Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
12. 11. 2013,
19.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Marc Marquez Nicky Hayden

Torek, 12. 11. 2013, 19.46

8 let

Marquez se je s komolcem in kolenom čudežno rešil pred hudim padcem

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novopečeni svetovni prvak MotoGP Marc Marquez se je na stezi v Valencii s Hondo pojavil drugi dan testiranj in takoj postavil časovni standard za ves kraljevski razred.

Najboljši ponedeljkov čas – 1:31,257, ki ga je postavil Jorge Lorenzo, je Marc Marquez izboljšal za sedem desetink sekunde – 1:30,536. Za nov rekord kroga, ki ga je sam postavil na zadnjih letošnjih kvalifikacijah VN Valencie, so mu zmanjkale le tri desetinke (1:30,237). To majhno razliko bi lahko izničil v sredo, ko bo na španski stezi zadnji dan testiranj. Marquez je popoldne doživel strašljiv trenutek, v šestem ovinku se je s pomočjo levega komolca in kolena čudežno rešil pred hudim padcem.

Lorenzo, ki je v ponedeljek svojo najboljšo znamko postavil z letošnjim motociklom, je v torek z Yamahinim razvojnim modelom 2014 naredil kakovosten preskok, z njim je bil hitrejši za pol sekunde. A to je zadoščalo le za drugo mesto, fant se je znašel v sendviču dveh Hondinih tovarniških dirkačev.

Dani Pedrosa, ki je enako kot Marquez izpustil prvi dan testiranj, je v torek zmogel doseči tretji čas in štiri desetinke zaostanka za moštvenim kolegom. Oba sta svoj najboljši rezultat postavila s Hondinim modelom 2014.

Povsem drugačno zgodbo kot Lorenzo je spisal Valentino Rossi, ki je bil v ponedeljek od Jorgeja počasnejši le za 93 tisočink sekunde. V torek z Yamahinim modelom 2014 ni izboljšal svojega časa. Za Marquezom si je pridirkal skoraj devet desetink primanjkljaja in drugi dan končal kot sedmi dirkač.

Najboljši Ducatijev dirkač je bil tovarniški voznik Andrea Dovizioso (+ 1,1 sekunde), njegov novi moštveni kolega Cal Crutchlow je za njim zaostal dobre štiri desetinke. Ducati bo svojo novo dirkaško zverino, s katero bodo v kraljevskem razredu tekmovali v prvenstvu 2014, prvič predstavil na februarskih testiranjih v Sepangu.

Zelo hitro se uči svetovni prvak Moto2 Pol Espagaro. Yamahin poltovarniški dirkač je svoj ponedeljkov čas (1:33,187) izboljšal za neverjetne 1,3 sekunde (1:31,836). Razliko do najhitrejšega dirkača pa je z 1,9 sekunde stopil na 1,3. Njegov moštveni kolega Bradley Smith, ki ima eno leto več izkušenj z MotoGP prototipom, je bil boljši za štiri desetinke.

Svetovni prvak kraljevskega razreda iz leta 2006 Nicky Hayden je v torek debitiral v Asparjevi ekipi in se prvič po letu 2008 spet usedel na hondo. A njegova tokratna honda RCV1000R je povsem nekaj drugega kot tista tovarniška izpred petih let: gre za tako imenovani production motocikel, ki ga bodo v prihodnji sezoni uporabljala zasebna moštva in se bodo na dirkah bojevala za kakšno točko v generalni razvrstitvi ter za naslov prvaka v drugorazredni kategoriji znotraj MotoGP-ja, v tako imenovanem razredu Open, ki bo nasledil razred CRT zadnjih dveh sezon.

Hayden je za najhitrejšim Marquezom, ki ima na voljo najboljši hondin prototip MotoGP, zaostal dve sekundi. Američan se je tolažil z dejstvom, da je bil dobre štiri desetinke hitrejši od novega moštvenega kolega Hirošija Aojame. Upanje na dobre rezultate Nickyju dajeta tudi podatka, da je zadnji dve sezoni v konkurenci CRT slavila prav ekipa Aspar, v kateri se je znašel. Obakrat je bil prvak Aleix Espargaro z aprilio.

V sredo dirkače čaka še zadnji dan testiranj v Valencii, nato pa zaslužen zimski premor.

Ne spreglejte