetrov. Za češnjo na torti žlahtne kariere pa je v sezonah 1968, 1969, 1970, 1971 in 1972 osvojil dva naslova svetovnega prvaka. Bo prav Agostini navdih za Marqueza, da si bo premislil in skušal v eni sami sezoni osvojiti dva naslova prvaka?

Ne spreglejte